Bytt bolig i ferien

Flere hundre familier velger ferie utenfor masseturisme og ståk - de bytter bolig med familier i andre land i ferien.

Publisert
Sist oppdatert
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Har villa med hage ved fjorden, ønsker byleilighet med gangavstand til undergrunnsbane og restauranter. Bill.mrk: Boligbytte.

Frister nesten gratis ferie, langt fra drikskrevende pikkoloer, svenska kjøttbullar og bassengtrengsel? Stadig flere norske familier prøver seg på boligbytte, og kommer seg til steder de neppe hadde fått sett på annet vis. Til en kostnad som så vidt overstiger flybillettprisen.

Siden 50-tallet

Byferie på Manhattan er mulig for den som finner villige byttere. Foto: Intervac Foto: Intervac
Byferie på Manhattan er mulig for den som finner villige byttere. Foto: Intervac Foto: Intervac Vis mer


Det er ingenting i veien for at du kan organisere en slik ferie på egen hånd, eller gjennom internasjonale baser der noen er gratis, og andre gir adgang mot en medlemsavgift. Mange er imidlertid dominert av amerikanske boliger, og bytter innad i USA.

De fleste norske boligbyttere velger nok å gå gjennom databasene av aktuelle byttevenner som du finner hos de to store aktørene i Norge, Intervac og Norsk Boligbytte. Begge er tilknyttet organisasjoner med tradisjoner for denne ferieformen tilbake til tidlig femtitall. Her betaler du noen hundrelapper i året for å annonsere egen bolig, og få tilgang til databaser over aktuelle byttepartnere. Kontakt og avtaler ordner du selv.

Europa mest pop

Nina Solli, Intervac. Foto: Intervac
Nina Solli, Intervac. Foto: Intervac Vis mer


Det er stor forskjell på de ulike lands popularitet. Italia, Frankrike og Spania er alltid populært. USA og Storbritannia likeså.

- Men det er også i disse landene du vil finne flest medlemmer, og flest byttemuligheter, forteller Nina Solli i Intervac Norge.

Frankrike er et av de mest populære byttelandene for nordmenn. Her en aktuell bolig i Nantes. Foto: Intervac
Frankrike er et av de mest populære byttelandene for nordmenn. Her en aktuell bolig i Nantes. Foto: Intervac Vis mer

De erfarne boligbytterne har allerede vært i gang med jakten på neste
sommerferie siden før jul. Det er imidlertid aldri for sent, mener Solli, som forteller om økt pågang nå i tiden etter jul. Tradisjonelt vil også flere melde sin interesse etter påske. Vil du planlegge på litt kortere sikt, bør du satse på fleksibilitet både hva gjelder destinasjon og tidspunkter. Da øker sjansene for å finne aktuelle byttepartnere.

 • Flere tips for boligbytteren finner du her
 • Skummelt?

  Mange kan synes det høres skremmende ut å gi andre nøkler til både hus og bil. Om du er av typen som får grøsninger av tanken på andres aktiviteter i din kjære dobbeltseng, og angst av tanken på uautorisert bruk av arvesølv og designmøbler, er denne ferieformen kanskje ikke riktig.

  - Jeg har inntrykk av at de fleste syns det høres spennende ut, forteller førstegangsbytter Charlotte Teigset til DinSide Reise. Hun og familien har meldt seg inn i Norsk Boligbytte, og skal bytte med en spansk familie i sommer. Mer om hennes erfaringer så langt finner du her.

  Solli i Intervac Norge hevder at det oppstår få problemer med boligbytte.

  Billig ferie ...

  - men tør du bytte bolig i ferien? (Avsluttet)
  Ja, det høres greit ut(65%) 159
  Nei, vil ikke ha andre boende hjemme(30%) 74
  Er uansett ikke interessert(5%) 13
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  - Vi har hørt om tilfeller der besøksfamilier har glemt å lukke vinduer ved avreise, eller at plenen ikke er så velfrisert som ønsket. Men raserte hus og store ødeleggelser har vi ikke fått melding om. Vi har også mange trofaste medlemmer som bytter år etter år, noen har byttet bolig i nærmere 20 år, og reiser ikke utenlands uten å ha byttebolig på plass, sier Solli.

  - Er det spesielle gjenstander du er redd for, er det ikke noe problem å låse av et rom med slike ting for eksempel, avslutter Solli.

 • Flere tips for boligbytteren finner du her
 • Verktøy for reiselyst

  Skiguiden gir deg lesernes egne karakterer, vurderinger og opplevelser fra norske skisteder. Du kan også avlegge egne stemmer og skrive artikler. Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer