Brent av brennmanet

Brent? Ikke gjør dette!

Tabben vil gjøre vondt verre. Mye verre.

STORE MENGDER: Dette synet dukket opp i Fredrikstad. Video: Maja Kathrin Marthinsen Johansen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Brennmaneten kan på sin måte være en vakker skapning å se på gjennom et akvarievindu når den flyter grasiøst og sakte under vann med sin kraftige rødfarge og de lange trådene som danser etter den. Men dukker den opp når vi skal kose oss på badestranden, gir den oss grøsninger langt inn i beinmargen!

Vi snakker selvsagt om den giftige brennmaneten. I manges øyne er den helst en ufyselig geléklump som man ønsker langt bort fra badevannet. For blir vi brent av maneten, svir det som regel ganske heftig.

Skulle du være så uheldig å komme i nærkontakt med skapningen, gjelder det å ikke få panikk når det begynner å gjøre vondt, men heller konsentrere deg om å pleie den såre huden slik at ikke smertene blir verre.

Men her er det én ting mange av oss gjør helt feil, og tabben kan gjøre vondt verre.

Dempe smerter med sjøvann

Brennmaneten er verdens største polyppdyr. Den kan bli opptil to meter i diameter og ha 30 meter lange tråder (!).

Kommer du i kontakt med trådene til en brennmanet, vil du vanligvis umiddelbart kjenne en brennende følelse i huden. Et par minutter etter kontakten vil det komme en stripet, rødflammet hevelse som gjerne har et sikksakkmønster, opplyser Norsk Helseinformatikk på sine sider.

Når må du oppsøke lege?

Etter at gifttrådene er fjernet kan det brukes lokalbedøvende medikamenter direkte på huden for å hjelpe mot smerten.

Kortisonholdige kremer kan lindre kløe og allergisk reaksjon, men bør ikke brukes ved sårdanning eller tegn til infeksjon.

Kontakt lege dersom:

  • et lite barn er brent over store deler av kroppen
  • hvis huden er svært rød og smertefull ved allergiske eller uvanlige symptomer

Kontakt Giftinformasjonen ved behov for råd og veiledning hele døgnet på tlf. 22 59 13 00.

Varigheten av smerten kan variere, men vanligvis gir den seg i løpet av en halvtimes tid. Smerten etterfølges av kløe. Hevelsen går vanligvis tilbake i løpet av noen timer. Det kan bli blemmer i hevelsene. Det kan også bli underhudsblødninger eller sår før det blir bedre. Noen ganger kan man se merker på huden i flere uker til måneder etterpå, ifølge NHI.

Men hva er egentlig det beste man kan gjøre for å lindre smertene rett etter at man har blitt brent?

«Hell urin på det brente området på huden». Hørt det før? Da skal du vite at dette er en tullete myte.

Det kan Tone Falkenhaug, forsker ved Havforskningsinstituttet, bekrefte.

- Urin vil bare gjøre smertene verre. Det samme gjelder om man heller på ferskvann, understreker Falkenhaug.

- Det beste du kan gjøre umiddelbart etter at du har blitt brent av maneten, er å skylle huden med saltvann, opplyser hun.

TONE FALKENHAUG: Forsker ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet.
TONE FALKENHAUG: Forsker ved Havforskningsinstituttet. Foto: Havforskningsinstituttet. Vis mer

Ta deg gjerne et nytt bad i sjøen (selvsagt langt unna maneten), eller hell sjøvann på flaske og skyll huden på denne måten.

Sørg for at alle rester og trådene fra maneten er fjernet fra huden:

- Selv om trådene ikke lenger sitter fast på brennmaneten, vil de fortsette å ha en brennende effekt på huden, forteller Falkenhaug videre.

Forskeren understreker samtidig at det er individuelt om man bør dra til legen eller ikke.

- Noen er mer følsom enn andre for dette. Det er ikke farlig, men noen er allergisk og kan få kraftigere symptomer. Skyll uansett med saltvann, og så må man selv vurdere om man bør dra til legen.

Brent på øynene

Brenner du deg i øynene, skal du derimot skylle godt med lunkent ferskvann, og det så snart som mulig, er rådet fra apoteket.

Øyeeksponeringer er smertefulle og krever oftere oppfølging hos lege enn om huden er brent. De fleste symptomer vil være av forbigående karakter, men det er ikke uvanlig at man trenger medisinsk behandling hos legen.

Lege bør undersøke øyet hvis symptomer vedvarer utover 30-60 minutter etter skylling, opplyses det på Helsebiblioteket.no.

Hvorfor brenner brennmaneten?

Men hva er det egentlig som gjør at brennmaneten brenner?

Unngå å bli brent

  • Sjekk farvannet hvor du planlegger å bade. Unngå å bade i områder hvor det er mye brennmaneter.
  • Etter en storm kan store mengder døde maneter eller løsrevne tråder flyte i vannet. Se opp for maneter som ligger på stranden.
  • Brenntrådene er nærmest usynlige i vannet, og sleper opptil fem meter bak selve brennmanet-kroppen.
  • Dersom du kommer nær en brennmanet, er det lurt å svømme med rolige tak bort fra brennmaneten. Kaver du for mye, kan det skape strøm som suger manettrådene mot deg.
  • Dersom du bader i områder hvor det er sjanser for at du blir brent, kan vannfast solkrem påført kroppen før bading gi noe beskyttelse. Det er også kommet en solkrem på markedet som gir god beskyttelse mot brennmaneter.

Kilde: NHI

Forsker Falkenhaug forklarer det slik:

  • På manetens tentakler sitter det tusenvis av små blærer som inneholder giftstoffer. Inni der ligger det også en harpunlignende liten spiss. Det er et overtrykk inni denne blæren. Hvis man kommer borti den blæren, kan det føre til at blæren eksploderer.
  • Når mennesker eller byttedyr kommer borti blæren, vil «harpunen» borre seg i byttedyr eller inn i menneskers hud, og vi kjenner da at det svir, mens byttedyret blir lammet.
  • Dette er en måte for maneten å fange mat på. De er utelukkende rovdyr og spiser bevegelige små krepsdyr og småfisk. Hvis vi får disse tentaklene på huden, kan det fortsatt være en del av blærene, såkalte nesleceller, som kan være udetonerte. Og hvis du da heller på ferskvann eller urin, som har mye lavere saltholdighet enn disse blærene , kan neslecellene eksploderer slik at du blir enda mer brent.

Her finnes brennmaneten

De fleste kjenner igjen brennmaneten fordi den er rød-oransje.

- Den røde brennmaneten er en kaldtvannsart som finnes langs hele norskekysten, fra sørlandet og hele veien opp til barentshavet. Blir det for varmt, trives den ikke, forteller Falkenhaug

Men det finnes også blå brennmaneter, selv om disse er litt sjeldnere.

- Den blå brennmaneten er mer varmekjær, så den finnes det mest av langs kysten av sørnorge, sier forskeren videre.

Begge artene brenner omtrent like kraftig, opplyser Havforskningsinstituttet.

«Brennmanet-år»?

Av og til hører vi om «brennmanet-år», men ifølge Falkenhaug er det ikke mulig å verken spå eller varsle om hvilket år brennmaneter vil blomstre opp langs kysten. Her er det nemlig flere faktorer som spiller inn:

- Brennmaneter kan det typisk komme flere av dersom de får veldig gode forhold, mens noen år ser vi få av dem.

Falkenhaug forteller at det forskes lite på maneter, men forskerne har noen teorier om hvorfor vi noen år observerer flere brennmaneter enn andre år:

- De store brennmanetene vi ser på sommeren er hann-og hunnmaneter som reproduserer i løpet av sommeren. De er først en larve som svømmer ned på bunnen og fester seg der som et bunnlevende dyr som kalles polypp - det ser ut som en hvit sjøanemone. Den lever der hele vinteren og spiser plankton som driver forbi. Tidlig vår begynner den å klone seg. Da deler den seg opp i små tallerkenlignende skiver, og blir en ny manet.

- Et brennmanetår kan ha med hvordan forholdene er på bunnen om vinteren, polyppen må ha nok mat og riktig temperatur. Men akkurat når den skal begynne å klone seg, vil den helst ikke ha det for varmt eller for kaldt. Klaffer alt dette, får man god kloning og mange maneter.

En annen faktor er at om sommeren må de ha nok plankton å spise, men maneter er veldig dårlige svømmere, og de driver med havstrømmene, så strømmen har mye betydning for hvor de havner, forteller forskeren.

Brennmaneter har en tendens til å ende opp i fjordene, men hvis vinden snur, kan de trekkes ut igjen mot havet.

- Og hvis det blir varmt i sjøen, så trekker brennmaneten lenger ned på dypet, og da får man inntrykk av at det er lite maneter i sjøen, avslutter Falkenhaug.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer