Chili smaker likt - i luften og på land

Mens tomatjuice smaker bedre om bord.

Chilismaken er lik - både på bakken og i luften. Foto: Silje Ulveseth/colourbox
Chilismaken er lik - både på bakken og i luften. Foto: Silje Ulveseth/colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du blant dem som synes at flymat ikke smaker noe i det hele tatt? Vel, du er ikke alene om dette. Det er en utfordring for flyselskaper å servere god og smakfull mat om bord, rett og slett fordi smaksløkene våre endrer seg i høyden på grunn av lufttrykket, luftfuktigheten og støy.

Søt mat smaker mindre i luften og trenger derfor å være søtere. Salt forsterker smaksoppfatningen, mens syrligheten kan fort bli for intens og må reduseres. Dersom rødvinen inneholder mye garvestoffer, vil den ikke smake like godt i luften, ifølge SAS.

– De fleste flyselskaper prøvesmaker vin om bord på flyet. Spesielt rødvin kan smake ganske annerledes i lufta enn på bakken, har ekspert Peter Jones fra Surry Univeristy tidligere uttalt til CNN.

Dette er faktisk flymat: Flyselskap med à la carte-meny

Men denne smaken er stabil

– Chili er blant de få ingrediensene som ikke endrer smak, verken i luften eller på bakken, sier Alexander Lund, som har ansvar for drikke og mat i SAS, til DinSide.

Foto: Silje Ulveseth
Foto: Silje Ulveseth Vis mer

For å øke saltsmaken i maten uten å bruke for mye salt, tilsettes umami i flymaten. Matvarer som er naturlig rik på den såkalte femte smaken, umami, er modne tomater, parmesan, soya, sjømat, sopp, løk og selleri.

Et godt tips vil derfor være å velge en flymiddag som har disse ingrediensene i seg neste gang du er på tur.

Og legg også merke til hvor mye bedre sjokoladekaken eller sjokoladen smaker!

Les også: Denne drinken er i hvert fall spesiallaget for flypassasjerer

Populær tomatjuice

Umami er også en av grunnene til at tomatjuice smaker bedre i luften enn på bakken, noe som gjør den til en meget populær flydrikk. Undertegnede prøvde nylig tomatjuice om bord et fly, og kan bekrefte at den smaker både lettere og friskere enn hva den gjør på bakken.

Kaffen du får servert om bord i flyet er også spesiallaget for "flyganer". Ofte er den ikke drikkende på bakken i det hele tatt.

I videosnutten under forklarer kokken hvorfor flymat må lages på en spesiell måte.

Se video!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer