Budapest

Ingen tur til østeuropas Paris uten spa: Her er mer enn 100 aktive termiske kilder. Men den ungarske hovedstaden er blant de dyrere blant våre østlige storbyalternativer.

Publisert
Sist oppdatert


Budapest, inkludert elvebankene ved Donau, Buda slottskvarter og Andrássy Avenue er notert som verdensarv i Unescos lister.

- Det er en av verdens mest enestående urbane landskap og illustrerer storhetstiden i den ungarske hovedstadens historie, skriver Unesco om Budapest.

Budapest ble født i 1873, da stedene Buda, Óbuda og Pest ble forenet. Byen strekker seg ut over 525 kvadratkilometer; en trededel av byen befinner seg på den flate østsiden av elven Donau, kalt Pest, og en tredjedel av byen befinner seg på vestsiden, kalt Buda.

19 prosent av Ungarns befolkning er bosatt i Budapest, nærmere bestemt 1.886.000 mennesker.

>> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

Budapest Panorama. Foto: Det ungarske turistkontoret Foto: Det ungarske turistkontoret
Budapest Panorama. Foto: Det ungarske turistkontoret Foto: Det ungarske turistkontoret Vis mer


Vær og temperatur

Januar er kaldeste måned, og juni, juli og august er varmeste måneder med temperaturer på rundt 19 grader i juni, 24 grader i juli og 21 grader i august. Gjennomsnittlige makstemperatur er 24 grader i juni, 27 grader i juli og 26 grader i august, ifølge The Weather Channel.

Det er 35 dager med regn i løpet av ett år, og 1.853 timer med sol, ifølge Budapests turistinformasjon.

Severdigheter

Badehus
Ingen tur til Budapest uten å besøke et av de mange badehusene for et befriende bad og kanskje en deilig massasje? Király-badene er en av hovedattraksjonene i den ungarske hovedstaden, og her kan du nyte termiske bad og mineralkilder.

Festivaler
Det er flust med festivaler for enhver smak i den ungarske hovedstaden: I juni er det pop- og rockekonserter på utescener rundt i byen; i september er det vinfestival og om sommeren er det høykultur i fokus på opera- og ballettfestival.

Utsikt til Parlamentet fra Fishermen's Bastion.
Foto: Det ungarske turistkontoret Foto: Det ungarske turistkontoret
Utsikt til Parlamentet fra Fishermen's Bastion.
Foto: Det ungarske turistkontoret Foto: Det ungarske turistkontoret Vis mer

Din favoritt?

Hvilken av de østlige storbyene er din favoritt? (Avsluttet)
Budapest(27%) 325
Riga(26%) 316
Krakow(25%) 303
Dubrovnik(21%) 252
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Slottshøyden
Castle Hill, eller slottshøyden, er er must for alle besøkende til Budapest. Bortsett fra flott utsikt til Pest-siden, finner du her gamlebyen og det kongelige palass. Foruten hyggelige omgivelser er gamlebyen fylt med mange museer, flotte kirker og Fishermen's Bastion som gir utmerket utsyn over byen.

Det kongelige palass
Palasset har gjennomgått en god del endringer gjennom hundreårene, som følge av branner, bomber og raseringer. I dag huser palasset det ungarske nasjonalgalleriet, nasjonalbiblioteket og Budapests historiske museum.

Parlamentet
Parlamentsbygningen ligger på Pest-siden av Donau, og er 268 meter lang og har en 96 meter høy kuppel. Det arrangeres omvisninger, og du kan se den 1.000 år gamle kronen til den første ungarske kongen; Sankt Stephen.

Mattiaskirken
En av de mest kjente bygningene i Budapest; Mattiaskirken, eller Vår Frues Kirke. Her er flere ungarske konger kronet, og kong Mattias ble gift her.

Prisnivå

En kopp kaffe: 300-400 HUF (12-16 kroner)
En pils: 400-600 HUF (16-24 kroner)
Lett lunsj: 2.000-2.500 HUF (79-98 kroner)
2-retters middag (hovedrett og dessert): 4.000-6.000 HUF (157-236 kroner)
Hotellrom på hotell med middels standard: 25.000-40.000 HUF (982-1.572 kroner)
(Priser fra Budapests turistkontor. HUF=ungarske forint.)

Slik kommer du deg dit

Norwegian selger direkteflybilletter for fra 396 en vei, og Sterling selger billetter fra 598 kroner en vei. Sterling har også nylig inngått samarbeide med lavprisselskapet SkyEurope, som gjør at det blir flere avganger.

Eksterne lenker:

  • Det ungarske turistkontoret
  • Budapest flyplass
  • >> Klikk her for å se bildespesialen fra alle byene

    Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer