Når regnet tynger teltduken og myggen gnager på solbrente legger: Bytt sjabre telt og trange hytter med herskapelig overnatting på svenske og danske slott og herregårder. Og best av alt: Det trenger ikke koste skjorta.

Foto: Schackenborg Slotskro Foto: Schackenborg Slotskro Danmark Vis mer
Skroll ned for mer.
Kongelig dansk
Det finnes rundt 600 slott og herregårder i Danmark; et ganske anselig antall i forhold til størrelsen på landet. Nå er det ikke alle disse man kan regne med å få leie en seng på, men organisasjonen Danske Slotte og Herregårde har oversikt over 14 slott og herregårder som tilbyr overnatting til veifarende. Prisene varierer, fra rundt 550 til 1.630 norske kroner for overnatting i dobbeltrom.
Kongelige kroer
Selv om de danske slott og herregårdene ikke kan sies å ta en direkte ublu pris for sine tjenester, finnes det også et noe rimeligere kongelig overnattingsalternativ i Danmark. I det flate land finnes det nemlig noe som heter "kongelig priviligerte kroer". Den aller første danske kro med kongelig privilegium var Bromølle Kro på Sjælland, som fikk sin utnevnelse i 1198.
Oppover årene kom det mange til. Ulike konger bestemte ulike regler for hvor tett disse kroene skulle etableres; Kong Erik Klippinge bestemte i 1283 at det skulle være en kro ved enhver kongevei og fergested som kongene benyttet når de reise rundt i embedets medfør. I 1396 kom Dronning Margrethe den 1. med sin bestemmelse om at det skulle være en kro for hver fjerde mil. I 1522 ble dette endret til hver andre mil. De siste kroene fikk sitt kongelige privilegium i 1912. På de årene som var gått, hadde Danmark fått en anselig antall kongelige kroer. I dag er det imidlertid kun 100 igjen; noen er som de har vært i århundrer, mens andre kan være brent og bygget opp igjen. Det er ikke alle som fungerer som overnattingssted for landstrykere i dag; noen er kun serveringssted, andre åpner kun for selskapeligheter og andre igjen er overgitt til helt andre formål.
Som du vil oppdage dersom du ferdes på danske veier, er det kanskje ikke like enkelt å bare "finne en kro" for morgenmat eller overnatting. Da kan letingen bli både lang, kjedsommelig og for ikke å snakke om en stor skuffelse når man ingen kro finner. Det beste er nok å gjøre noen undersøkelser på forhånd, slik at man vet hvor man skal sikte. Sammenslutningen Danske Kroer & Hoteller kan hjelpe deg et stykke på veien.
Herskapelig svensk
Svenskene har også et godt utvalg med slott og herregårder som står klare til å ta imot overnattingsgjester. Sammenslutningen Countryside Hotels består av 35 svenske hotell som organisasjonen selv karakteriserer som "litt utenom det vanlige". Mange av disse stedene er rehabiliterte slott og herregårder som tilbyr et unikt historisk eller kulturelt miljø, overnatting og gjerne mat av høy kvalitet. Prisene er noe høyere enn i Danmark; vi har funnet priser fra 1.066 norske kroner for overnatting i dobbeltrom for to personer.
Ut å reise?
Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere: