BOKOMTALE:USA: Det tapte kontinent

Bil Bryson er en av verdens morsomste reiseforfattere. I "USA: Det tapte kontinent", har han prøvd å reise tilbake til barndommens land. Og ikke vært helt heldig med det... Men beskrivelsen av hans opplevelser er desto bedre, her viser han blant annet en ondskapsfull side vi ikke har sett tidligere.

USA- det tapte kontinent. En bok av Bill Bryson.
USA- det tapte kontinent. En bok av Bill Bryson. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er naturligvis ikke noen tilfeldighet at Bill Bryson er blitt en av de mest solgte forfattere av reiseskildinger i verden. Han klarer på en vidunderlig måte å kombinere kunnskap og humor som i hvert fall gir undertegnede en avsindig lyst til bare å reise avgårde. Til Australia. Eller USA. Eller hvorsomhelst, egentlig. I USA: Det Tapte Kontinentet beskriver han en ferd på en litt annen måte enn hva man er vant til. Han har reist gjennom 38 amerikanske stater, på leting etter det naive barndommens USA. De fleste av oss er forhåpentlig for smarte til å lete etter forgagne tider på denne måten, men Bryson har - heldigvis - til og med tatt med seg en notisblokk på turen. Han kjører i vei, gjennom småbyer, på leting etter historiske landemerker og underlige opplevelser.

Kynisk kjærlighet?

Selv om han avslører kjærlighet til det mye av det han ser, har livserfaring og kynisme lært ham å se landet sitt med helt nye øyne, i hvert fall i forhold til opplevelsene han hadde da han var på biltur med faren i barndommen. Ikke alt er like vakkert, for å si det forsiktig. Han mener at folk ofte er for feite og late, at de er altfor glad i syntesiske klær, kjører for sakte, smiler for mye, smiler for lite, at maten er dårlig, at arkitekturen er nesten kreftfremkallende stygg o.s.v. Han føler tydeligvis at USA, hans eget hjemland, må tåle litt mer enn andre land han beskriver, og fremviser dermed en side av seg selv som ikke har vært særlig tydelig i hans tidligere bøker: den ondskapsfulle. Derfor har ikke boken, som ble skrevet allerede på slutten av åttitallet (men som ikke er desto mindre aktuell av den grunn), fått så altfor god mottakelse blant amerikanske lesere. For oss nordmenn, eller de fleste ikke-amerikanere, som egentlig er glade i USA, er derimot denne boken nærmest usannsynlig morsom. Hans observasjoner er på kornet, og han setter ord på mange tanker vi vanlige dødelige nok også har hatt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer