Bo med stil

Bytt telt og hytter med slott og herregårder. Her kan du bo flott og herskapelig i Danmark og Sverige.

Publisert
Sist oppdatert

Når regnet tynger teltduken og myggen gnager på solbrente legger: Bytt sjabre telt og trange hytter med herskapelig overnatting på svenske og danske slott og herregårder. Og best av alt: Det trenger ikke koste skjorta.

Schackenborg Slotskro er en av flere danske slott og herregårder som tar imot gjester for overnatting og bespisning.
Foto: Schackenborg Slotskro Foto: Schackenborg Slotskro Danmark
Schackenborg Slotskro er en av flere danske slott og herregårder som tar imot gjester for overnatting og bespisning.
Foto: Schackenborg Slotskro Foto: Schackenborg Slotskro Danmark Vis mer

Skroll ned for mer.


Kongelig dansk

Det finnes rundt 600 slott og herregårder i Danmark; et ganske anselig antall i forhold til størrelsen på landet. Nå er det ikke alle disse man kan regne med å få leie en seng på, men organisasjonen Danske Slotte og Herregårde har oversikt over 14 slott og herregårder som tilbyr overnatting til veifarende. Prisene varierer, fra rundt 550 til 1.630 norske kroner for overnatting i dobbeltrom.

 • Klikk her for å se hvor i det danske land du kan sove som en konge, og hva moroa koster.
 • Kongelige kroer

  Selv om de danske slott og herregårdene ikke kan sies å ta en direkte ublu pris for sine tjenester, finnes det også et noe rimeligere kongelig overnattingsalternativ i Danmark. I det flate land finnes det nemlig noe som heter "kongelig priviligerte kroer". Den aller første danske kro med kongelig privilegium var Bromølle Kro på Sjælland, som fikk sin utnevnelse i 1198.

  Oppover årene kom det mange til. Ulike konger bestemte ulike regler for hvor tett disse kroene skulle etableres; Kong Erik Klippinge bestemte i 1283 at det skulle være en kro ved enhver kongevei og fergested som kongene benyttet når de reise rundt i embedets medfør. I 1396 kom Dronning Margrethe den 1. med sin bestemmelse om at det skulle være en kro for hver fjerde mil. I 1522 ble dette endret til hver andre mil. De siste kroene fikk sitt kongelige privilegium i 1912. På de årene som var gått, hadde Danmark fått en anselig antall kongelige kroer. I dag er det imidlertid kun 100 igjen; noen er som de har vært i århundrer, mens andre kan være brent og bygget opp igjen. Det er ikke alle som fungerer som overnattingssted for landstrykere i dag; noen er kun serveringssted, andre åpner kun for selskapeligheter og andre igjen er overgitt til helt andre formål.

  Som du vil oppdage dersom du ferdes på danske veier, er det kanskje ikke like enkelt å bare "finne en kro" for morgenmat eller overnatting. Da kan letingen bli både lang, kjedsommelig og for ikke å snakke om en stor skuffelse når man ingen kro finner. Det beste er nok å gjøre noen undersøkelser på forhånd, slik at man vet hvor man skal sikte. Sammenslutningen Danske Kroer & Hoteller kan hjelpe deg et stykke på veien.

 • Ekstern lenk: Danske Kroer og Hoteller på nett

  Herskapelig svensk

  Svenskene har også et godt utvalg med slott og herregårder som står klare til å ta imot overnattingsgjester. Sammenslutningen Countryside Hotels består av 35 svenske hotell som organisasjonen selv karakteriserer som "litt utenom det vanlige". Mange av disse stedene er rehabiliterte slott og herregårder som tilbyr et unikt historisk eller kulturelt miljø, overnatting og gjerne mat av høy kvalitet. Prisene er noe høyere enn i Danmark; vi har funnet priser fra 1.066 norske kroner for overnatting i dobbeltrom for to personer.

 • Klikk her for å se hvor i Sverige du kan sove herskapelig, og hva det koster.

 • Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer