Reise til Strömstad?

Blir neppe åpnet nå heller

Västra Götaland har for mange smittede.

FORTSATT RØDT: Nordby shoppingcenter i Strömstad er fortsatt rødmerket. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
FORTSATT RØDT: Nordby shoppingcenter i Strömstad er fortsatt rødmerket. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fredag kommer nye reiseråd fra regjeringen, 14 dager etter forrige runde. Da ble enkelte land rødmerket etter ny smitteoppblomstring, samtidig som flere deler av Sverige ble grønnmerket.

Dermed kunne nordmenn for eksempel handle på kjøpesentra i Charlottenberg og Töcksfors uten å måtte gå i 10 dagers karantene etterpå.

Mange hytteeiere kunne også endelig dra på hytta uten påfølgende hjemmekarantene.

Fortsatt mye smitte i Västra Götaland

Mange nordmenn, særlig på østlandet, er spente på om regjeringen åpner for turer til Västra Götaland i morgen, der både Strömstad og Göteborg ligger.

Blant kriteriene FHI vurderer med tanke på grønnmerking, er at regionen skal ha mindre enn 20 smittede per 100.000 innbyggere siste 14 dager, og at mindre enn fem prosent av coronatestene som er utført, er positive.

I uke 30 og 31 har det til sammen blitt utført 20.765 tester i Västra Götaland, der 1007 av dem har vært positive, ifølge tall fra svenske Folkhälsomyndigheten, tilsvarende FHI i Norge. Det utgjør en andel på 4,85 prosent positive prøver.

Men antallet smittetilfeller, som altså skal ligge på under 20 per 100.000 innbyggere siste 14 dager, er for høyt til at Västra Götaland kan grønnmerkes. I uke 30 hadde 21 av 100.000 innbyggere fått påvist Covid-19, mens tallet var hele 35 av 100.000 i uke 31.

Fasit fredag

Dermed ser det heller ikke denne gangen ut til at handletur til Nordby Shoppingcenter blir aktuelt - ei heller om regjeringen skulle velge å bryte ned de svenske länene i mindre områder. Kommunen Strömstad har 3+3 smittetilfeller de siste to ukene, og med drøye 10.000 innbyggere tilsvarer det også et tall langt over 20 av 100.000.

Derimot ser det ut til at smittesituasjonen ser langt bedre ut i Sveriges mer nordlige län, som Dalarna, Jämtland, Vesterbotten og Norrbotten, med tall godt under 20 av 100.000 smittede. De har vært rødmerket til nå.

Fasiten vår vi uansett på regjeringens pressekonferanse fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer