Bryggen blir (nesten) bilfri

Bryggen i Bergen er en av fire oppføringer fra Norge på Unescos liste over verdensarven. Nå skal bilene bort fra de vernede byggene.

Publisert
Sist oppdatert

Bryggen i Bergen er en av fire steder i Norge som står på Unescos liste over verdensarven. Nå skal biltrafikken som går helt inntil veggene på de gamle bygningene flyttes, for å beskytte de vernede områdene.

Skroll ned for mer.

Heftige diskusjoner

Når bilene forsvinner, blir det godt med plass foran Bryggen, der det nå bare er smale fortau. Det betyr større rom for turistene til å bevege seg rundt bryggenes front. Men det betyr også plass for næringslivet til å skape virksomhet som bringer flere turistkroner i lokale lommer. Og hva området skal brukes til skaper heftig debatt i Bergen i disse dager. Gårdeierne, riksantikvaren og byantikvaren, byens planavdeling, Stiftelsen Bryggen og interesserte bergensere melder seg alle på når det gjelder å komme med forslag til hva området foran Bryggen skal brukes. Noen vil ha uteservering, kiosker og håndverksutsalg, andre vil ha parker og åpen plass, atter andre mener at området i lang tid fremover må disponeres av de som skal restaurere bygningene.

Det eneste som foreløpig er sikkert, er at du som besøker Bergen om noen uker, kan nyte Bryggen uten nærgående biltrafikk.

Andre Unesco-steder

Om du vil få med deg Norges samlede bidrag til verdensarven, må du til Vest-, Midt- og Nord-Norge. Bryggen i Bergen havnet på organisasjonens vernelister i 1979. Det samme gjorde Urnes Stavkirke i Sogn og Fjordane. I Trøndelag er en hel by vernet - Bergstaden Røros ble lagt til listene hos Unesco i 1980. Norges eldste bidrag til verdensarven er helleristningene i Alta. De ble registrert hos Unesco i 1985.

 • Guide til norske stavkirker.

 • Unesco-steder i Norden.
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer