Bygger sjøboder ved Saltstraumen

Bodø/Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Bodø bystyre går inn for bygging av 80 sjøboder ved utløpet av Saltstraumen.

Publisert
Sist oppdatert

Kommunen trosser dermed regjeringens ønske om å stanse utbygginger i strandsonen. Utbyggingen av sjøhus, båt- og parkeringsplasser nært den populære turistattraksjonen har vært svært omstridt.

Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm som går mellom Knaplundøya og Straumøya i utenfor Bodø. Saltstraumen er en av Norges største turistattraksjoner, og svært attraktiv for fiskere, dykkere og friluftselskere.
 Foto: Espen Mortensen
Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm som går mellom Knaplundøya og Straumøya i utenfor Bodø. Saltstraumen er en av Norges største turistattraksjoner, og svært attraktiv for fiskere, dykkere og friluftselskere.
Foto: Espen Mortensen Vis mer

Mer enn 6.500 personer har undertegnet et opprop mot utbyggingen. Underskriftene ble overlevert ordfører Odd Tore Fygle før kommunestyremøtet torsdag. Men til ingen nytte. I kommunestyret torsdag gikk 30 av 39 representanter inn for omreguleringen som åpner for
sjøbodbyggingen. Det var Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet som sikret flertall for utbyggingen som er kostnadsregnet til 10 millioner kroner.

Vil anke

Den sterke motstanden gjorde utfallet av saken spennende helt opp til behandlingen i bystyret. Men da både Ap, Høyre og Frp falt ned på et ja, var saken avklart. SV, Sp, Venstre og Rødt har til sammen bare ni bystyrerepresentanter.

Den lokale aksjonsgruppa mot utbyggingen varsler at de vil anke vedtaket inn for Miljøverndepartementet. Motstanderne i kommunestyret varslet at de vil støtte denne anken. De hamret løs mot «betongkameratene» og advarte mot hvordan utbyggingen vil bli oppfattet utad.

- Vi har grundig veid opp fordeler og ulemper ved en utbygging og kommet fram til at fordelene er flere, argumenterte Arbeiderpartiet i bystyret.

- Meningsløst

Initiativtakeren til oppropet mot utbyggingen sier seg overrasket over det solide flertallet for utbygging i Bodø bystyre.

- Politikerne i Ap og Frp har med dette vedtaket vist hva de står for. De har gitt dette enestående området til private aktører. Dette er meningsløst, for å si det rett ut, sier Ole P. Gullhav til NRK.

En rekke miljø- og friluftsorganisasjoner har stilt seg kritisk til utbyggingen, og bedt Miljøverndepartementet gripe inn. De argumenterer for at Saltstraumen er et natur- og friluftsområde av internasjonal klasse. Saltstraumen besøkes årlig av mer enn 120.000 turister, fiskere og friluftselskere.

Verdensarv

Gjennom engasjementet mot utbyggingen har også tanken dukket opp om å nominere Saltstraumen til verdensarvområde på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. Direktoratet for naturforvaltning stiller seg tvilende til om Saltstraumen vil nå opp.

- Dette skyldes forhold knyttet til graden av urørthet, det aktuelle områdets størrelse, samt mulighetene for å lage et område som fyller kravet om helhet, heter det i direktoratets uttalelse om saken.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer