Coronavirus

Bør du vente med å bestille sommerferien?

Norsk lege anbefaler nordmenn om å vente med å bestille sommerferien på grunn av Covid-19. Er du usikker, bør du velge billetter som kan avbestilles, råder Forbrukerrådet.

BESTILLE FERIE? Frykter du problemer grunnet situasjonen med Covid-19-viruset, tidligere kalt coronaviruset? Foto: NTB Scanpix
BESTILLE FERIE? Frykter du problemer grunnet situasjonen med Covid-19-viruset, tidligere kalt coronaviruset? Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken råder nordmenn om å vente med bestilling av sommerferien, skriver NTB redaksjonen, her i Telemarksavisa (innlogget tjeneste).

Han sier videre at det kan være lurt å se an utviklingen i ukene fremover før ferien bestilles, ikke nødvendigvis på grunn av smittefaren, men på grunn av muligheten for å havne i karantene, og hvordan utviklingen av situasjonen vil påvirke reiselivet økonomisk dersom viruset fortsetter å spre seg.

- Om det begynner å oppstå konkurser blant fly- og reiseselskapene, kan man fort bli sittende igjen uten erstatning, hevder Hasle.

Her er det smittetilfeller

Ingen spesifikke helsetiltak for reisende

WHO anbefaler ikke spesifikke helsetiltak for reisende. I tilfelle symptomer som tyder på luftveissykdom enten under eller etter reisen, oppfordres reisende til å oppsøke lege og dele sin reisehistorie med sitt helsepersonell.

På Verdens helseorganisasjons nettsider får man en oversikt over tilfeller av viruset som ble sist oppdatert torsdag klokka 16:00.

På nåværende tidspunkt er det liten tvil om at det er Kina som er desidert mest berørt, med sine 47.505 bekreftede tilfeller. Deretter følger flere asiatiske land på lista over flest smittetilfeller.

I Europa er det på nåværende tidspunkt England, Tyskland og Frankrike som har flest bekreftede smittetilfeller med henholdsvis 16, 11 og 9.

WHOs oversikt over bekreftede tilfeller per 13. februar.
WHOs oversikt over bekreftede tilfeller per 13. februar. Vis mer

Hva skjer ved karantene?

Siden 4. februar har passasjerene på cruiseskipet Diamond Princess ligget i karantene i havna i Yokohama i Japan, etter at en tidligere passasjer ble diagnostisert med viruset, og det kort tid senere ble oppdaget hos flere passasjerer.

Skipet har 2670 passasjerer om bord, i tillegg til 1100 crewmedlemmer, som nå jobber døgnet rundt med å holde viruset i sjakk, skriver Dagbladet. Etter planen skal passasjerer og ansatte holdes om bord på skipet fram til 19. februar.

– I en slik situasjon holdes samtlige passasjerer innesperret på lugarene sine til skipet er friskmeldt, noe som kan ta flere uker. En slik situasjon kan nok oppleves som veldig belastende, sier Hasle til NTB.

Vi har spurt Forbrukerrådet om hvilke rettigheter man har ved en situasjon hvor man skulle havne i karantene grunnet Covid-19-viruset.

- Har du kjøpt en tradisjonell pakkereise så vil de ta vare på deg så langt det er mulig. Videre så bør du sjekke hva reiseforsikringen sier om du blir holdt igjen mot din vilje av fremmede myndigheter, sier Pia C. Høst, leder av forbrukerdialog i Forbrukerrådet.

- Dersom man skulle havne i en karantenesituasjon på grunn av Covid-19-viruset, hva kan man få dekket på forsikringen?

- Det er ikke noe særskilt i reiseforsikringen knyttet til denne type virus. Så lenge våre kunder, med bakgrunn i vilkårene i forsikringen, har rett på hjelp, erstatning eller evakuering så får de det. Vi dekker også de ekstra telefonutgiftene kundene eventuelt skulle få for å snakke med oss, våre assistanseselskaper eller avklare andre forhold rundt reiseforsikringen, sier Simen Berntsen Rudi, kommunikasjonssjef i Fremtind Forsikring til Dinside.

Bør man unngå å bestille ferie?

Dinside har også spurt Forbrukerrådet om faren ved å bestille sommerferie relatert til problemer forårsaket av Covid-19-viruset.

Pia C. Høst sier at de forstår at folk er bekymret og anbefaler folk å sjekke informasjon om reisemålet på Utenriksdepartementets (UD) nettsider.

- Skal du bestille sommerferie, og er usikker på om du skal dra eller ikke, så velg reiser og hoteller som du kan avbestille. Det koster litt mer, men er billigere enn å tape hele summen. Du vil alltid ha rett på å få tilbake avgifter for flybilletter du ikke benytter, sier Høst.

Hun legger til at hvis du har bestilt en pakkereise, kan du avbestille hvis UD har frarådt innreise.

- Ta kontakt med reisebyrået ditt og undersøk hvilken avbestilling de tilbyr.

Per fredag 14. februar har det norske utenriksdepartementet kun utstedt reiseråd mot å reise til Hubei-provinsen som er relatert til Covid-19-viruset. Utenriksdepartementet fraråder dessuten reiser til Zhejiang-provinsen som ikke er strengt nødvendige.

Hva med problemer med fly og overnatting?

- Dersom noe skulle skje med flyreise eller hotellopphold i forbindelse med utenlandsreisen, som er knyttet til Covid-19, hvilke rettigheter har man da?

- Har du bestilt tradisjonell pakkereise så har selskapet ansvar for deg om noe uventet skjer. Reiser du i, eller ut av, EU/EØS- området vil flyrettighetene dine bestemme hva du har rett på om flyet blir innstilt eller forsinket. Du vil også ha de samme rettighetene hvis du reiser inn til EØS-området om du flyr med et flyselskap registrert i EØS/EU, sier Høst i Forbrukerrådet.

Også betaling med kredittkort kan i noen tilfeller lønne seg.

- Har du brukt kredittkort kan du klage til banken, hvis du ikke får det du har avtalt av hotellet. For eksempel at det er stengt, sier Høst.

Land med dårlig helsetilbud?

Hvor godt helsevesenet er utbygd i forskjellige land eller områder av et land, er gjerne varierende.

Da Lancet vurderte kvaliteten og tilgjengeligheten på helsevesenet rundtom i verden i 2017, kom Norge på en femteplass. De 30 landene nederst på rangeringen lå, med unntak av Afghanistan, Haiti og Jemen, i Afrika sør for Sahara, skriver Aftenposten.

- Tenker dere at man bør unngå land/områder med et dårlig utbygd helsevesen, når det er snakk om en internasjonal helsekrise som denne?

- Er du ikke godt kjent med stedet du skal feriere bør du som minimum lese hva UD skriver om reisemålet. Sett deg inn i dette så godt som mulig. Det finnes reiseguider på nett og i bokhandelen. Husk også å registrere deg på www.reiseregistrering.no, slik at UD kan nå deg i tilfelle viktige oppdateringer, råder Høst.

Fremtind Forsikring sier at de ønsker at deres reiseforsikringskunder i SpareBank 1 og DNB bruker selskapets assistanseselskaper om de får problemer eller bli syke på reise.

- De har full kontroll på hvilke sykehus og leger som er gode og hjelper de med eventuell hjemtransport hvis det er mest hensiktsmessig, sier Berntsen Rudi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer