Burma: Vakkert og brutalt

Burma eller Myanmar, har et av verdens mest frynsete rykter, men er også et av verdens mest fotogene land. Fotograf Haakon F. Stenersen har besøkt landet - her kan du se hans bilder.

Tempel i innsjø. Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen
Tempel i innsjø. Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg var første gang i Burma i 1987, og ble meget fascinert selv om man da kun fikk en ukes visum og det ble stressreising. På den tiden var det svært få som besøkte Burma, og som i de fleste land med få turister var innbyggerne nysgjerrige på å komme i kontakt med utlendinger, forteller Haakon F. Stenersen som besøkte området igjen i vinter.

- Den gangen kunne man bytte en flaske whisky og en kartong sigaretter i så mye lokal valuta som man trengte for hele uken. Cirka 300.000 utlendinger besøkte Burma i fjor, noe som sies å være rekord. Thailand fikk 11 millioner turister på samme tid. Kontrasten til Thailand er stor, til tross for at de er naboer og har samme religion, forteller Stenersen.

 • Fra tonnevis av gull i hovedstaden Yangon, til øde strender i Chaungtha - se Haakon F. Stenersens bilder fra Burma.

 • Skroll ned for mer.

  Oppfordrer til boikott

  Mange land verden rundt oppfordrer nå sine borgere og bedrifter å holde seg unna Burma. Ikke nødvendigvis begrunnet i at det kan være farlig å reise i landet, men på grunn av militærjuntaens fremferd. Amnesty International rapporterer om politiske fanger, tortur, tvangsarbeid og henrettelser uten dom.

  Presset har økt de siste månedene. Japanske myndigheter har bestemt seg for å fryse bistanden til landet, og EU og USA skjerper sine sanksjoner. Storbritannia melder også at de øker presset mot reiseselskaper som organiserer turer til Burma - de blir bedt om å kutte ut slike turer på grunn av landets manglende oppfølging av menneskerettigheter. Burma er blitt et av verdens mest isolerte land, og mest isolert av alle er kanskje opposisjonsleder Aung San Suu Kyi. Fengsel og husarrest er hverdagen for denne standhaftige kvinnen som verden har hedret med Nobels fredspris.

  Transportåre. Foto: Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen
  Transportåre. Foto: Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer


  Oppfordres til ikke å reise

  Hos UD opplyses at den norske regjerningen oppfordrer norske borgere og bransjeorganisasjoner til ikke å handle med, investere i eller reise til Burma.

 • Se UDs informasjon om Burma
 • Norske operatører

  Mange av de som reiser til Burma er backpackere som kjøper sine turer i Thailand. For reisende direkte fra Norge er ikke markedet stort, og det er gjerne mennesker med spesielle interesser og kunnskaper om landet som velger å reise dit. Orkidé Ekspressen og Wikström Reiser har reiser til Burma i sine kataloger. De fremhever at de kun har avtaler med private hoteller, operatører og transportselskaper. De mener derfor at penger som gjestene legger igjen i landet, kommer lokalbefolkningen til gode.

  - Vi har ingen betenkeligheter med å sende folk til Burma. UDs advarsel er politisk begrunnet, og vi mener folk må ta stilling til om de vil reise eller ikke selv, sier daglig leder Gro Røsten Oldertrøen i Orkidé Ekspressen til DinSide Reise.

  - Kontakter vi har gjort i landet, og tilbakemeldinger fra kunder som har reist i Burma, tilsier at også den jevne burmeser ønsker kontakt med utlandet, fremhever Oldertrøen, som likevel påpeker at selskapet har valgt å ikke gå ut med tung markedsføring av Burma etter hendelsene i landet de siste månedene.

  Virksom boikott, eller mot sin hensikt?

  Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty er ikke sikker på at reisesanksjoner er veien å gå, og selskaper som organiserer turer til landet mener det overhode ikke er det samme som å støtte regimet. De fremholder tvert imot at deres virksomhet er med på å hjelpe hundrevis av mennesker som uten turismen ikke ville hatt noe å leve av. Det kan også argumenteres med at kontakt utenfra kan hjelpe de isolerte innbyggerne i Burma.

 • Amnesty om Burma
 • - Generelt bør man unngå alle statlige innstanser for på den måten og ikke støtte militærregimet, mener Stenersen.

  Lang historie

  Postkortbarn i Yangoon. Foto: Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen
  Postkortbarn i Yangoon. Foto: Haakon F. Stenersen, NorPicture Foto: Haakon F. Stenersen Vis mer


  Burma styres i dag av en militærjunta etter et kupp i 1988. Myanmar som de selv kaller landet, har imidlertid en rik og lang historie der 135 etniske grupperinger har levd i krig og fred i århundreder. Landet er Sør-Øst Asias største, med drøye 50 millioner innbyggere. Mesteparten ligger i tropisk klimasone, og mottar til dels mye regn. Hovedstaden er Yangon, mens det kulturelle sentrum er Mandalay, en by som var hovedstad fra 1859 og landets siste hovedstad i tiden som kongedømme. Byen Bagan ble grunnlagt på bredden av Ayeyarwaddyelven i 849. Her ble templer og pagoder bygget fra 1100-tallet. Britene okkuperte deler av landet fra 1826, og hadde kontroll med hele landet fra 1886 til 1948.

  Sikkerhet

  Stadig flere steder blir åpnet for turisme, men veiene og transportforholdene er dårlige og dyre. Er man tålmodig kan man søke om tillatelse til å besøke områder nord og vest i landet. Dit må man som regel fly, og man bør da unngå det statlige flyselskapet som har dårlig rykte når det gjelder flysikkerhet.

  - Cirka 30 prosent av landet har regjeringen ikke kontroll på, det såkalte Black Territory, og her får man ikke lov til å reise. Dette gjelder bl.a. grenseområdene mot Thailand og Kina. Stammene i disse områdene livnærer seg av bl.a. på opium og smugling. I dette området finnes det også endel dyreliv. Deriblant tiger og det sjeldne asiatiske neshornet.

  Forøvrig tipser Stenersen om at man må veksle 200 US dollar ved ankomst om til lokal turist valuta.

 • Fra Yangon til Mandalay - se Haakon F. Stenersens bilder fra Burma, og les mer om landet.
 • Flere bilder

  Vi har tidligere publisert bilder av Stenersen.

 • Egypt - mer enn Pyramider

 • Thailand i bilder

 • Cuba i bilder

 • Kenya i bilder
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer