Sydenferier:

Bråstopp gir unik sjanse

Utrolig mulighet for billig ferie i sommer.

USIKRE TIDER: Krigen i Ukraina har fått reiselysten til å bremse opp for mange nordmenn. Særlig til charterreisemålene. Foto: Odd Roar Lange
USIKRE TIDER: Krigen i Ukraina har fått reiselysten til å bremse opp for mange nordmenn. Særlig til charterreisemålene. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommeren skulle også bli den store reisesommeren for alle som lengtet etter sydenstrender, sol og varme. Salget av charterreiser var på vei tilbake til nye høyder, men så ble det bråstopp.

Russlands invasjon i Ukraina og ringvirkningene av krigen har gitt mange nordmenn kalde føtter når det gjelder tanken lange reiser.

VANSKELIGE FLEKKER: Har du stygge flekker på et trebord eller kjøkkenbenken? Ikke fortvil! I denne episoden får du det beste tipset for å bli kvitt flekkene! Programleder: Embla Hjort-Larsen. Video: Dennis Appelong Hagbru / Håvard Bjørnerem. Vis mer

Rekord

- I uke seks og sju hadde vi meget god etterspørsel etter sydenturer og reiseselskapene hadde et salg som overgikk samme periode i 2019 - året før pandemien, sier Terje Berge, kommersiell direktør i Finn Reise.

Men fra midten av uke åtte ble det bråstopp og bookingen via Finn.no og direkte hos reisearrangørene falt som en stein. I første omgang et fall på 50 prosent, noe som senere har forsterket seg

- Nordmenn avventer akkurat nå, men det er fortsatt et ganske greit trykk til «trygge» destinasjoner, sier Terje Berge.

Dette ønsker vi

Med trygge destinasjoner menes sydendestinasjoner som ligger lengst mulig unna konfliktområdene i øst. Spania er vinneren så langt, med naboen Portugal som et godt alternativ for mange.

Også Frankrike og Italia frister mange nordmenn.

- Men vi har merket en betydelig reduksjon på reiser til Tyrkia. Og vi regner med at Hellas også kan bli rammet av folk ønsker reisemål lenger mot vest, sier Terje Berge.

En ny sjanse

Reiseselskapene og flyselskapene har en sterk reduksjon i antall reiser til populære reisemål i forhold til tidligere år (før 2020). Det betyr i neste omgang at antall billige reiser er lavere enn tidligere, og med med økningen i etterspørselen frem til uke åtte var det mange som måtte se langt etter kupp-muligheten på årets sydentur.

At spanjoler, franskmenn og italienere også vil feriere i eget land bidrar til å øke trykket på ferieleiligheter.

Men, med situasjonen som har oppstått i som en konsekvens av krigen i Ukraina, er det blitt en ny mulighet til å gjøre et «reisekupp». Når etterspørselen synker til bunns er det igjen kjøpers marked. Prisene vil falle. I første omgang for dem som kan sette sammen sin egen reise.

Følsomt reisemarked

Vil du ha en rimelig ferie så bør du vurdere å benytte sjansen som har oppstått i reisemarkedet akkurat nå.

- Markedet er følsomt. Og det ble en brå stopp i søk og salg. Dersom krigen avsluttes så venter vi en like rask tilbakekomst av kunder, sier Terje Berge.

Ved langvarig nedgang i sydensalget vil også charterselskapene måtte sette prisene ned. Det kan derfor være smart å følge godt med i dagene og ukene fremover.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer