Christiania forsvinner

Har du ennå ikke besøkt Christiania i København, bør du ta en tur snarest. Om et år er det ikke sikkert at den idealistiske Fristaden er der lenger.

Christiania har egne lover og eget styre ...
Christiania har egne lover og eget styre ... Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fristaden Christiania har levd sitt eget liv i 31 år. Her har man sin egen lov, beboerne bestemmer selv hvordan livet i Fristaden skal være. Her råder det fulle anarki. Byen i byen startet som et sosialt eksperiment på begynnelsen av 1970-tallet og har vokst til å bli en av Københavns aller største turistattraksjoner.

Nå trues imidlertid Fristadens eksistens. Igjen. For det er ikke første gang at Christiania har blit truet med aksjoner mot Pusherstreet og såkalt "normalisering" av området. Politikerne har truet med dette i perioder gjennom hele Fristadens snart 32-årige historie.

Vekk med hasj og uavhengighet

Nå har den danske regjeringen igjen besluttet at det er på tide å komme hasjen til livs og "normalisere" bydelen. I umiddelbar fremtid ønsker regjeringen å komme det åpenlyse hasjsalget i Pusherstreet til livs. Her selges hasj og hasjprodukter helt åpent, fra et 20-talls boder. De danske myndighetene ønsker å få fjernet bodene og langerne, men kjøperne av stoffet er heller ikke trygge. Det er planlagt razziaer og aksjoner også mot kjøpere, og man tror at selv om straffen for besittelse av stoff til eget bruk kun er en bot, vil dette ha en sterk preventiv effekt..

Problemet som politiet ser det, er selvsagt hvordan man skal greie å gjennomføre slike aksjoner med den bemanningen som er påkrevet. Formannen i politiforeningen i København, Richard Andersen, sier til Berlingske Tidende at en slik aksjon som regjeringen legger opp til krever minst 100 mann. Kritikken som fremsettes mot forslaget i danske aviser går på at en intensiv politiaksjon i Christiania vil medføre neglisjering av andre oppgaver. I 1992 forsøkte politiet seg også på å komme hasjen i Christiania til livs, ved å holde bydelen under konstant overvåkning i åtte måneder. Denne aksjonen krevde 70 politimenn, og kulminerte i en voldsom aksjon på Christianias julemarked. Etter et krisemøte mellom Christianias borgere og Danmarks justisminister ble freden sikret og politistyrkene fjernet.

"Normalisering"

På lengre sikt planlegger den danske regjeringen at hele området skal normaliseres. En arbeidsgruppe skal komme med et forslag til hvordan området skal se ut i fremtiden, og hva det skal inneholde. Nå er det slik at Christiania-borgerne selv bestemmer hvem som kan få lov til å bosette seg der. Slik vil det neppe bli i fremtiden, om regjeringen får det slik de planlegger.

Myndighetene ønsker å fjerne eldre bygninger som det er en del av i Christiania nå, og heller bygge nye boliger. Først til neste vår skal det tas en politisk beslutning om hva som skal skje med Christiania, så dersom du har lyst, men aldri har besøkt Fristaden, kan det være en god ide å gripe sjansen nå, mens den ennå er der.

Kritikk

De kritiske røstene mot regjeringens planer for Christiania har også meldt seg. Det stilles spørsmål til hvordan det skal være praktisk gjennomførbart med tanke på den politistyrken som er tilgjengelig, og noen spør om man ikke bare forflytter problemet dersom man fjerner det åpne hasjsalget i Christiania. Blant annet sier sosialoverlege i København Kommune, Peter Ege, til Jyllands-Posten at han ikke tror hasjsalget vil gå ned - men at det vil flytte seg til andre miljøer og andre deler av byen. Han spår at markedet i stedet overtas av mer profesjonelle og organiserte kretser, og at hasjen vil selges sammen med andre og sterkere stoffer.

I Christiania manes det til kamp mot planene. Fristaden har iverksatt underskriftskampanjer, og dette er ganske sikkert ikke det eneste de frie beboerne i Christiania kommer til å foreta seg i sakens anledning.

 • Vi har tidligere skrevet om Christiania. Klikk her for å lese artikkelen og se bildene.
 • Kilder: Jyllands-Posten (www.jp.dk), Berlingske Tidende (www.berlingske.dk) og Fristaden Christiania (www.christiania.org)


  Ut å reise?

  Vi har hjelpemidlene som gjør reiseplanleggingen lettere:

 • Billige reiser: Let opp de billigste charterreisene med vår restplassliste. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon, les mer om dette her.
 • Lesernes reisetips og meninger: Les drøye 700 artikler og nesten 10.000 vurderinger av reisemål verden rundt – og skriv inn dine tips og reiseskildringer.
 • Skitips: Sjekk Skiguiden for beste norske skisted. Finn det beste anlegget for ditt behov, vurdert av leserne selv.
 • Vrien valuta? La valutakalkulatoren gjøre de vriene regnestykkene for deg.
 • Når er skoleferien? Sjekk når barna har ferie, eller hvilke perioder du uten barn bør ligge unna for å unngå pristoppene.

 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer