Blodig festival

Fire måtte bøte for beistene…

Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Feiringen begynte mandag midt på dagen med at 12 500 mennesker samlet seg på Plaza del Ayuntamiento i Pamplona. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Årets første okseløp i Pamplona gikk av stabelen tirsdag morgen klokken 08:00. Det første av de i alt åtte løpene som finner sted i løpet av San Fermin-festivalen endte fort, og i forhold til en del andre løp opp gjennom historien, gikk det relativt smertefritt.

To og et halvt minutts jag

Kun fire personer ble lettere skadet, en skotte, en amerikaner og to spanjoler. Årets første løp var også fort unnagjort. Det 846 meter lange løpet ble fullført av oksene på to og et halvt minutt. Gjennomsnittslengden på løpene er 3 minutter og 55 sekunder. Det lengste løpet i historien jaget gjennom gatene i 1959, og varte i 30 minutter.

Les også: Naken protest mot okseløpene

Når oksene blir ekstra farlige

Det er vanligvis når oksene faller i brosteinsgatene og kommer bort fra flokken, at de blir farlige. Da kan de ofte snu og gå løs på løperne om de føler seg truet. De mest tragiske løpene i Pamplonas historie, var i 1947 og 1980. Da døde to personer under oksenes horn. Ifølge Pamplonas turistmyndigheter, har 15 mennesker omkommet i okseløpene siden 1924, mens cirka 200 har blitt alvorlig skadet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer