Bo i luksus på ikke-hoteller

Tilbyr korttidsleie i private boliger i storbyene London og New York.

1st Street i New York, et av selskapets ikke-hoteller. Foto: onefinestay
1st Street i New York, et av selskapets ikke-hoteller. Foto: onefinestay Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tjenesten Airbnb har fått mye oppmerksomhet de siste årene, og har vokst voldsomt. At private kan leie ut hele eller deler av leiligheten til turister, og samtidig skaffe seg en liten ekstrainntekt, har blitt populært. I mange land gjør lokalbefolkningene dette av ren nødvendighet også, på grunn av de harde økonomiske tidene som har rammet mange de siste årene.

Slik bodde vi krisebillig i Spania

Bo på ikke-hoteller

Men det er alltid noen som drar det et skritt videre. Tjenesten OneFineStay startet opp i 2009 for å tilby reisende et alternativ til hoteller, men da i private hjem med et snev av luksus.

Her slipper de ikke inn hva som helst av utleieobjekter, men tilbyr det det selv hevder er "nøye kurerte bosteder" i London og New York. Tanken er altså at gjestene skal oppleve litt av servicen de kjenner fra hoteller, med luksuriøst sengetøy, tykke håndklær og toalettsaker på badet, samtidig som de bor i "ekte" boliger.

Med på avtalen følger også en iPhone til utlån, som skal være spekket med tips til hva man kan gjøre i nærområdet og byen forøvrig. Dessuten tilbyr Onefinestay concierge-tjenester som kan hjelpe med barnevakt, transport, restaurantbooking og lignende.

Leide ut via Airbnb, men turisten viste seg å være prostituert som tok inn kunder i leiligheten

2.000 soverom

I London hadde tjenesten per november 700 tilgjengelige bosteder som leies ut når eierne ikke benytter dem selv, mens de i New York har passert 100 utleieobjekter. Totalt sier Onefinestay at de nå kan leie ut mer enn 2.000 soverom i de to byene.

Prisene spenner fra 200 dollar (cirka 1.100 kroner) per natt, til mer enn 1.000, avhengig av blant annet størrelse.

Her er bilder fra noen av bostedene

Men er det greit i New York?

I 2011 ble det innført en ny lov i New York, som har gjort det vanskeligere for utleiere som satser på korttidsleie. Selskapet Airbnb er av de som har blitt rammet av loven, og som kontinuerlig driver lobbyvirksomhet overfor storbyens myndigheter for å få tilpasset loven til selskapets virksomhet. Foreløpig uten effekt, skriver NBC News.

Reglene er imidlertid relativt enkle. Prøver man å leie ut en hel leilighet i mindre enn 30 dager, uten å selv bo i leiligheten samtidig, strider det mot loven. Leier man ut et rom eller driver Bed&Breakfast omfattes det ikke av loven. Satser man på couch surfing eller boligbytte uten å ta betalt, rammes det heller ikke av loven.

Den omtalte loven omfatter de fleste leilighetene i New York, såkalte Class A dwellings.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer