Flyreiser

Bruk den!

Dette sier ekspertene om lufta i flyet.

JA - DEN VIRKER: Du bør lese hva ekspertene sier om flyets friskluftsanlegg. Foto: Odd Roar Lange
JA - DEN VIRKER: Du bør lese hva ekspertene sier om flyets friskluftsanlegg. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Å reise med fly kan være både en stor opplevelse og en stor prøvelse.

Og nå deler flyekspertene sine beste tips for at den neste flyreisen skal bli så god som mulig

Det handler ikke bare om å være i lufta, men at den lufta skal vi puster inn skal være så god som mulig.

Og det er faktisk noe du kan gjøre med det selv.

Har du hørt at lufta i ventilasjonsanlegget i flyet er en smittebærer og sørger for at covid-19-virus og andre smittebærere får ekstra fart rundt i flyet?

Da er det på tide å legge den myten død.

REISE: Dersom du har med innsjekket bagasje, er det flere ting som er viktig å passe på, spesielt et klistremerke. Video: Celina Stamper / Storyblocks Vis mer

Dette er sannheten

For eksperter på luft i flyet er klare i sin tale: Hold luftventilene åpne.

- Risikoen for smitte på fly ser ut til å ha vært lav, har Johan Øvrevik, fagdirektør for forskning Område for klima og miljø, i Folkehelseinstituttet (FHI) fortalt til DinSide.

Det smarteste du kan gjøre er å la ventilene stå åpne og sørget for at lufte bidrar til å forhindre spredning av bakterier og virus. Det er magasinet Travel + Leisure som forteller at International Air Transport Association (IATA) kan avsløre at kabinlufta blir fornyet 20-30 ganger i timen, omtrent 10 ganger mer enn de fleste kontorbygninger.

Det kan skje

- Lufta i en flykabin er en blanding av frisk luft trukket inn utenfra og resirkulert luft som har gått gjennom høyeffektive partikkelfiltre med HEPA, som er i stand til å fange 99,97 prosent av partikler, inkludert bakterier og virus, forteller Bryan Newbold fra Pilot Pathfinder til magasinet.

Det er selvsagt en bitte liten mulighet for spredning av bakterier og virus skjer inne flykabinen før lufta sendes gjennom HEPA-filteret og blandes med frisk luft.
I så fall skjer det ved at smitten går fra person til person inne i kabinen. Risikoen øker dersom personen ved siden av deg hoster eller nyser.

Og her kan den nye lufta fra ventilene være til god hjelp.

Slik virker det

Luftstrømmen i en flykabin går nemlig fra topp til bunn, ikke fra front til bak eller omvendt.

- Vanligvis kommer tilførselen fra toppen av kabinen, spesielt gjennom personlige luftventiler og sidekanaler som går rundt bagasjekomponentene. Tilbakestrømmen er vanligvis plassert i gulvet i kabinen, sier Jason Harp, administrerende direktør i firmaet Air-Cert, LLC og Pacific Air Industries.

Selskapet håndterer delereparasjoner for fly.

Under covid-19-pandemien var det påbudt å bruke ansiktsmaske under flyturene hos de aller fleste flyselskapene. Nå er påbudet for det aller meste fjernet.

Bruk munnbind

Men dersom du selv ikke er helt i form, eller er bekymret for å bli smittet av luftbåren smitte på flyreiser, så kan bruk av en engangsansiktsmaske være en løsning. Det kan være smart også under påstigning og avstigning av flyet da friskluftanlegget ofte er avskrudd i disse periodene.

Og i tillegg: det kan være smart å ha med egne desinfiserende servietter til rengjøring av armlener, bordplata og låsen på sikkerhetsbeltet i flyet.

For HEPA-filteret forhindrer ikke at disse flatene ikke er rene.

Har du et tips om renhold i flyene?

Har du et tips om renhold i flyene?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om flyreiser og renhold og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer