Bruk hotellets safe

Ellers risikerer du at verken hotellet eller reiseforsikringen erstatter tyveriet.

BRUK DENNE: De fleste hoteller tilbyr leie av safe. Den burde du bruke, så du kan få tilbake penger fra forsikringen. Foto: PantherMedia/Bernd Leitner
BRUK DENNE: De fleste hoteller tilbyr leie av safe. Den burde du bruke, så du kan få tilbake penger fra forsikringen. Foto: PantherMedia/Bernd Leitner Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste hoteller tilbyr leie av safe, enten på hotellrommet eller i resepsjonen.

Da bør du også leie den, om du lar verdiesaker som elektronikk, pass eller penger ligge igjen på hotellrommet mens du er ute.

For blir det stjålet utenfor hotellsafen, har du ikke nødvendigvis krav på noe som helst.

Hotell-safer er heller ikke helt trygt – se så enkelt de åpner den

Penger i skapet

Pakkereisenemnda behandlet nylig en sak hvor nordmenn ble frastjålet kontanter fra hotellrommet sitt.

Hotellet hadde tilbudt leie av safe da reisefølget sjekket inn, men turistene takket nei. Nordmennene hadde nemlig ingen kontanter på seg, og skal ha reagert på at safen befant seg i en åpen resepsjon uten vakter.

UTEN EN TRÅD: Det kan være fristende å lage verdisakene ligge på hotellrommet når du skal på stranden. Men husk å låse dem inne i en safe. Foto: Colourbox.com
UTEN EN TRÅD: Det kan være fristende å lage verdisakene ligge på hotellrommet når du skal på stranden. Men husk å låse dem inne i en safe. Foto: Colourbox.com Vis mer


Dagen etter innsjekk dro de på stranden, og la 900 lira øverst i garderobeskapet. Og da de kom tilbake, var 100 lira borte vekk. Det tilsvarer cirka 330 kroner.

Hotellet og reiseoperatøren nektet å erstatte disse pengene, da nordmennene ikke hadde brukt hotellets safe. Reisefølget valgte da å bytte hotell, som kostet dem omlag 1.500 kroner ekstra. Heller ikke dette ville reiseoperatøren dekke.

Tips til en sikrere reise (for deg med humor ...) – har du for eksempel forsøkt truser med bremsespor?

Får ingenting

Nordmennene tok saken videre til Pakkereisenemnda, som behandler klagesaker i forbindelse med norske pakkereiser, men får ikke hjelp.

"Når klager lar kontanter ligge igjen i et garderobeskap, er dette etter nemndas mening klagers eget ansvar og risiko, og utgjør ingen mangel ved reisen som berettiger til noen form for kompensasjon" konkluderer en enstemmig nemnd, og fortsetter:

"At klager valgte å flytte fra sitt uspesifiserte hotell til et annet og dyrere hotell på grunn av hendelsen, må derfor føre til at han selv må dekke merprisen ved hotellbyttet".

Slik velger du den smarteste reiseforsikringen

RISIKABELT: Kontanter når du er ute og reiser kan være praktisk, men også risikabelt. Foto: PER ERVLAND
RISIKABELT: Kontanter når du er ute og reiser kan være praktisk, men også risikabelt. Foto: PER ERVLAND Vis mer


Dette må du gjøre

Fra vilkårene til Storebrands reiseforsikring

 • "Du skal bære penger, pass og billetter på/med deg eller låse dem inn i fastmontert safe/oppbevaringsboks i bygning eller dertil egnet låst oppbevaringssted i låst rom i bygning."
  • Blir du frastjålet kontanter eller bankkort på ferie, kan banken hjelpe deg med nødkontanter eller nødkort. Dette kan bli levert til et avtalt sted, så du kan fortsette ferien uten alt for mye trøbbel. Ifølge en prisoversikt DinSide laget i 2009 kostet det da alt fra 0 til nesten 1.500 kroner, alt ettersom hva slags bank du har.
  • Når det gjelder erstatning, er det reiseforsikringen din som kan hjelpe deg. Hoteller nekter ofte å ta ansvar uansett hvordan verdisakene er oppbevart. Forsikringsvilkårene varierer, men du kan forvente penger tilbake inntil en viss sum, minus egenandel. Forsikringsselskapet har muligheten til å stille hotellet ansvarlig om de mener hotellet har gjort grove feil, men dette er det altså forsikringsselskapet som tar seg av.
  • For å få tilbake penger fra reiseforsikringen er det viktig å ha så mye dokumentasjon som mulig. Husk derfor å politianmelde saken og få en kopi av anmeldelsen, samt få et papir fra hotellet på at de har motatt melding om tyveri.

  • Reiseforsikringen din kan velge å ikke gi deg erstatning om de mener du har brutt vilkårene til forsikringen. Dette står i forsikringsavtaleloven. Et slikt vilkår kan nettopp være at kontanter må oppbevares i en låst safe, eller på kroppen. For eksempel fikk forsikringsselskapet AIG Europe lov til å erstatte kun 50 prosent av et tap da en nordmann mistet penger fra en låst koffert i Kenya, slik det kommer frem av dette vedtaket fra Avkortingsnemnda.
  Her er listen du burde gå gjennom før du reiser på ferie

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer