Bohemenes Afrika

I Sidi Bou Said har kunsteliten røyket tjall, fablet og beriket verden i hundrevis av år. I dag henger byen fortsatt der, som ett magisk lite piknikkbord for fritenkere over Nord-Afrika

Publisert
Sist oppdatert


Den lille kunstnerenklaven Sidi Bou Sai ser ut som en typisk liten gresk øylandsby. Husene står som slepne hvite sukkerbiter, kun brutt av bueformede blå dører, gitre og vinduskarmer. Langs vegger og tak slanger bugnende bouiganvilleaer og lukten av sjasmin seg. I de trange smugene maler slanke, grå og sortstripede katter langs husveggene, eller døser seg i skyggen på hvitkalkede trappeganger. Vi kunne vært på den mest idylliske greske øy, men vi er i Tunisia - ikke Hellas.

Kun 15 kilometer fra hovedstaden Tunis, landets myldrende hovedstad, finner du Sidi Bou Said. Når du ankommer den lille landsbyen, er det som å ta et steg inn i en fristad fra den moderne storbyens masende trafikk og stressende folkemasser. Her foretrekker den fortsatt kunstneriske befolkningen det samme tempoet som ble gangs for nesten 200 år siden.

Greskinspirert utsikt
Greskinspirert utsikt Vis mer


Det var nemlig på begynnelsen av 1800-tallet at mange skribenter og malere fant sin kjærlighet akkurat her. Artister og litterære hot shots som Paul Klee, Louis Coillet, Michael Foucault og André Gide lot seg inspirer av solfylte dager over Middelhavets asurblåe horisont. Gide beskrev den estetisk tilværelsen i landsbyen som følgende: "Å bo i Sidi Bou Said, er som å bade i en flytende rus av beroligende perleglans".

Den velkjent trappen opp til Café des Nattes fylles med tunisisk ungdom og kunstelite på kveldene.
Den velkjent trappen opp til Café des Nattes fylles med tunisisk ungdom og kunstelite på kveldene. Vis mer


En følelse det kanskje ikke er så lett å forestille seg før du faktisk opplever den lokale sjarmen. Når de hvite husene svømmer i varmen og havet glitrer som et knust speil, er det likevel mulig å forstå ordene nobelprisvinneren beskrev Sidi Bou Said med. Og selv om det ble røkt mer potente saker fra de lokale vannpipene, eller chicas, den gang, er det heller ikke vanskelig å fortså at dette var et sted av smittende inspirasjon.

Når du har vandret den lille brostensbelagte gatesnutten fra parkeringsplassen og opp til kjernen av den lille landsbyen, vil du få en naturlig stopp foran Cafés des Nattes. Fritt oversatt betyr det kafeen med stråmatter, noe som refererer til den arabiske sitteordningen inne i kafeen. Før du kan vandre igjennom den polkastripede hvite og svarte døren, må du klatre den kjente trappen opp fra markedsplassen. Den svingede steintrappen er selve ikonet på dagens kunstelite i Tunisia og Nord Afrika. Alle forfattere som lanserer en ny bok eller stiller opp i media, blir avbildet på kunstnernes trappegang.

Bohemenes Afrika


Sitter du på terrassen i andreetasje, har du også den perfekte skue mot den nordafrikanske eliten av jetsett under deg. Mange av dem har de siste årene kjøpt og bygget seg boliger i den bratte åssiden ned mot marinaen. Selve landsbyen har vært vernet siden 1915, og pengesterke tunisiere sørger nå for at den distinkte Andalusiske arkitekturen blir vedlikeholdt. Den kom som følge av spansk/muslimsk inspirasjon på 1500-tallet.

Sidi Bou Said er likevel på ingen måte en fristad fra turister. Hver dag ankommer hundrevis av de i busslaster eller togvogner fra Tunis. Det er likevel en helt annen stemning her, enn i resten av de turistifiserte områdene av landet. Det ser ut til at de lokale selgerne har forstått at moderering av sine mange og ellers pågående salgsmetoder, faktisk kan lønne seg. Du får stort sett gå uberørt gjennom området med de få suvenirsjappene fylt av lærvesker og plysjkameler. Når turistbussene reiser, faller Sidi umiddelbart tilbake til sin sedate form, og Gide sin perleglans kommer fort tilbake.

Bortsett fra kaffebesøk, gatevandring og beskuing av kjendiser og andalusiske arkitektur, er Said et favorittsted for unge tunisiere å så sine kjærlighetsfrø. På det utsøkte hotellet Dar Said, kan så godt som hvem som helst smelte sammen i en praktfull symbiose ved første blikk. Om du ikke har råd til å overnatte i det dyre, men flotte boutique-hotellet, får du også den fruktbare utsikten når du setter deg på Café de Sidi Chabanee. Her ser du utover den Tunisiske Gulfen og hele veien over til Kapp Bon. Du tar med deg en av de lokale bambaloni-smulteringene til deling med din kjære, kjøper et glass med té aux pignons, mint-te med pinjekjerner og beriker livet med litt bohemsk tilbakelenthet.

Lukten fra sjasminselgerne ligger som en tåke over Sidi Bou Said.
Lukten fra sjasminselgerne ligger som en tåke over Sidi Bou Said. Vis mer


Slik reiser du:

Reiser til Tunisia varierer med sesongene, hvor charterreiser i sommersesongen vil være billigst. Charterselskaper som Dtur og Apollo flyr til Monastir, som ligger to timer kjøring fra Sidi Bou Said. Det er gode muligheter for togtransport til hovedstaden Tunis og ut til landsbyen, samtidig som en taxi bare vil koste deg kun 150 kroner fra sentrum av Tunis.

Et søk på supersaver.no kom opp med en KLM reise til 12 177 kroner som billigste alternativ, da til hovedstaden Tunis. Samme dato, men til kystbyen Monastir koster kun 990 kroner med Dtur og 2298 med Apollo. Det er da kun flybilett inkludert.

Se bildene fra den enestående landsbyen her...


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer