Concorde flyr inn i historien!

I dag, fredag 24. oktober kl 1700, lander flylegenden Concorde for godt. Av: Pål Sigurd Anthonsen

Concorde flyr så høyt at du kan se jordens krumning. Foto: Pål Sigurd Anthonsen Foto: Pål Sigurd Anthonsen
Concorde flyr så høyt at du kan se jordens krumning. Foto: Pål Sigurd Anthonsen Foto: Pål Sigurd Anthonsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et storslagent opplegg på Heathrow lander tre fly etter hverandre for å markere ”The Grand Finale”. Inviterte gjester, gode kunder og utvalgte ansatte er passasjerer på disse aller siste flightene. Titusener av skuelystne er ventet til flyplassen for å bivåne begivenheten. BBC har hatt tv-programmer hele uken, og sender store deler av dagen i dag. Politiet vurderer å sperre av deler av området for å unngå fullstendig kaos.

Kjendisrute

Concorde har fløyet kjendiser, popstjerner, kongelige og andre celebriteter i 24 år. Flyet har ikke bare vært forbundet med høy fart, men med en luksus og glamour uten sidestykke. Høyt der oppe, i to ganger lydens hastighet, mesker passasjerene seg med utsøkte matretter og håndplukkede viner. Men, nå er det slutt.

Les mer om den unike servicen ombord

Fra 60-tallet

Flyet ble utviklet på 60-tallet av England og Frankrike i fellesskap. I 1969 fløy prototypen for første gang. Mange land og flyselskaper var interessert, men oljekrisen i 1972 dempet denne betraktelig med tanke på det enorme bensinforbruket flyet har. Enden på visa ble at den engelske og franske regjering ga bort flyene til sine respektive flyselskaper. 20 fly ble bygget og flyet fikk raskt stjernestatus. Prisen på flybilletten gjorde reisen lite aktuell for andre enn bedriftsledere og kjendiser. Sting, Phil Collins med flere gjorde store poenger av å ha fløyet Concorde. Dronningmoren tok en tur på sin 85-års dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer