Brighton: Londons badeby

Brighton havnet på en elegant sisteplass da de 20 beste strendene i verden ble kåret. Likevel, Brighton i regnfulle England? På 20. plass over verdens beste strender? DinSide tok en tur for å undersøke. Tekst og bilder: Stine Okkelmo

Publisert
Sist oppdatert
Stranden er steinete, noe som kan være greit med løpende barn på alle kanter. Foto: Stine Okkelmo
Stranden er steinete, noe som kan være greit med løpende barn på alle kanter. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Brighton i East Sussex er Londons nærmeste badeby, knappe timen med tog fra Victoria eller London Bridge. I sommerhelger med godvær stuer Londonerne seg sammen på toget, som de gjør på tuben hver morgen på vei til jobb, for å komme seg til den kjente stranda i Brighton, altså verdens 20. beste strand.

Skroll ned for mer.

Det lukter litt brent av hele greia, men historien bak kåringen er at det britiske reisebyrået Expedia ba britene komme med sine forslag til de 20 beste strendene i verden. Og siden mange briter ikke har vært utenfor Europa, kanskje ikke engang hjemlandet, lurte altså Brighton seg med på listen. 20. plassen ble tildelt av student Peter Shannon som fikk oppgaven å reise rundt og besøke de nominerte strendene. I konkurranse med Hawaii og Australia ble det naturlig nok en sisteplass for Brighton.

 • Få med deg de store bildene fra Brighton.
 • Strandliv og kjendiser

  På varme dager er det tett med mennesker langs strandpromenaden. Foto: Stine Okkelmo
  På varme dager er det tett med mennesker langs strandpromenaden. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  Når du ankommer Brighton togstasjon er det bare å følge strømmen ned mot stranda. Her er det førstemann til mølla, det blir fort trangt om plassen på en fin sommerdag. Selve stranden er steinete, men det er egentlig en fordel når det er så mye mennesker, så slipper du å få sand overalt når småbarna løper til og fra vannkanten.

  - Dette minner meg veldig om Nice, erklærte min venninne Ida Brusgaard der hun slanget seg på hånkleet og speidet utover stranden.

  Med den steinete stranden og den brede strandpromenaden er det likheter mellom de to, men i Brighton er silikon og tangatrusefaktoren mye lavere – heldigvis. Det er også verdt å merke seg at toppløs soling ikke er vanlig i England. Ganske merkelig, siden engelske jenter er de første til å kaste bikinitoppen når de ferierer i utlandet.

  Kjendiser er det flere av i Brighton. Både Norman Cook, kanskje bedre kjent som DJ’en Fatboy Slim, skuespiller Cate Blanchett, Paul McCartney og sangeren Martin Pellow fra Wet Wet Wet har feriehus langs stranda. Det er ikke mange uker siden Sir Paul og kona Heather Mills ble observert syklende langs strandpromenaden mens de balanserte fish and chips i den ene hånden.


  Mest pop

  Den mest populære strandstrekningen er mellom de to pirene Brighton Pier og West Pier. Brighton Pier er Brighton’s mest kjente landemerke med sine berg-og-dal baner, arkader, karaokebarer og spåkoner. Dessverre brant den viktorianske West Pier i februar i år, men håpet er at piren skal bli pusset opp til sin gamle stand igjen. Ovenfor stranda ligger det strandbarer og restauranter tett i tett, og det er også mulig å ta en titt på lokalkunstnernes motiver fra byen.

  Lenger øst for Brighton Pier ligger den populære nudiststranda hvor homsene gjerne holder til. Brighton er nemlig kjent for å ha et stort homsemiljø, og det finnes mange homsebarer og -klubber i byen.

  The Lanes

  Londonerne drar ikke bare til Brighton for å slikke sol. De smale gågatene The Lanes fra det 17. århundre er hyggelige og sjarmerende og absolutt verdt en rusletur. Her finner du spennende småbutikker hvor du får kjøpt klær og solbriller, bikinier og smykker, tatoveringer og hjemmelagde karameller, antikviteter og solkrem. Kort sagt alt mulig rart.

  Her ligger også flust med restauranter som serverer alt fra fish and chips, østers, pizza og pasta, thai og tapas. De fleste restauranter har uteservering. Dersom du bare vil leske strupen kan du velge og vrake blant tradisjonelle puber og mer trendy barer og cafeer.

  Den kongelige paviljongen er østlig inspirert. Foto: Stine Okkelmo
  Den kongelige paviljongen er østlig inspirert. Foto: Stine Okkelmo Vis mer


  The Royal Pavilion

  Dersom shopping ikke er din greie bør du svinge innom The Royal Pavilion. Dette er palasset kong George fikk bygget på slutten av 1700-tallet da han først begynte å besøke byen. På den tiden var alt fra Det fjerne østen veldig hot, så palasset selv er bygget i samme stil som Taj Mahal, mens kongen pussig nok innredet det med kinesisk kunst.

  Det er lett å forestille seg de overdådige middagsselskapene som ble holdt i den fantastiske spisesalen med sin ni meter høye og et tonn tunge dragelampe. Bakenfor ligger det gigantiske kjøkkenet hvor kokkene stod og svettet for å servere fiffen som naturlig nok var skrubbsultne etter de lange promenadene langs stranden. Kronen på verket er musikkrommet som har vært utsatt for brann og orkanstorm, men som nå er restaurert til sin gamle prakt.

  Palasset er åpent hver dag fra 9.30 til 17.45 i sommersesongen, og en billett koster £5.80 (ca. 65 kr). Dersom mer enn 20 personer stiller opp holdes det guidede turer hver dag kl. 11.30 og 14.30 for et tillegg på £1.25 per person (cirka 14 kr).

  For mer informasjon, gå til palassets nettsider.

 • Se våre tips for turen til Brighton - reise og hotell.
 • Få med deg de store bildene fra Brighton.
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer