Concorde flyr inn i historien!

I dag, fredag 24. oktober kl 1700, lander flylegenden Concorde for godt. Av: Pål Sigurd Anthonsen

Concorde flyr så høyt at du kan se jordens krumning. Foto: Pål Sigurd Anthonsen Foto: Pål Sigurd Anthonsen
Concorde flyr så høyt at du kan se jordens krumning. Foto: Pål Sigurd Anthonsen Foto: Pål Sigurd Anthonsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et storslagent opplegg på Heathrow lander tre fly etter hverandre for å markere ”The Grand Finale”. Inviterte gjester, gode kunder og utvalgte ansatte er passasjerer på disse aller siste flightene. Titusener av skuelystne er ventet til flyplassen for å bivåne begivenheten. BBC har hatt tv-programmer hele uken, og sender store deler av dagen i dag. Politiet vurderer å sperre av deler av området for å unngå fullstendig kaos.

Kjendisrute

Concorde har fløyet kjendiser, popstjerner, kongelige og andre celebriteter i 24 år. Flyet har ikke bare vært forbundet med høy fart, men med en luksus og glamour uten sidestykke. Høyt der oppe, i to ganger lydens hastighet, mesker passasjerene seg med utsøkte matretter og håndplukkede viner. Men, nå er det slutt.

 • Les mer om den unike servicen ombord

 • Fra 60-tallet

  [Ugjyldig objekt (NAV)]

  Flyet ble utviklet på 60-tallet av England og Frankrike i fellesskap. I 1969 fløy prototypen for første gang. Mange land og flyselskaper var interessert, men oljekrisen i 1972 dempet denne betraktelig med tanke på det enorme bensinforbruket flyet har. Enden på visa ble at den engelske og franske regjering ga bort flyene til sine respektive flyselskaper. 20 fly ble bygget og flyet fikk raskt stjernestatus. Prisen på flybilletten gjorde reisen lite aktuell for andre enn bedriftsledere og kjendiser. Sting, Phil Collins med flere gjorde store poenger av å ha fløyet Concorde. Dronningmoren tok en tur på sin 85-års dag.

  For dyrt

  11. september og nedgangen i luftfarten har i stor grad gått utover dyre transportmidler som Concorde. Prosjektet ble til slutt for dyrt for British Airways og Air France. I april i år ble det altså bestemt å lande flyet for godt. For engelskmennene er dette en begivenhet som markeres behørig. Celebriteter som Paul McCartney og Henry Kissinger må nå finne andre måter å krysse Atlanteren på.

  Foto: Pål Sigurd Anthonsen
  Foto: Pål Sigurd Anthonsen Vis mer


  Om skribenten: Pål Sigurd Anthonsen jobber til daglig hos Ringnes i Oslo, er flyentusiast, og fikk nyte godt av flyplassenes røde løpere for noen uker siden. Den 26. august gikk drømmen om å fly med Concorde i oppfyllelse, etter måneders arbeide for å skaffe billetter før flylegenden blir satt på bakken i dag. Anthonsen skriver om Concorde og sin flyopplevelse for DinSide.

 • Få med deg Pål Sigurd Anthonsens rapport fra sin tur med Concorde i august

 • Mer om Concorde - nettguide
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer