Vin og øl:

- Bør forbys

Dette kan komme til å endre helga di.

ER DET SLUTT: Kommer det til å bli slutt med alkoholservering i store vinglass? Foto: DavideAngelini / Shutterstock / NTB
ER DET SLUTT: Kommer det til å bli slutt med alkoholservering i store vinglass? Foto: DavideAngelini / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sliter du med å begrense alkoholinntaket når du er ute på byen? Da har forskerne funnet et knep som kan være til god hjelp.

Pubene bør slutte å selge store glass vin. Mindre glass får ifølge forskerne folk til å drikke mindre, og trikset med å redusere størrelsen på glassene får deg nemlig til å lure deg selv.

Kort fortalt

  • En studie fra Universitetet i Cambridge viser at puber kan bidra til redusert alkoholkonsum ved å slutte å selge store vinglass.
  • Forskningen, utført på 21 puber i England, viste en nedgang på 8% i vinforbruket når bare små og mellomstore glass ble tilbudt.
  • Forskerne mener at folk ikke kompenserer ved å kjøpe flere små glass, og at et forbud mot store glass kan redusere helsefarene ved alkohol.

Det viser en ny undersøkelse gjennomført av forskere ved Universitetet i Cambridge.

De har gjennomført et eksperiment ved 21 puber og barer i England, der de ba eierne å bare selge små og mellomstore porsjoner vin i små og mellomstore glass til gjestene sine i fire uker.

Om du har rester igjen i vinflaska bør du ikke sette korken på igjen, du bør heller finne fram en ting du kanskje allerede har i skapet. Da unngår du at vinen blir ødelagt. Video: Embla Hjort-Larsen / @confidenceuncorked, Tiktok. Vis mer

Klar nedgang

Resultatet fra undersøkelsen er tydelig:

Serveringsstedene kunne rapportere om en nedgang på åtte prosent av den totale mengden vin som ble konsumert av gjestene denne perioden.

Forskerne ved Universitetet i Cambridge mener at dette er tydelige indikasjoner på at når folk ikke kan kjøpe store glass vin, kompenserer de ikke ved å kjøpe flere små glass.

Forskerne bak studien mener at å forby puber fra å servere store glass vil derfor være effektivt for å redusere befolkningens helsefarer ved alkohol, inkludert kreft, skriver britiske The Times.

Lurer seg selv

Vin selges vanligvis i glass med tre ulike størrelser. Det er de små (125 ml), mellomstore (175 ml) og store (250 ml) glassene. Noe som betyr at et stort glass kan inneholde dobbelt så mye alkohol som to små glass.

Avisa The Telegraph har tidligere omtalt prins Harrys drikkevaner, der han foretrekker å drikke øl fra små glass for å redusere alkoholinntaket. På den måten drikker han mindre slurker og går færre ganger i baren for å kjøpe et nytt glass.

Dr. Eleni Mantzari, en av forfatterne av studien, sier dette:

- Når den største serveringsstørrelsen for vin på glass ikke var tilgjengelig, skiftet folk til de mindre alternativene - uten at de deretter drakk tilsvarende mengde vin.

Folk pleier å konsumere et bestemt antall «enheter», i dette tilfellet glass, uavhengig av porsjonsstørrelse. Så noen kan bestemme seg på forhånd for å begrense seg til et par glass vin, og med mindre alkohol i hvert glass, drikker de mindre totalt sett.

Glasset ser fullere ut

- Vi har varierende størrelse på vinglassene våre, da ulike produsenter/leverandører selger sine type vinglass. Vi kan ikke si at vi har merket oss at gjester drikker mer eller mindre pga. glassets størrelse, sier Johannes Nermo ved Nermo hotell i Øyer i Gudbrandsdalen.

- Man ser jo at glasset virker fullere med mindre vinglass. Om jeg ikke husker helt feil så er vel bransjestandarden 10-12,5 cl pr. glass. Hos oss sier vi at ei flaske (75 cl) skal holde til 6 glass vin, forteller Nermo.

Den britiske studien ble gjennomført over 12 uker, der serveringsstedene i en fire ukers midtperiode periode fjernet store glass fra menyene.

NÅR STØRRELSEN TELLER: Drikker du mindre alkohol hvis du bytter til mindre glass? Foto; Odd Roar Lange
NÅR STØRRELSEN TELLER: Drikker du mindre alkohol hvis du bytter til mindre glass? Foto; Odd Roar Lange Vis mer

Dette resulterte, ifølge The Times, i en gjennomsnittlig reduksjon på 0,42 liter vin solgt per dag per sted. Det var en nedgang på 7,6 prosent.

Overrasker

Men hva synes gjestene om at de store glassene forsvant?

4 av de 21 stedene rapporterte at de mottok klager fra kunder angående fraværet av store glass.

Noen vil kanskje tro at fjerning av store glass påvirket inntektene, men dette skjedde ikke, fordi det var større fortjenestemarginer på mindre porsjoner, konkluderte studien.

Heller ikke salget av øl og sider økte. Det tyder nemlig på at kundene ikke kompenserte sitt reduserte vinforbruk ved å velge alternative drikker.

Hvordan vil det gå dersom pubene bytter ut 0,5 og 0,4 literglass med enda mindre glass?

Har du et tips om våre alkoholvaner?

Har du et tips om våre alkoholvaner?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om nordmenns alkoholvaner og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

- Det vet vi ikke, sier forfatterne bak studien, fordi vi rett og slett ikke fikk noen til å prøve. Vi forsøkte å gjennomføre liknende forskning med øl, ved å be steder om å redusere serveringsstørrelsene, men svarene var entydige. Vi klarte ikke å finne noen puber, barer eller restauranter som var villige til å gjøre dette, til tross for nesten 2000 henvendelser.