Reisetips:

- Byens beste sjekkested

Spektakulære saunaopplevelser er blitt de heteste reisemålene i Norge.

HETE MØTER: Oslo Badstuforening er en av mange som har opplevd stor tilstrømning av gjester. Foto: Becky Zeller
HETE MØTER: Oslo Badstuforening er en av mange som har opplevd stor tilstrømning av gjester. Foto: Becky Zeller Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Badstubølgen har truffet Norge for fullt. Flere og flere byer og bygder har fått publikumsåpne badstuer i spektakulære omgivelser. Badstuer med store vinduer og fabelaktig utsikt, badstuer med påhengsmotor som frakter badstugjestene rundt på fjorden eller elva, eller badstu med konsertlokale - for å nevne noen.
Men hvor finner man de fineste og mest uforglemmelige?

Drømmene

- Vi har samlet fjorten av de beste drømmene som har fått vokse videre til ekte drømmebadstuer rundt om i hele Norge, forteller forfatterne Knut Lerhol og Hallgrim Børhus Rogn, som står bak boka Badstufolk.

Norsk badstukultur og veien til gode badstuopplevelser for single, venner, kolleger, familie, barn og voksne presenteres i full bredde.

Vakre omgivelser: Noen av de nye badstuene ligger i flotte omgivelser, som denne ved Fjærland i Sogn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vakre omgivelser: Noen av de nye badstuene ligger i flotte omgivelser, som denne ved Fjærland i Sogn. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Finn en venn

- Badstuene våre er byens beste sjekkested. Det handler ikke om at folk har lite klær på seg, det handler om den tilstedeværelsen og nysgjerrigheten som kommer naturlig inn i badstua. Samtidig fyller badstua en samfunnshus-funksjon, og vi håper at badstuer bli en like vanlig del av bybildet som samfunnshus og svømmehaller. Skal du ha en bra bydel eller bygd, så bør det være ei badstue der, like naturlig som en kino eller kafé, sier Ragna Fjeld, daglig leder av Oslo badstuforening i badstuboka.

NY SKJE: Vi fikk to eksemplarer av Tine sin nye bambusskje, og den har vi testet. Video: Malin Ridder-Nielsen Janssen. Reporter: Embla Hjort-Larsen / Øystein B. Fossum Vis mer

På badstureise

Og boka kan også brukes som en reiseinspirasjonsbok for din neste norgesferie. 14 unike badstuer ved fjord og fjell blir presentert i tekst og bilder. Her finner du sju av dem:

Eldmølla / Vang i Valdres

Utsikt: Eldmølla i Vang i Valdres ligger luftig til. Foto: Vidar Askeland
Utsikt: Eldmølla i Vang i Valdres ligger luftig til. Foto: Vidar Askeland Vis mer

Noen badstuer er så spesielle i arkitektur og utforming at de blir attraksjoner i seg selv. Eldmølla i Vang i Valdres er en av disse. Inspirert av gamle kvernhus var drømmen å teste grensene innenfor det å bygge badstue på en spesiell plass. Badstua er delvis en balanseøvelse og delvis et selvsikkert volum der den henger på kanten av den viltre elva Drøsja, 940 meter over havet med utsikt over fjellbygda Vang.

Liknende attraksjoner: Soria Moria Sauna i Dalen Telemark, Fordypningsrommet Fleinvær, Badstua på Manshausen i Steigen.

Urke fjordsauna

Mellom fjellene: Vestlandsfjordene har stadig flere flytende badstuer. Som denne, i Urke. Foto: Fra Badstuboka
Mellom fjellene: Vestlandsfjordene har stadig flere flytende badstuer. Som denne, i Urke. Foto: Fra Badstuboka Vis mer

Det er temmelig gjevt å avslutte tinderangling i Sunnmørsalpene med ei badstuøkt og et fjordbad – enten vi snakker vinter eller sommer. Urke fjordsauna er det nyeste tilskuddet til en gjev rekke badstuer i flotte fjordarmer på Vestlandet. Både grendefolket, studenter og turister har trykket badstua tett til brystet siden den ble åpnet tidligere i år.

Liknende fjordbadstuer: Sæbø fjordsauna, Heit Sørfjorden, Dampen/Fjærland guiding, Fjord Sauna i Flåm.

Bunker'n badstue i Trondheim

Skuddsikkert: Den gamle bunkeren på Østmarkneset i Trondheim ble bygd om til badstu, eller Bartstue - som det også kalles i bartebyen.
Skuddsikkert: Den gamle bunkeren på Østmarkneset i Trondheim ble bygd om til badstu, eller Bartstue - som det også kalles i bartebyen. Vis mer

Hvordan kan små justeringer på et gammelt krigsminne øke bevisstheten om kulturminnet og samtidig skape en møteplass? Det var utgangspunktet da arkitektstudenter ved NTNU i Trondheim i 2015 gikk løs på en ammunisjonsbunker fra andre verdenskrig på Østmarkneset utenfor Trondheim. «Bunker'n badstue» er i vanlig drift denne høsten som ei temmelig tøff og temmelig unik badstue uten innlagt vann eller strøm, men med et eget historisk sus over badstuopplevelsen.

Hopp i havet: Ved Bartstua i Trondheim er det kort vei til en dukkert. Foto: Bartstua
Hopp i havet: Ved Bartstua i Trondheim er det kort vei til en dukkert. Foto: Bartstua Vis mer

Liknende litt sære opplevelser: Oslo Sauna Van, Badstua på Andaneset i Volda (gammelt dynamittlager)

Farris bad

Rituale: Ved flere av de nye badeanleggene kan du oppleve såkalt aufgus-rituale. Foto: Fra Badstuboka/Farris Bad
Rituale: Ved flere av de nye badeanleggene kan du oppleve såkalt aufgus-rituale. Foto: Fra Badstuboka/Farris Bad Vis mer

Å komme til Farris bad for en badstuglad person er en helt spesiell opplevelse. Det er flere badstuer her enn man rekker å teste, og badsturitualene er på et skyhøyt nivå. Nylig lanserte de et nytt ritual med musikk spesialskrevet av den badstuglade artisten Matoma. Vil du ha mest mulig feriefølelse og umiddelbar avkobling fra hverdagen er Farris bad et sikkert valg.

Liknende opplevelser: The Well, Son spa, Lily country club, Norefjell ski & spa.

Trollfjordhytta i Vesterålen

Stille i fjellet: Trollfjordhytta ved Trollfjorden byr på stillhet, utsikt og badstu. Foto: Hallgrim Børshus Rogn
Stille i fjellet: Trollfjordhytta ved Trollfjorden byr på stillhet, utsikt og badstu. Foto: Hallgrim Børshus Rogn Vis mer

Langt til fjells fyller badstuene både funksjonen som god avslapping etter en lang dag ute, samtidig som man får rengjort en svett kropp. Det er mange enklere tilgjengelige hytter med badstue enn Trollfjordhytta, men om du først kommer deg hit og får tatt badstue mellom de mektige og kvasse fjellene i Vesterålen/Lofoten, har du et minne som er med deg resten av livet.

Andre DNT-hytter med badstue: Snytindhytta, Haukeliseter, Skåpet (Du kan også finne flere på ut.no)

Oslo Badstuforening/Sukkerbiten

Deilig er fjorden: Den innerste delen av Oslofjorden er blitt et yndet bade- og badstuområde. Foto: Becky Zeller
Deilig er fjorden: Den innerste delen av Oslofjorden er blitt et yndet bade- og badstuområde. Foto: Becky Zeller Vis mer

Det finnes snart ikke byer i Norge uten et bra bybadstutilbud. Men det hele startet med opprettelsen av Oslo badstuforening i 2016 og foreningen er fortsatt i framkant for den nasjonale badstubølgen. Tar du turen til Sukkerbiten rett ved Operaen i Oslo får du oppleve vidt forskjellige badstuer både når det kommer til arkitektur, temperatur og opplevelse. Toppet med et havbad og en prat med noen av de garantert trivelige badstufolka er badstuene verdt en bytur i seg selv.

Andre gromme bybadstuer: Pust Tromsø og Bodø, KOK i Oslo, Hamar og Holmsbu, Heit Bergen, Damp Stavanger, Ælvebadstua i Drammen, SVAI i Ålesund.

Røykbadstua ved Norsk skogfinsk museum

Svunnen tid: I Grue Finnskog har Norsk Skogfinsk Museum tatt vare på denne tradisjonsrike røykbadstuen. Foto: Birger Nesholen
Svunnen tid: I Grue Finnskog har Norsk Skogfinsk Museum tatt vare på denne tradisjonsrike røykbadstuen. Foto: Birger Nesholen Vis mer

Rundere varme. Mildere damp. Dempa lys. Deilig røyklukt. Den som har prøvd det meste av badstuer, bør unne seg ei økt i ei ekte røykbadstue!

I ei røykbadstue er det ikke pipe, men en steinovn og glugger på veggen. Etter flere timer med fyring slipper man all røyken gjennom gluggene og fjerner glør før man starter badstuøkta. Denne røykbadstua er ei av tre røykbadstuer ved Norsk Skogfinsk Museum i Grue Finnskog og den fyres på bestilling til museet.

Andre historiske badstuer: Badstua på Tuomainengården i Vadsø, Bruflat badstue i Etnedal i Valdres, Træna badstunaust.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer