Bobler i glasset

Fukt strupen og bli med oss til Champagne-distriktet og fire vinhus i Frankrike. Gjør som oppfinneren av champagnen, munken Dom Pérignon, og opplev stjernene i glasset i denne sjarmerende regionen.

Publisert
Sist oppdatert

Champagne gjør mange av oss sprudlende glade. Boblene i glasset, rosenrøde jordbær i munnen og poppelyden av korken som spretter i taket. Napoleon sa om champagne at det er ”en drikk man fortjener i seier og trenger i nederlag”. James Bond drakk aldri annet enn favorittchampagnen Bollinger og Dom Pérignon, og Petter Solberg dynker seg med den hver gang han vinner i rally.

Men om Napoleon, Bond eller Solberg har vært i regionen Champagne, nord-øst i Frankrike, er derimot usikkert. Her fikk nemlig Benediktinermunken Dom Pérignon fart på klosteret og regionen, og senere resten av verden, da han ved et uhell oppdaget hvordan han kunne få den tørre vinen til å boble, grunnet et resultat av ettergjæring under produksjonen. Da Dom Pérignon løp ut til sine munkekamerater med oppdagelsen en gang på 1600-tallet sammenliknet han opplevelsen av å drikke de edle dråpene med å drikke stjerner.

Mange vinkjellere å besøke

Vinhusene man kan besøke i det franske distriktet Champagne, bare nitti minutter fra Paris, bruker kun druetypene Pinot Meunier, Pinot Noir og Chardonnay, og er de eneste som har lov til å kalle sin musserende vin for champagne, selv om kopiene på folkemunne verden rundt ofte blir hetende det samme. Vi spretter fornøyd flasken med tysk musserende på nyttårsaften, blunker lurt og spør om det skal være et glass champagne. Tar du turen til sjarmerende Champagne i sommer, kan du imidlertid imponere med dine kunnskaper ved neste festlige anledning. I sommer, fra og med 1. juli til 8. august, kan du i tillegg nyte jazzkonserter og klassisk i alt fra museer, kafeer, parker, fabrikker, katedraler og klostre, under Reims årlige sommerfestival, Flâneries Musicales d'Etè de Reims. Selvsagt med et glass champagne i hånden.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer