Smittetall:

Blodrødt i Sverige og Danmark

Ikke-vaksinerte må trolig snart i karantene om de kommer fra Sverige eller Danmark, med unntak av fra én region i hvert av landene.

BLORDØDT: Bare én svensk, én dansk og én norsk region er oransje - resten av nå blitt rødt. Foto: ECDC
BLORDØDT: Bare én svensk, én dansk og én norsk region er oransje - resten av nå blitt rødt. Foto: ECDC Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det europeiske smittevernssenteret, ECDC, har publisert en ny versjon av sitt ukentlige «fargekart», som viser smitten i europeiske land for de foregående to ukene.

Det er blitt blodrødt. Der hele Sverige i forrige uke var farget oransje, som tillater ikke-vaksinerte nordmenn å komme derfra uten å måtte teste seg eller gå i karantene, er det nå bare én oransje region igjen (Västerbottens län) - resten er farget rødt.

Det kan gjøre at grensekontrollen igjen trappes opp på populære overganger som ved Svinesund eller Ørje.

CORONATEST: Det er flere ting du må tenke på når du skal ta en coronatest selv. Vi viser vi deg hvordan det skal gjøres. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Alt blir «rødere»

Også i Danmark er det nå bare én oransje region igjen - Midtjylland. I regionen Hovedstaden er smitten nå så høy at ECDC har farget regionen mørkerød, som tilsier et smittenivå på mer enn 500 per 100.000 innbyggere siste 14 dager.

Og i Norge er det bare Vestfold og Telemark som er oransje. Resten er rødmerket.

I all hovedsak er det kun Portugal, Frankrike og Italia som har tilstrekkelig lav smitte til ikke å utløse reisekarantene for ikke-vaksinerte. Dette gjaldt også Spania i forrige uke, men denne uka er landet merket mørkegrått, som tilsier at ECDC ikke har fått data den siste uka.

Under kan du se smitteutviklingen de to siste ukene der det nyeste fargekartet er til venstre:

Oransje vs rødt

Da den daværende regjeringen åpnet Norge tidligere i høst, ble oransje og grønne land sidestilte. Samtidig ble kravet om karantenehotell fjernet.

Når et land eller område går fra oransje til rødt får det ingen praktisk betydning for dem som er fullvaksinerte (annet enn at risikoen for smitte er høyere, selvsagt).

For ikke-vaksinerte som kommer fra røde land og områder, gjelder imidlertid at man må fylle ut innreiseskjema tidligst 72 timer før ankomst, teste seg på grensa og gå i 10 dagers karantene når man kommer hjem. Karantenen kan avbrytes med en negativ PCR-test, som må tas tidligst tre døgn etter hjemkomst. Disse tingene gjelder ikke om man kommer fra oransje land/områder.

Reiser du med barn hjem fra et rødt land, må barn over 16 år fylle ut innreiseskjema tidligst 72 timer før ankomst. Barn som ikke er fullvaksinerte må testes ved ankomst, eller innen 24 timer dersom det ikke er teststasjon på grenseovergangen. Barn må imidlertid ikke i reisekarantene, men anbefales å ta en PCR-test tre dager etter hjemkomst.

Endres nok over helga

Merk at regjeringen/FHI kommer med sine vurderinger på fredager, men at de i aller høyeste grad har harmonert med ECDC-tallene de siste månedene.

Derfor må vi også forvente at nesten hele Sverige og Danmark rødmerkes fra og med natt til mandag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer