Reiser i jula

- Da kan du gjøre et kupp

Tusenlapper å spare på å velge riktig dag for reiser hjem til jul.

SMART: Vil du ha de billigste flybillettene til jul så er det nå du bør kjøpe dem. Foto: Odd Roar Lange
SMART: Vil du ha de billigste flybillettene til jul så er det nå du bør kjøpe dem. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert

Skal du ut og fly i jule- eller nyttårshelga? Da bør du følge ekstra godt med akkurat nå.

Ifølge en stor prisundersøkelse gjennomført av Google viser at de billigste flybillettene er å få kjøpt cirka 70 dager før avreise. Og når det gjelder jul og nyttår så er det nå litt under dette antallet dager igjen akkurat nå.

Og like viktig er det å reise på én bestemt dag. I alle fall hvis du vil ha de billigste reisene.

Drar sørover

For sydenfarerne er det også i år Kanariøyene som er det mest populære reisemålet.

- Det er mange som ønsker seg en jule- eller nyttårsferie i utlandet. Vi ser at den største økningen er i bestillinger fra Stavanger, Bergen og Trondheim.

- At økningen er spesielt stor i uke 52 skyldes kanskje at man da får med seg julaften her hjemme på søndag før man reiser på ferie for å slikke sol mandag? Da får man både pose og sekk, en tradisjonell julaften og deretter ferie i varmen, sier Anne Mørk-Løwengreen, kommunikasjonssjef i TUI Norge.

Visste du at det finnes et symbol som indikerer hvilken side bensintanken er på? Lærer du deg dette unngår du å kjøre inn med feil side. Video: Rune Nesheim. Vis mer

- Gran Canaria og spesielt Puerto Rico er overlegent mest populære. En pakkereise dit er et trygt og godt valg for de fleste med sol- og varmegaranti uten for lang flytid.

Velger man all inclusive, har man god kontroll på feriebudsjettet også.

- Det er veldig populært å reise rundt jul/nyttår, så for best mulig pris, så hadde jeg nok heller reist tidligere, i november eller seinere i januar. Da kan man gjøre skikkelige reisekupp, sier Mørk-Løwengreen.

Prisjakten

Bruk flyselskapenes lavpriskalender når du leter etter billige billetter jula. De billigste billettene er som regel på de minst populære avgangene - enten tidlig om morgenen eller seint om kvelden.

For mange vil det være smart å bruke Google Flight når du leter etter billige flybilletter.

Men pass på at selve billettbestillingen går til flyselskapet eller etablerte reisebyrå slik at du unngår ekstra problemer på reisen.

Store forskjeller

For reiser innenlands er det store prisforskjeller på reiser i julehelga. Fredag den 22. desember ser ut til å bli den mest hektiske dagen ved mange av landets flyplasser.

Denne dagen er det flest avganger og ankomster og foreløpig flest billetter å velge mellom. Vær klar over at det er sterkt begrenset antall flyreiser lille julaften. Og på selve julaften settes mange av flyene på bakken.

GÅR DET FLY? Med julaften på en søndag kan du oppleve at det både lørdag og søndag går få eller ingen fly dit du skal. Foto: Odd Roar Lange
GÅR DET FLY? Med julaften på en søndag kan du oppleve at det både lørdag og søndag går få eller ingen fly dit du skal. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

DinSide har sjekket priser på en rekke attraktive flystrekninger i jula, og prisene varierer med tusenlapper fra de billigste til dyreste reisene. Som et eksempel på prisutviklingen kan du se noen av prisene uten tillegg for bagasje og sete.

Dette koster flyreiser i julehelga

Flyselskap Distanse 22. des 23. des 24. des
SASOslo-Bergen82915491949
SASOslo-Trondheim154922991449
SASOslo-Tromsø29002900-
NorwegianOslo-Bergen109920991899
NorwegianOslo-Trondheim109920991399
NorwegianOslo-Tromsø279927993299
WiderøeOslo-Bergen848848-
WiderøeOslo-Trondheim154815481249
WiderøeOslo-Tromsø37152680-

Aktiver prisovervåking

Hvis du ønsker å vente på lavere priser før du bestiller, kan prisovervåking gjøre det meste av jobben for deg. Når du aktiverer prisovervåking, vil Google Flight automatisk varsle deg hvis flyprisene faller betydelig. Du kan sette opp overvåking for spesifikke datoer.

Eller hvis du er mer fleksibel, kan du slå på prisovervåking for «Alle datoer» for å motta e-poster om tilbud når som helst i løpet av de neste tre til seks månedene. For å aktivere denne funksjonen, må du sørge for at du er logget inn på Google-kontoen din.

Sikre deg prisgaranti

På noen flyresultater vil du se en fargerik prisgaranti-badge, noe som betyr at Google Flight er spesielt sikre på at prisen du ser i dag ikke vil bli lavere før avreise.

Når du booker en av disse flyreisene, vil Google Flight overvåke prisen hver dag før avgang.

Trendene

I tillegg til disse verktøyene har Google samlet annen informasjon som kan hjelpe deg med å reise på budsjett.

Google Flights produktsjef James Byers sier ifølge Washington Post at rådet om å unngå helgeavreiser og velge mellomlandinger i stedet for direktefly er noen av de beste måtene å spare på flybillettprisen - både i ferier og ellers.

Vær imidlertid klar over at mellomlanding øker risikoen for forsinkelser. Og dersom du må spise mat mens du venter på neste fly vil kanskje vinningen gå opp i spinningen.

Det er nytt

Men ting har endret seg litt for flyreiser rundt jul og flyreiser til Europa. I begge scenarioene bør du bestille tidligere enn vanlig, spesielt hvis du skal krysse Atlanterhavet.

Google Flight fant ut at det beste tidspunkt å bestille flyreiser til jul er dette: For turer som starter i midten av desember, er det mest sannsynlig at du finner tilbud tidlig i oktober. Den sjansen har allerede gått fra deg, men siden prisene fortsetter å stige vil det være smart å hive seg rundt.

Gjennomsnittsprisene pleier å være lavest 71 dager før avreise – en stor endring fra Googles innsikter i 2022, som viste at gjennomsnittsprisene var lavest bare 22 dager før avreise.

Og det typiske lavprisområdet er nå 54-78 dager før avgang.

Har du et tips om reiser i jula?

Har du et tips om reiser i jula?

Hei, jeg heter Odd Roar Lange og er reiseekspert og -journalist for DinSide og Dagbladet. Har du et tips om reiser i jula og ønsker å fortelle din historie på Norges største forbrukernettsted DinSide.no? Eller har du en opplevelse, et spørsmål eller et smart forslag som andre bør få kjennskap til?

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer