Cocoloco karneval

BARRANQUILLA/COLOMBIA (DinSide): Se partybildene fra karnevalet i Karibia hvor halvannen million mennesker deltar. En vill kaosopplevelse. 2006-karnevalet har vært i gang i en måned. Fortsatt er det en uke igjen med party og moro.

Publisert
Sist oppdatert
María Angélica Gonzáles, en av de mange populære karnevalsdronningene.

Foto: Inga Holst
María Angélica Gonzáles, en av de mange populære karnevalsdronningene.

Foto: Inga Holst Vis mer


- Iiiiiiiik, nå kommer hun!

Ungene hyler, mannfolka plystrer og damene dåner når flåten med karnevalsdronninga María Angélica Gonzáles paraderer langs gate 73 i Barranquilla, Colombia.

María Angélica Gonzáles rister på de fjærprydete og generøse attributtene, og assistentene hiver ut bilder av henne til det ekstatiske publikumet.

- Gi meg det!
- Nei, det er mitt!
- Jeg vil og ha!!!

Men så kommer neste parade; en trupp knallgule leoparder som rister til mapalérytmene; svetten spruter.

>> BILDESPESIAL: 30 grader varme, cumbia og rom

UNESCO

Det årvisse karnevalsspetakkelet i Barranquilla er ikke like kjent som sin fetter i Rio de Janeiro, men i 2003 fikk arrangementet et løft gjennom å bli satt på UNESCOS prestisjefulle liste over Masterpiece of the Oral and Intangible Heritage of Humanity;

- Årets karneval er i år (2005) ekstra stort ettersom det er første gang vi virkelig arrangerer dette med UNESCO. Vi venter naturligvis at det blir bedre og bedre for hvert år, sier en ung gutt, med et stort glis fra øre til øre.

De mest autentiske paradene går ifølge lokalbefolkningen langs Calle 40 og langs Paseo Bolívar.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
De mest autentiske paradene går ifølge lokalbefolkningen langs Calle 40 og langs Paseo Bolívar.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Hvert år feires karnvalet i henhold til den religiøse kalenderen. Men når karnevalet egentlig starter er det vel ingen som er helt sikre på. Startet karnevalet da årets offisielle karnevalsdronning Kathy Fleich Guinovart ble kronet i august? Eller i januar når det avholdes fester som feirer de ulike dansene eller de lokale karnevalsdronningene? Eller når batalla de flores - den store tradisjonelle paraden hvor 200 flåter rister gjennom gatene til rytmene av cumbia, conga, mapalé, puya og porro? Barranquilla-befolkningen kaller denne paraden det største organiserte kaoset på planeten.

- I Barranquilla feirer vi karneval hele året. Resten av Colombia får jobbe, ler den samme guttungen.

Kjendiser

Den viktigste festen starter vanligvis dagen før batalla de flores, og da med en kjempemessig fest. Husene er pyntet med masker, og merengue, cumbia og de andre karnevalsrytmene dundrer ut fra åpne vinduer og dører i alle bydeler. En annen viktig begivenhet er Festival de orquestas hvor kjente grupper konkurrerer; i år deltar Oscar de León, El gran combo de Puerto Rico og Joe Arroyo, artister som er velkjente også utenfor Latin-Amerika.

Alle vil til Barranquilla disse festdagene, og latinamerikanske kjendiser og politikere, inklusive den colombianske presidenten, deltar. Og pressen følger opp med bilder og glamorøse reportasjer omkring hva som skjedde og hvem som var med.

Det lystige karnevalet avsluttes med den symbolske begravelsen av el barranquillero Joselito Carnaval; i denne paraden deltar gråtende - men ikke akkurat ulykkelige - enker av begge kjønn. Når Joselito legges i jorden, vinker colombianerne adjø til festen for denne gang.

I Batalla de flores, på karnevalets første dag, danser en rekke organisasjoner og karnevalstrupper gjennom gate 40 og Paseo Bolívar, alle i fantastiske og forseggjorte kostymer.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst
I Batalla de flores, på karnevalets første dag, danser en rekke organisasjoner og karnevalstrupper gjennom gate 40 og Paseo Bolívar, alle i fantastiske og forseggjorte kostymer.

Foto: Inga Holst Foto: Inga Holst Vis mer


Vold

To dager etter av karnevalet starter (2005), melder den colombianske avisa El tiempo at 12 mennesker er drept, deriblant en pike på to år. Colombia sliter med høye drapstall; drapsraten for menn i aldersgruppen 10-29 år (Ifølge tall fra World Health Organization er menn i alderen 10-29 år den befolkningsgruppen som er hyppigst rammes og utfører vold) er på 84 drepte per 100.000 innbyggere. Til sammenligning er den samme raten i USA på 11 (i henhold til statistikk fra World Health Organization).

De mange tenåringsgraviditetene - abort er forbudt ved lov i Colombia - som følger feiringen, genererer ytterligere fattigdom i Colombia, hvis bruttonasjonalprodukt per capita p.t. er på 6.100 dollar (2002, kilde: Caplex.no), tilsvarende 41.010 kroner (norsk bruttonasjonalprodukt per capita er på 37.700 dollar, p.t. 253.457 kroner).

Likevel: denne festen er unik. Ta på deg en god hatt, sprett en flaske rom og hiv deg utpå.

>> BILDESPESIAL: 30 grader varme, cumbia og rom

>> Reisefakta

Denne reportasjen ble publisert på DinSide for første gang den 9. februar, 2005.

Karnvalsfeber

Verdens villeste karneval
TEST DEG SELV: Hva vet du om karneval?
BILDESPESIAL: Karneval i Brasil
Karneval på Kanariøyene; en miniguide
BILDESPEISAL: Karnevalsfeber i Barcelona

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer