Pilotmangel hos Norwegian

Da flyet manglet styrmann, ble redningen en av passasjerene

... flaks at han var Norwegian-pilot.

MANGLET PILOT: Flere av Norwegians passasjerer har opplevd at deres fly er blitt forsinket eller kansellert den siste. For noen har det ordnet seg, på litt spesielle måter. Foto: NTB Scanpix
MANGLET PILOT: Flere av Norwegians passasjerer har opplevd at deres fly er blitt forsinket eller kansellert den siste. For noen har det ordnet seg, på litt spesielle måter. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Er det en pilot til stede i flyet?» Det som kanskje høres ut som en dårlig vits, ble en realitet for en gruppe nordmenn da de skulle reise fra Oslo til Murcia i Spania for et par uker siden.

For da det plutselig var mangel på pilot, noe flere Norwegian-reisende har opplevd i det siste, kom løsningen – i form av én av passasjerene på flyet.

Pilot-passasjer ble løsningen

«Det ble sagt over høyttalerne at avgangen var cirka 30 minutter forsinket på grunn av en kommunikasjonssvikt med piloten som skulle fly oss. Senere fikk vi beskjed om at de hadde ordnet med ny pilot som kunne fly flyet ned til Spania», sier en tipser til Dinside.

Det viste seg at den nye piloten var en av passasjerene, får vi bekreftet fra Norwegian.

– Styrmannen på flygingen ble akutt syk etter innsjekk og våre kolleger på operasjonssentralen begynte da umiddelbart arbeidet med å finne en erstatter. Vi hadde en pilotkollega om bord som skulle på ferie med familien, som meldte seg frivillig til å fly ned for å unngå forsinkelser, forteller Lasse Sandaker-Nielsen, kommunikasjonssjef i Norwegian til Dinside.

Tok en ekstra tur

For en vanlig flypassasjer og journalist høres det unektelig litt rart ut at en pilot på ferie kan steppe inn på denne måten. Med bildet av en mann i Bermudashorts bak spakene i tankene, har vi spurt Norwegian nærmere om dette faktisk er tillatt.

– Er det innenfor reglene at en pilot kan steppe inn på denne måten?

– Det er innenfor regelverket og sjefpilot ble kontaktet for å gi dispensasjon til å fly uten uniform, forteller Sandaker-Nielsen. Han legger til at piloten som stilte opp er kaptein, men fløy som styrmann, i tillegg til at han også ble med tilbake til Oslo for å få de ferierende i Murcia hjem.

Jepp, det er lov

Luftfartstilsynet bekrefter at flygere kan stille opp på kort varsel så lenge de oppfyller enkelte krav.

– Så lenge denne flygeren har gyldige rettigheter og er innenfor regelverket i FTL, altså hvile og arbeidstidsbestemmelsene, og at vedkommende er ansatt i selskapet, er det ingen ting som hindrer ham eller henne for på kort varsel å starte flygetjeneste. I prinsippet skjer dette hele tiden med flygere som tjenestegjør på stand by med kort oppmøtefrist, sier Anders Kristian Røsok, fungerende direktør for fagavdelingen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer