Bytt bolig i ferien

Et alternativ til hotell og leiebolig. Av: Live Sandven Slettebø

Egil Rundberget byttet til seg bolig i Egypt, og fikk selvsagt besøkt pyramidene i Giza. Foto: Privat
Egil Rundberget byttet til seg bolig i Egypt, og fikk selvsagt besøkt pyramidene i Giza. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har hatt utelukkende positive opplevelser med boligbytte, forteller Egil Rundberget.

Nordmannen har byttet bort leiligheten sin i Oslo til tilreisende fra flere ulike nasjonaliteter. I retur har han fått unike ferieminner fra blant annet Nepal, Frankrike, Spania, Skottland, Danmark, Egypt og også andre steder i Norge.

- Folk som velger denne ferieformen er som regel høyt utdannede mennesker som ønsker noe mer ut av ferien enn hva man får når man bor på hotell. Det er lettere å sette seg inn i andre kulturer og levemåter når man blir gjest i lokalmiljøet istedenfor på et hotell med andre turister, legger han til.

Har du ikke bolig å bytte bort? Her er en annen mulighet for superbillig ferie

Hushjelp og svømmebasseng

Rundberget forteller at han forståelse for at en del kan oppleve det som noe skremmende å bytte bort boligen sin til fremmede. Selv har han aldri opplevd trøbbel, men anbefaler likevel at begge parter underskriver en boligbyttekontrakt.

- Via boligbytteorganisasjoner finnes det standardkontrakter man kan bruke. Disse dekker som regel det man trenger. Ønsker man å låne bort bilen sin, kan det også være lurt å ha egne avtaler hvis uhellet skulle være ute, sier han.

Her er utsikten Rundeberget hadde fra stuevinduet i leiligheten ved Nilen i Kairo. Foto: Privat
Her er utsikten Rundeberget hadde fra stuevinduet i leiligheten ved Nilen i Kairo. Foto: Privat Vis mer


Den fornøyde boligbytteren forteller at flere av feriene hans har inkludert boliger med vaktselskaper, hushjelp, sjåfører og svømmebasseng. Han eneste utgift har vært transportkostnadene.

- Folk som velger å feriere på denne måten ønsker at de som bor i hjemmene deres får en positiv opplevelse. Samtidig jeg aldri har opplevd å komme hjem til skittent hus. Jeg har faktisk opplevd å returnere til et renere hjem enn hva det var da vi forlot det. Selv om vi selvfølgelig hadde vasket grundig før vi reiste, understreker han.

Europa er ikke som før: Dette er kåret til verdens billigste ferieland

Økonomisk fordel

Daglig leder i BoligBytte.no, Arne Haukeland, har bred erfaring med å veilede nordmenn om hvordan de kan få mest mulig ut av ferien sin. Han anbefaler imidlertid at de som velger denne formen bruker litt lengre tid på å planlegge utenlandsturen enn ved en vanlig chartertur.

Bytte bolig

Vil du vurdere å bytte bolig i ferien? (Avsluttet)
Ja, dette høres fristende ut(53%) 427
Nei, jeg liker ikke tanken på at andre skal bo i mitt hjem(29%) 236
Ja, men kun med noen jeg kjenner fra før(7%) 55
Ikke aktuelt da jeg ikke har bolig eller hytte å bytte ut(6%) 49
Nei, jeg foretrekker uansett andre ferieformer(5%) 44
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


- Det er lurt at man har god kontakt med dem man ønsker å bytte bolig med. På den måten vil man ha en bredere innsikt i hva man kan forvente seg. Min familie og jeg har byttet bolig om lag ti ganger og kan virkelig anbefale det, forteller han. Haukeland understreker den økonomiske fordelen ferierende som bytter bolig får.

- Det er jo klart at det lønner seg økonomisk. De eneste utgiftene man har er jo transportkostnader. Byttefamilien vil også hjelpe deg med lokale kunnskaper om stedet.

- Man får som regel også låne sykler og bil. Har man barn er det jo også morsomt for dem hvis man bytter med en annen barnefamilie, da man vil få tilgang på deres leker og fritidsaktiviteter.

Feriebolig: Unngå fellene

Medlemsorganisasjoner

Medlemskap i Norsk Boligbytte koster fra 650 kroner for ett år. Organisasjonen har drevet siden 1953. Dette er imidlertid ikke den eneste tjenesten i sitt slag. Omlag like lang fartstid har Intervac, der årsmedlemsskap koster 800 kroner, 600 for det de kaller "second home". Dete er selvsagt også mulig å annonsere selv, eller gjøre private avtaler via eksempelvis Finn.no eller andre annonsetjenester.

Heller kjøpe? Prisras på spanske ferieboliger

Artikkelen er levert som et elevarbeide fra en student i avgangsklassen i journalistikk ved Norges Kreative Fagskole.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer