Buss for tog på Østfoldbanen

Reisende på Østfoldbanen må forberede seg på nok ei uke med buss for tog.

BUSS FOR TOG: Reisende på Østfoldbanen må forberede seg på buss for tog enda ei uke, etter at arbeidene med signalanlegg på nye Ski stasjon tar lenger tid enn planlagt. Bane NOR sier oppstarten nå er utsatt til 24. august. Vy sier det er en utfordrende situasjon med planlegging av alternativ transport, også nå som skolene starter opp igjen neste uke. Foto: Kristin Sørdal
BUSS FOR TOG: Reisende på Østfoldbanen må forberede seg på buss for tog enda ei uke, etter at arbeidene med signalanlegg på nye Ski stasjon tar lenger tid enn planlagt. Bane NOR sier oppstarten nå er utsatt til 24. august. Vy sier det er en utfordrende situasjon med planlegging av alternativ transport, også nå som skolene starter opp igjen neste uke. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sommerarbeidene på Østfoldbanen skulle etter planen være ferdige allerede forrige uke og togene skulle opprinnelig starte opp igjen denne uka - men dette ble utsatt nok ei uke.

Nå melder Bane NOR at de fremdeles ikke er i mål, og at togtrafikken over Ski stasjon utsettes til 24. august.

Reisende på Østfoldbanen må dermed forberede seg på enda ei uke med alternativ transport og buss for tog.

Konserndirektør i VY tog, Arne Fosen, sier i en pressemelding at dette setter dem i en utfordrende situasjon, samt at skole- og jobbstart for mange kommende uke også gjør planleggingen av alternativ transport krevende.

Østfoldbanen skulle egentlig åpnet for trafikk fra 10. august.

Det er i dag stengt for togtrafikk mellom Kolbotn og Ås/Kråkstad.

- Utfordrende situasjon

Grunnen for forsinkelsene hos Bane NOR er behov for ytterligere testing av et nytt fjernstyringssystem på nye Ski stasjon, som også egentlig skulle åpne 10. august.

Ifølge Bane NOR, er sikkerheten i det tekniske anlegget for den nye stasjonen godkjent, men de er ikke fornøyde med stabiliteten i kommunikasjonssystemet. Det er dette de nå jobber med å få på plass.

– Sikkerheten for de reisende er alltid første prioritet. Vi må derfor ferdigstille all utbedring og testing før vi kan igangsette togtrafikken, forklarer Stine Undrum, konserndirektør i Bane NOR.

- Dette setter oss og kundene i en svært utfordrende situasjon, sier konserndirektør for Vy tog, Arne Fosen, som understreker at de har forståelse for at stasjonen ikke kan åpnes når systemene ikke fungerer.

- Jeg forstår at Bane NOR ikke kan åpne stasjonen når systemer ikke fungerer og må vurdere når det er forsvarlig å åpne, men samtidig er det svært viktig for meg å understreke de konsekvensene dette får for oss og for kundene våre, sier Fosen.

Gull fra arkivet: Se hvordan det er å kjøre Norges raskeste tog, Flytoget! Video: Per Ervland Vis mer

Skolestart og flere reisende

Neste uke starter skolene igjen, noe som betyr at flere skal reise. Dette, i tillegg til jobbstart etter ferie og en usikkerhet om hvor mange som fortsatt vil jobbe hjemmefra, er noe som gjør jobben med planlegging av alternativ transport krevende, ifølge Fosen.

- På mandag starter skolene igjen og flere skal reise. Det betyr også at mange busselskaper er tilbake til å kjøre skoleskyss og derfor ikke kan kjøre buss for tog, sier Fosen, og legger til at mange av sjåførene og selskapene som har kjørt for Vy i hele sommer nå skal ut i ferie.

- Det er også mindre forutsigbarhet rundt reisemønstrene og hvor mange som fortsatt kan og vil velge hjemmekontor, og hvor mange som vil reise med oss neste uke. Dette har betydning for hvor stor bussbehovet er gjennom døgnet, sier han videre.

I utgangspunktet tenker Vy å ha de samme løsningene for alternativ transport neste uke som de som har vært denne uka.

- Samtidig er det flere usikre momenter per nå som er knyttet til antall reisende og antall busser det er mulig å få tak i på kort tid, understreker Fosen.

- Hvordan tenker dere å møte den økende mengden reisende når skoler og jobb nå igjen starter opp for fullt neste uke?

- Vi forholder oss til de regler og retningslinjer fra helsemyndighetene som til enhver tid er gjeldende. Det er viktig for oss og for alle andre at disse følges og at den enkelte tar ansvar og prøver opplyse om disse så godt vi kan. Det handler om å reise på andre tider på døgnet, utnytte kapasiteten om bord på en god måte, ikke reise hvis det ikke er nødvendig, holde seg hjemme ved sykdom eller symptomer på sykdom og fortsatt ha hjemmekontor for de som har mulighet til det, sier Gina Scholz, kommunikasjonssjef i Vygruppen, til Dinside.

Hun legger til at de hele tiden følger med på hvordan reisevirksomheten er og utvikler seg i tiden fremover.

Vy viser til endelig plan for alternativ transport som vil oppdateres i reiseplanleggeren på Vy.no og i appen så fort de er klare.

TOGTUR UNDER JORDEN: Et elektrisk tog, som tidligere ble brukt til å frakte ammunisjon og forsyninger, tar besøkende flere kilometer inn i Hackenberg-fortet. Bli med, sekund for sekund. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Alternativ transport

Dette er slik bussene kjører inneværende uke, og Vy ønsker altså at dette skal gjelde også neste uke - men med forbehold.

De understreker at det kan komme endringer:

R20: Togene kjører til Halden – Moss og Moss – Halden. Vy kjører buss mellom Rygge - Ski og Rygge – Oslo S. Merk at bussene som kjører fra Ski og Oslo S mot Rygge vil kjøre tidligere enn det som er togets ordinære avgangstid.

L21: Togene kjører Moss – Ås og Ås – Moss. Vy kjører buss mellom Ås – Oslo S og Ås – Ski. Merk at bussene som kjører fra Ski og Oslo S mot Ås vil kjøre tidligere enn det som er togets ordinære avgangstid.

L22: Togene kjører Mysen – Kråkstad og Kråkstad – Mysen. Vy kjører buss mellom Kråkstad – Ski og Kråkstad – Oslo S. Merk at bussene som kjører fra Oslo S og Ski mot Kråkstad vil kjøre tidligere enn det som er togets ordinære avgangstid.

L2: Togene kjører Stabekk – Kolbotn og Kolbotn – StabekkDet kjører busser hvert 15. minutt mellom Oslo S og Ski. I tillegg til direktebusser, vil det også være busser som stopper på mellomliggende stasjoner.

Kunder mellom Solbråtan og Hauketo henvises til Ruters busslinje 87. Togene kjører som normalt mellom Stabekk og Kolbotn 4 ganger i timen med to avganger hver vei.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer