Sydenferier blir dyrere:

Blir dyrere

Innfører ny avgift.

STRANDLIV: Skal du nyte strandlivet i Hellas neste år så må ut med en ny turistskatt. Foto: Gunnar Lier / NTB
STRANDLIV: Skal du nyte strandlivet i Hellas neste år så må ut med en ny turistskatt. Foto: Gunnar Lier / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Så er det klart. Det blir dyrere å feriere i en av nordmenns store feriefavoritter, Hellas, neste år.

Mens Norge fortsatt krangler om det skal innføres en omstridt turistskatt eller ikke her hjemme, så har Hellas sakene klare.

Vi går mot nytt år, og i den anledning har vi sett på hvor mange feriedager man får i 2024. Video: Jenny Emilie Aas Vis mer

Det skjer samtidig som nordmenn så vidt har begynt å tenke på neste år sommerferie. Grekerne bestemt seg for at vi må betale mer hvis vi skal besøke dem. Det har det greske parlamentet bestemt.

Prisene stiger

Hellas sin økonomi- og finansminister, Kostis Hatzidakis, ønsket både å innføre en ny turistskatt og å etablere nye regler for korttidsleie. Og parlamentet stemte for det nye forslaget med stort flertall. Det skriver greske GTP Greek.

Hellas har i dag en overnattingsskatt som må betales av hotellgjester, enten de er lokale, nasjonale eller internasjonale. Dette skal nå erstattes med den en avgift som skal gi landet større økonomisk motstandskraft mot skader forårsaket av klimakrisa.

Alle må betale

Hotelleiere/eiendomsbesittere som leier ut ett rom/eiendom eller mer, vil bli pålagt å kreve en ekstra avgift som vil variere fra 1,5 euro til 10 euro fra mars til oktober og fra 0,5 euro til 4 euro fra november.

En euro koster ved midten av desember 2023 er 11 kroner og 75 øre.

Avgiften gjelder per natt og for alle former for turistinnkvartering, inkludert hoteller, rom til leie, villaer og Airbnb, slår myndighetene fast.

Inntektene fra denne avgiften vil gå til et spesielt opprettet nødsfond for naturkatastrofer.

Rekordbot

Også personer som leier ut tre eller flere eiendommer for korttids-turistleie, må føre regnskap samt betale merverdiavgift og andre skatter.

De som bryter reglene risikerer å måtte betale en bot som tilsvarer 50 prosent av forrige års bruttoinntekt, og minst 5000 euro (59 000 kroner).

En overnattingsavgift på 0,5 prosent av inntekten må betales av de som driver korttidsutleievirksomhet.

Sydenturer

Hellas er etter Spania nordmenn mest foretrukne sydenreisemål. Sydenreiser for sommeren 2024 er allerede lagt ut for salg.

De første store kampanjene for disse reisene ventes å komme rett etter jul og nyttår, og i månedsskiftet februar/mars.

Har du et tips til meg om fine steder i Hellas?

Har du et tips til meg om fine steder i Hellas?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om fine reisemål i Hellas? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?