Cava, fino og sherry

Fino, cava, sherry, rioja. Spanjolene vet å servere ferieglede på glass.

Publisert
Sist oppdatert

Spanias vinhistorie er rundt 3.000 år gammel, og startet da fønikerne kom til Caidz og satte ned en vinstokk. Senere dyrket romerne vin i Spania, og selv da araberne hersket i Spania ble det dyrket druer - etter sigende for saftens skyld. Kalifene var dog etter sigende ikke spesielt strenge med hensyn til å overholde de religiøse forpliktelsene. Den spanske vinen ble i tiden fra 1492 og frem til 1800-tallet hovedsakelig drukket i Spania, men da vinlusen slo til i Frankrike pÅ 1800-tallet startet spanjolene å eksportere vin. Først etter Francos død i 1975 ble det fart på spansk vinproduksjon og i dag er Spania verdens tredje største vinland etter Italia og Frankrike. De fleste har i dag inntatt en tinto eller et glass cava.

Kort om vinlandet Spania

Som i Frankrike og Italia er produksjonene delt opp i kategorier: Vino de mesa, bordvin, vino de la Tierra som er vin fra områder som venter på å rykke opp i de høyere kategorier, Denominacion de Origen som er underlagt spesiell kontroll og Denominación de Origen Classificada som er vin som kan vise til lang kvalitetshistorie. Det produseres vin over hele Spania, Katalonia, Ebro-dalen, nordvest-Spania, Castilla- León og La Mancha, og de fleste områdene har viner som er godt kjente for nordmenn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer