Celebre juletrær

Berømte og medieomtalte trær i USA, Europa og Norge.

Publisert
Sist oppdatert

New York

Uten juletreet ved Rockefeller Center vil ikke julen i New York bli den samme, hevder mange av byens innbyggere. Treet er av typen norsk gran, som vanligvis blir hugget i USA. I år er treet omkring 75 år gammelt, drøye 23 meter høyt og veier 7 tonn, og kommer fra en hage(!) i New Jersey. Det er pyntet med 25.000 flerfargede lys og en stjerne i toppen. Tradisjonen går tilbake til 1931 da arbeidere som bygget senteret plasserte et lite tre i gjørmehaugen. Dette er kanskje verdens mest berømte juletre?

Oslo

Årets juletre på Universitetsplassen i Oslo kommer også fra en hage, på Skedsmokorset. Den 67 år gamle giveren er på alder med treet, og busken veier 3,9 tonn etter slanking på huggstedet. Grantreet er omkring 20 meter høyt.

Universitetsplassens juletre måtte i fjor sages ned få dager før julaften. Årsaken var sterk vind og dårlig fundamentering. Dette var til stor fortvilelse for juletreelskende barn, og for Frelsesarmeen som samlet inn gaver og penger på stedet.

Et av landets mest kostelige juletre stod på Oslo S i år, som en del av en julekalender der kunstnere fikk 14.000 kroner for å pynte hvert sitt tre. Det første ble pyntet av eks-Aha'er Magne Furuholmen. Og dekoren var rett og slett laget av de 14.000 kronene. Fra sedler til femkroner ... De fikk selvsagt ikke stå i fred lenge. Treet ble ribbet for gangbar seddel og mynt allerede første uken i advent.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer