Flyreiser:

Blir slutt på denne

Ny teknikk skal gjøre det enklere å reise med fly.

FORSVINNER: Ny scanningteknikk gjør den lille plastposen overflødig. Foto: Odd Roar Lange
FORSVINNER: Ny scanningteknikk gjør den lille plastposen overflødig. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flypassasjerene er i ferd med å vende tilbake til norske flyplasser. Totalt reiste 3 692 403 passasjerer til, fra eller via Avinors lufthavner i april i år. Noe som tilsvarer en økning på 349 prosent sammenlignet med samme måned i fjor.

Den største økningen skjer på flytrafikk til og fra utlandet. Sammenliknet med 2019 var det 13 prosent færre passasjerer i april.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Plastposen blir borte

Samtidig antall passasjerer stiger, øker også trykket i sikkerhetskontrollene. Blant annet fordi passasjerer må legge all flytende væske i gjennomsiktige plastposer som ikke kan ta mer enn 1 liter til sammen.

Men nå kan plastposens tid nærme seg slutten, sakte men sikkert.

Testes i Europa

Nye 3D-scannere er i ferd med å bli montert på flyplasser rundt om i verden, og disse kan avsløre om væsken i håndbagasjen inneholder eksplosiver.

Schiphol lufthavn i Amsterdam har allerede nye scannere på plass, som gjør at passasjerene slipper å ta ut elektroniske artikler ut av håndbagasjen. Men krever fortsatt at du må ta flytende væske ut av håndbagasjen en stund til.

NYERE OG RASKERE: De nye scannerne gjør sikkerhetssjekken kjappere. Foto: Amsterdam International Airport Schiphol
NYERE OG RASKERE: De nye scannerne gjør sikkerhetssjekken kjappere. Foto: Amsterdam International Airport Schiphol Vis mer

Kortere køer

I følge CNN har en av Europas vestligste flyplasser, I Shannon i Irland testet systemet siden oktober i fjor. Med stort hell.

Dermed slipper passasjerene både begrensning i mengde og det å måtte ta flasker og bokser med væske ut av håndbagasjen for å legge det i plastposer.

Enklere for deg, og kortere køer i sikkerhetskontrollen som resultat for alle.

Likner sykehusteknikken

Også Transportation Security Administration (TSA) i USA har bestilt de nye skannerne som skal tas i bruk på amerikanske flyplasser om noen få måneder. TSA har ansvar for sikkerhet innen alle former for transport i USA.

Det nye CT-røntgensystemet lager 3D-bilder av innholdet i håndbagasjen i full størrelse.

Systemet skanner håndbagasjen på en bedre måte enn i dag og skal på denne måten kunne oppdage våpen, eksplosiver og andre forbudte gjenstander på en mye mer nøyaktig enn nåværende skannere.

Scanning-teknologien er den samme som brukes i sykehusenes CT-scanning i dag.

Kommer til Norge

- Avinor vurderer hele tiden ny teknologi som kan heve sikkerheten og forbedre passasjeropplevelsen på våre lufthavner. Røntgenmaskiner som tillater at væske og laptop blir liggende i håndbagasjen har vært på markedet en stund, men har frem til nå ikke vært effektive på grunn av stort antall falske alarmer, sier Harald Nygaard Kvam, kommunikasjonssjef ved Oslo lufthavn til DinSide.

- Imidlertid har dette blitt bedre og de største lufthavner i Europa anskaffer nå disse maskinene.

Kostbare maskiner

- Kostnadene for disse maskinene er imidlertid svært høye og ofte må beltesystemer foran og bak maskinen også byttes ut. Hvis ikke kan en oppleve at prosessen ikke går raskere og at vi ikke får en effektforbedring, forteller Kvam og fortsetter.

- Kostnadene for en maskin og beltesystem anslås å ligge rundt 5 millioner kroner. Avinor ser derfor for seg en gradvis utskifting med de første system på plass i løpet av 2025.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer