Brent av brennmanet

Brent? Ikke gjør dette!

Tabben vil gjøre vondt verre. Mye verre.

STORE MENGDER: Dette synet dukket opp i Fredrikstad. Video: Maja Kathrin Marthinsen Johansen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Brennmaneten kan på sin måte være en vakker skapning å se på gjennom et akvarievindu når den flyter grasiøst og sakte under vann med sin kraftige rødfarge og de lange trådene som danser etter den. Men dukker den opp når vi skal kose oss på badestranden, gir den oss grøsninger langt inn i beinmargen!

Vi snakker selvsagt om den giftige brennmaneten. I manges øyne er den helst en ufyselig geléklump som man ønsker langt bort fra badevannet. For blir vi brent av maneten, svir det som regel ganske heftig.

Skulle du være så uheldig å komme i nærkontakt med skapningen, gjelder det å ikke få panikk når det begynner å gjøre vondt, men heller konsentrere deg om å pleie den såre huden slik at ikke smertene blir verre.

Men her er det én ting mange av oss gjør helt feil, og tabben kan gjøre vondt verre.

Dempe smerter med sjøvann

Brennmaneten er verdens største polyppdyr. Den kan bli opptil to meter i diameter og ha 30 meter lange tråder (!).

Kommer du i kontakt med trådene til en brennmanet, vil du vanligvis umiddelbart kjenne en brennende følelse i huden. Et par minutter etter kontakten vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som gjerne har et sikksakkmønster, opplyser Norsk Helseinformatikk på sine sider.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer