SAS:

D-dag for ny SAS-streik

Dramatiske timer for passasjerer og flyselskap.

PILOTENE BESTEMMER SEG: SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark skal avgjøre om de går til ny streik eller ikke. Foto: Odd Roar Lange
PILOTENE BESTEMMER SEG: SAS-piloter i Norge, Sverige og Danmark skal avgjøre om de går til ny streik eller ikke. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Fredag klokka 23.59 stenger det digitale stemmelokalet for SAS-pilotene som skal avgjøre om det blir ny flystreik i selskapet fra neste uke.

Allerede i minuttene etterpå vil det være klart om det er flertall for eller i mot avtalen som forhandlingslederne signerte i Stockholm natt til 19. juli.

Men, det kan gå helt frem til tirsdag før avgjørelsen om ny streik blir fattet. Og dersom det blir streik, så vil den trolig være i gang fra 11. august.

FORSVINNER: En god del bagasje forsvinner eller kommer forsinket frem etter flyreiser. Derfor kan det være lurt å gjøre dette før du sender bagasjen! Video: Storyblocks / Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Og - blir det ny streik så blinker det for alvor et blått lys for SAS sin mulighet til å overleve som flyselskap.

Dette skjer etter avstemningen

De norske og danske pilotselskapene har en forpliktende rolle med tanke på å følge resultatet fra avstemningen.

Mens svenske piloter har en annen ordning, der styret i pilotforeningen skal ta en egen avgjørelse. Der er pilotenes stemmegivning bare rådgivende for styret.

De nordiske SAS-pilotenes paraplyorganisanisasjon vil møtes tirsdag for å diskutere avstemningsresultatet i fellesskap. Her kan avgjørelsen bli at de tre nordiske landene står solidarisk bak et felles vedtak om ja eller nei til ny streik.

Eller, landene kan skille lag. Ved at pilotene i ett eller to land går til streik, mens piloter i ett land fortsetter å fly som normalt.

Rask avklaring

- Vi vet ganske tidlig på lørdag hva som er resultatet fra avstemningen, men vi må verifisere resultatet før vi går ut med dette. Det pleier å være ganske god oppslutning rundt slikt avstemninger, sier fungerende leder for pilotforeningen i SAS, Ole Knutsen til DinSide.

- Vi regner med at dette resultatet fra avstemningen blir offentlig allerede på lørdag. Men det skal altså være noen møter og diskusjoner i etterkant.

- Hvordan er stemningen blant de norske pilotene nå?

- Jeg ønsker ikke å forskuttere noe avstemningsresultat. Men jeg vet at det er blandede følelser der ute. De pilotene som er uten jobb vil få tilbud om å få disse tilbake, men samtidig er det til en høy pris der vilkårene er endret, der mange får kutt i lønna på 25 prosent. Men det er stor solidaritet blant pilotene og vi er glade i SAS, og vi håper at vi får stablet et levedyktig SAS på beina - til beste både for passasjerene og de ansatte, sier Knutsen.

Dette skal du gjøre

Skal du ut og fly med SAS før 11. august så skal du ikke gjøre noe spesielt med tanke på pilotavstemningen. Flyene flyr upåvirket av denne.

Dersom det blir ny SAS-streik skal du forholde deg til ny informasjon som kommer direkte fra SAS eller fra reisebyrået ditt.

Har du bestilt via en reisearrangør eller reisebyrå så skal du få informasjon derfra.

Dersom du selv velger å avbestille en flyreise på grunn av streikefrykt så er det billettypen din som avgjør hva du får igjen fra SAS.

Dette har du krav på

Hvis flyet blir innstilt, uansett tid i forveien, skal flyselskapet tilby deg tre følgende alternativer:

1. Tilbakebetale billettkostnaden for den del av reisen du ikke får benyttet.

2. Ombooke deg slik at du kommer fram til bestemmelsesstedet så snart som mulig (om mulig med et annet flyselskap enn det opprinnelige).

3. Ombooke deg til et seinere tidspunkt etter ditt ønske, på tilsvarende vilkår som opprinnelig billett.

Du har altså valget mellom å kreve heving av avtalen eller omruting av reisen, uansett årsak til at flyet blir innstilt.

Du kan også ha rett til en kompensasjon (erstatning) samt refusjon av uforutsette utgifter.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer