Bortvist fra seter ved nødutgang fordi de var for gamle

Og det enda de hadde betalt ekstra for å få akkurat de setene.

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ekteparet Marion og Derek Webb på henholdsvis 77 og 79 år hadde passet på å reservere seter ved nødutgangen på Thompson Airways-flyet fordi de ønsket litt mer benplass på flyturen fra Storbritannia til Egypt. Det kostet dem rundt 900 kroner ekstra.

Les også: Ville du vært passasjer på dette flyet? Se de sjokkerende bildene

Dermed ble de ganske paffe da de fikk beskjed om at de måtte bytte seter fordi de var for gamle til å kunne sitte ved nødutgangen, skriver Telegraph.co.uk.

Personalet i innsjekkingsskranken mente de ikke ville klare å håndtere åpning av nødutgangen, noe passasjerer som sitter ved nødutgangen skal gjøre dersom flyet må nødlande.

Les også: Se hvor du sitter tryggest i flyet

Paret følte seg såret, ydmyket og sinte over måten de ble behandlet på. De mente selv at de var i full stand til å åpne nødutgangen dersom det skulle blitt nødvendig. De hadde tidligere bestilt nødutgangseter hos Thompson Airways uten at dette hadde skapt problemer.

Etter en tids diskusjon i innsjekkingsskranken gikk Thompsons personale med på å la dem sitte ved nødutgangen på flighten til Sharm el Sheik. Men på hjemveien var de blitt flyttet til to separate seter på forskjellig sted i flyet.

Thompson Airways har senere beklaget hendelsen, og skyldte på at det var et annet selskap, Servisair, som hadde tatt hånd om innsjekkingen, og at det var en ansatt herfra som hadde reagert på alderen deres. Samtidig uttalte Thompson Airways at de ikke anbefalte eldre og svake å bestille seter ved nødutgangen, fordi regler satt av britiske luftfartsmyndigheter sier at passasjerer som sitter der skal være friske og sterke nok til å klare å åpne nødutgangene.

Les også kommentaren: Snaut to meter høy mann tester Ryanair

Ingen aldersbegrensning

Dette er Norwegians regler

Seter ved nødutgang:

Ønsker du å reservere et sete med ekstra benplass gjelder visse kriterier. Alle seter med ekstra benplass befinner seg ved nødutgangene. Grunnet sikkerhetsregler kan disse setene kun bestilles av voksne over 18 år som ikke er bevegelseshemmet, ikke reiser med barn eller har fysiske eller psykiske handikap.

Reisende som ikke oppfyller disse kravene vil bli henvist til andre ledige seter i flyet. Det vil da ikke bli gitt noen refusjon av seteavgiften.

Slik er norske regler

Luftfartstilsynet har regler på hvem som kan sitte ved nødutgangen ombord på norske fly. Der står det at: "Bevegelseshemmede personer skal plasseres i en stolrad i umiddelbar nærhet av en nødutgang av type A, I eller II, og på en slik måte at adgang til nødutgangen ikke blokkeres."Norwegian tar 60 kroner for at du skal kunne reservere sete når du bestiller billetter. Du kan da velge nødutgangseter, dersom disse er ledige. Det poengteres at funksjonshemmede eller barn under 18 år ikke kan sitte ved nødutgang. Men hva med eldre og svake?

- Det er ikke noen aldersbegrensning på disse setene, men man kan ikke være funksjonshemmet eller under 18 år, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik.

- Men hvis det setter seg en skrøpelig 85-åring ved nødutgangen, får da denne personen lov å sitte der?

- Den som har ansvar for sikkerheten er kapteinen, men har aldri hørt om noen eldre som har blitt bortvist fra seter ved nødutgangene. Man kan jo være frisk og rask selv om man er over 80 år, sier Skånvik.

Ikke alle VIL sitte ved nødutgang ...


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer