Byggeboom i Dubai

Aldri før har en så stor del av verdens samlede byggebransje befunnet seg på ett sted samtidig.

Burj Al Arab - det seilformede hotellet med syv stjerner. Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Foto: Pravit Nuntanasirivikrom
Burj Al Arab - det seilformede hotellet med syv stjerner. Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dubai må være alle arkitekters våte drøm – her er det nemlig bare fantasien (og hva som er fysisk mulig) som setter grenser for hva som kan konstrueres.

Det finnes vel knapt noe sted i verden hvor det bygges i så stor skala som det gjøres i Dubai akkurat nå. Store deler av verdens anleggsmaskiner og byggherrer er samlet til byggefest i emiratet, og de mest utrolige arkitektoniske kreasjoner popper stadig opp, både på land og i vann.

Rasende utvikling

Hvem skulle trodd at det bare er 50 år siden Dubai var en liten fiskerby? Foto: Andreas Schmidt Foto: Andreas Schmidt
Hvem skulle trodd at det bare er 50 år siden Dubai var en liten fiskerby? Foto: Andreas Schmidt Foto: Andreas Schmidt Vis mer


Det finnes ikke mange steder som har utviklet seg i en så rasende fart som det Dubai har. For bare femti år siden var byen en rolig, liten fiskerby med bare 5-6.000 innbyggere, og beboerne livnærte seg av fiske og perledykking.

I 1967 ble det funnet olje i Dubai, noe som har en stor del av æren for den raske utviklingen og dagens velstand. Det ble imidlertid raskt klart at oljen ikke kom til å vare, og man forventer nå at reservene vil være tømt innen tjue år.

Fordi dubaierne skjønte så raskt at de ikke kunne leve av olje for alltid, begynte de på utviklingen av det som i dag er en hypermoderne turistby, og Dubai får allerede langt større inntekter fra turisme enn fra olje.

I dag bor mer enn 1,3 millioner mennesker i byen, som på bare noen få år har blitt forvandlet fra en liten fiskerby til en verdensmetropol.

Deilig klima

Det dubaiske klimaet er deilig for oss frosne nordmenn – her skinner nemlig sola året rundt. Det finnes i praksis bare to årstider – fra september til mars ligger temperaturen på mellom 24 og 30 grader, noe som holder lenge for de fleste av oss.

Fra april til august stiger imidlertid temperaturen og blir gjerne i høyeste laget for mange – på denne tida av året viser nemlig gradestokken som regel mellom 35 og 40 grader, og den kommer lett opp i 45. Med bare to regndager i året er heller ikke regn noe du kan forvente å komme borti med det første.

Mer om Dubai

Et annerledes Midtøsten

Nydelige Dubai. I bakrunnen sees Burj Al Arab, verdens høyeste hotell. Foto: Ali Alefain
Nydelige Dubai. I bakrunnen sees Burj Al Arab, verdens høyeste hotell. Foto: Ali Alefain Vis mer


Dubai er en miks av det tradisjonsrike og det moderne, og det østlige og det vestlige. Byen er litt Midtøsten light: Den er eksotisk, men samtidig er den på mange måter vestlig.

I Dubai er det religionsfrihet, og moskeer og kirker ligger side ved side. Alkohol er tillatt på hoteller, noe som i praksis ikke fører til særlig store begrensninger, da restauranter og barer ofte er tilknyttet hoteller og dermed kan servere alkohol. Det er heller ikke noe problem å gå lettkledd i varmen, noe det ofte vil være i andre arabiske land.

Enklere å reise til Dubai

I oktober starter Norwegian med direkteflygninger fra Oslo til Dubai to ganger i uka. Billettene koster fra rundt tusenlappen (hver vei) hvis man er ute i god tid.

Burj Al Arab - det seilformede hotellet med syv stjerner. Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Foto: Pravit Nuntanasirivikrom
Burj Al Arab - det seilformede hotellet med syv stjerner. Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Foto: Pravit Nuntanasirivikrom Vis mer


Les også: I 2003 ble flyplassen i Dubai kåret til verdens beste

Det ligger 319 hoteller og 126 leilighetshoteller i Dubai, og mange flere er under oppføring. Det er da også sårt tiltrengt, da belegningen på hotellene som regel er svært høy - i gjennomsnitt er 94 prosent av hotellrommene til enhver tid fylt opp.

Hvis du vil ta den helt ut, huser Dubai et av verdens to syvstjernershoteller (noe som egentlig er nokså misvisende siden det faktisk ikke finnes flere enn fem stjerner), Burj Al Arab, som er verdens høyeste og som med sin karakteristiske seilform har blitt et av byens mest kjente landemerker.

Byggeboom

Det bygges i en utrolig fart i Dubai. Her er noen av prosjektene som foregår akkurat nå:

Burj Dubai
Tårnet, som med sine 640 meter allerede er verdens høyeste, ble påbegynt i 2004. Byggingen nærmer seg nå slutten, og ryktene går om at den endelige høyden skal ligge på mellom 800 og 1.000 meter.

Bildespesial: Byggingen av Burj Dubai

Man har også planer om å bygge et tårn til, som skal bli enda høyere.

Allerede før ferdigstillelsene har imidlertid Burj Dubai fått konkurranse fra en saudi-arabisk prins.

Dubai by night. Foto: Jeff Verfara Foto: Jeff Vergara
Dubai by night. Foto: Jeff Verfara Foto: Jeff Vergara Vis mer


I området rundt Burj Dubai skal både boliger og hoteller bygges, blant annet Armanis første designerhotell. Her kommer også Dubai Mall, verdens største shoppingsentrum.

De nye øyene
Du har kanskje fått med deg at det ikke bare bygges bygninger i Dubai? Her kreerer man også en mengde nye øyer. Byggingen av de tre "Palmeøyene", som altså er formet som palmer, er i full gang. Jumeriah Palms er nå delvis åpnet (stammen er ferdig), og skal være helt ferdig i 2009.

I september åpner luksushotellet Atlantis på den nybygde øya, som inneholder 2.500 rom. Hotellet er fullt av akvarier, og for å sette det litt i perspektiv: Akvariene er samlet faktisk større enn Sea World i Orlando. Men hvis dette høres fristende ut, må du nok belage deg på å vente litt: Hotellet er nemlig fullbooket i halvannet år framover.

"The World" er et annet prosjekt som bare kunne ha blitt satt i live i Dubai – her konstruerer man et kobbel av 300 øyer som til sammen utgjør en perfekt minikopi av hele verden! Etter planen skal øygruppa stå ferdig i 2015. Hvis du har litt for mye penger til overs, kunne det kanskje friste å kjøpe ”Norge”?

Etter at "The World" er komplett, står faktisk "The Universe" for tur. Dubaierne har altså ikke tenkt å la "The World" være slutten på moroa, og byggeplanene er allerede godt i gang. Genialt eller stormannsgalt?

For øyeblikket bygges det i stor stil i hele Dubai by. Foto: Samantha Villagran Foto: Samantha Villagran
For øyeblikket bygges det i stor stil i hele Dubai by. Foto: Samantha Villagran Foto: Samantha Villagran Vis mer

Dubailand – en by i byen

Dubai vil gjerne lokke til seg barnefamiliene, og det gjør de ved hjelp av et arsenal av temaparker og ulike aktiviteter. Et av dem er Dubailand, som best kan beskrives som "Monte Carlo ganger hundre". Byggingen er i full gang, og når Dubailand står ferdig vil det være verdens største fornøyelsespark – dobbelt så stor som Disneyland.

I tillegg til fornøyelsesdelen (som blant annet skal inneholde et Legoland), kommer Dubailand også til å inneholde sportsarenaer og andre temaarenaer, som for eksempel Global Village, Womens World og Historical Village. Det hele skal være ferdig i løpet av syv til ti år, men deler av Dubailand skal stå ferdig allerede i år.

Endelig metro
Det kan virke som om dubaierne har tenkt på nesten alt, bortsett fra én ting – infrastrukturen. Kapasiteten på veinettet er helt sprengt, og i dag bruker man gjerne to timer på en tur som tidligere tok en halvtime.

Det jobbes imidlertid også iherdig med denne saken, og bygging av en metro er i full gang. Metroen blir delvis åpnet fra og med 2009, og kommer i første omgang til å få 43 stasjoner.

Dette er bare et lite utvalg av det som skjer i Dubai for tida. Av andre pågående byggeprosjekter kan man for eksempel trekke fram City of Arabia, som utelukkende er bygget i arabisk stil og arkitektur.

Les også: Dubai og naboemiratet Abu Dhabi kappes om å bygge de mest fantastiske byggverkene

Krystallklart vann, deilig sand. Stranda i Dubai er en vinner. Nicholas Thein Foto: Nicholas Thein
Krystallklart vann, deilig sand. Stranda i Dubai er en vinner. Nicholas Thein Foto: Nicholas Thein Vis mer


Dette må du gjøre i Dubai

Det kryr av fantastisk restauranter og hoteller i Dubai. Du kan velge å bo på hoteller i byen eller ved stranda, der sistnevnte naturlig nok er litt dyrere. Dubai er generelt ikke noe billig reisemål; her koster det å bo og feriere – men så er standarden jevnt over ganske høy, siden alt er så nytt.

Her er noen forslag til hva du bør få med deg:

 • Slang deg på stranda: Vannet er krystallklart, og strendene er rene og hvite. Og det beste av alt? Du har dem nesten helt for deg selv.
 • Shop ’til you drop: Både skattejakt i små, tradisjonelle handelsboder og luksusshopping av designerklær på fasjonable shoppingsentre er blant mulighetene, og butikkene er gjerne åpne til midnatt.
 • Dhow-show: Dra på dhow-cruise. En dhow er en tradisjonell arabisk trebåt med én mast og latinerseil.
 • Surfing på sanddyner er en ny opplevelse for de fleste. Foto: Anto Antony Foto: Anto Antony
  Surfing på sanddyner er en ny opplevelse for de fleste. Foto: Anto Antony Foto: Anto Antony Vis mer


 • Ørkensafari: Dra ut i ørkenen som omkranser byen med jeep, og surf på sanddynene. I ørkenen ligger også det økologiske rekreasjonsstedet Al Maha Resort, for deg som vil ha en litt roligere Dubai-ferie.
 • Lek deg i snøen: I Dubai kan du både svette i 40 grader og stå på ski samme dag. Ski Dubai er en innendørs skibakke, og neste år åpner skibakke nummer to, Ski Dome, som blir enda mer eventyrlig. For oss nordboere som ikke akkurat er ukjent med snø, er det kanskje mindre spennende enn for arabere som kanskje aldri har sett snø i sitt liv – men fascinerende er det uansett å kunne drive med vintersport i et sommerparadis.
 • Se bilder fra Ski Dubai her.

 • Museumsbesøk: Også her finnes det muligheter for deg som gjerne vil ha litt kultur på ferien. På museet i Dubai lærer man å kjenne hele byens historie – fra fiskerlandsby til moderne metropol.
 • Lysshow under Dubai Shopping Festival. Foto: Suresh Foto: Suresh
  Lysshow under Dubai Shopping Festival. Foto: Suresh Foto: Suresh Vis mer


 • Festivalsommer: Det arrangeres mange ulike festivaler i løpet av året. Prøv for eksempel Dubai Shopping Festival, Dubai Summer Surprises eller Dubai City That Cares.
 • Turismen i Dubai har virkelig ekspandert de siste årene. Mens det tradisjonelt har vært briter og tyskere som har reist hit, kommer turistene i dag mer eller mindre fra hele verden, både fra fjern og nær. Foreløpig reiser rundt 65-70.000 turister fra Norden til Dubai i året – men dette er uten direktefly, og det er derfor grunn til å tro at tallet kommer til å øke i nær fremtid.

  Dubais offisielle turistinformasjon

  Se også: Bildespesial fra Dubai


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer