Dakar - porten til det ekte Afrika

De fleste nordmenn får sin første smakebit av Afrika i Kenya, Tanzania eller Sør-Afrika. Men også det fransk-talende Vest-Afrika kan by på ekte afrikanske farger, lukter og lyder.

Publisert
Sist oppdatert
FARGERIKT: Dakars innbyggere er sorte, vakre og farverikt kledd.
FARGERIKT: Dakars innbyggere er sorte, vakre og farverikt kledd. Vis mer

Dakar - porten til det ekte Afrika

 1. Fotoalbum: Goree
 2. Fotoalbum: Dakar
 3. Slaveøya Goree


DAKAR (DinSide): Er du blant de mange som drømmer om en safari-tur til Afrika? Da er nok Øst-Afrika og det sørlige Afrika det beste stedet å begynne. Det er nemlig her du finner de endeløse savannene med de store bestandene av elefanter, løver og sjiraffer. Senegal kan ikke kan by på de samme naturopplevelsene. Likevel kan også dette vest-afrikanske landet skilte med naturreservater og safarimuligheter, om enn i mindre spektakulære omgivelser.

Stabilt klima

En av fordelene med Senegal, sett fra et europeisk synspunkt, er den relativt korte reiseveien. Flyreisen fra Sentral-Europa, eksempelvis Paris, tar kun 6 timer. Dermed er reisen langt mindre anstrengende enn de 11-12 timene det tar å fly til Sør-Afrika.

Et annet argument for Senegal, er det stabile og akkurat passe varme klimaet. Senegal ligger bare drøye 100 mil nord for ekvator, noe som betyr at landet byr på dagtemperaturer mellom 25 og 32 grader året rundt. Bortsett fra i juli, august og september, da Senegal har regntid, er du nærmest garantert sol resten av året - Senegal har rundt 3.000 soltimer årlig.

Ikke de verste selgerne

IKKE DE VERSTE: I Dakar vil du møte på både tiggere og selgere, men disse er mindre pågående enn i mange andre u-land.
IKKE DE VERSTE: I Dakar vil du møte på både tiggere og selgere, men disse er mindre pågående enn i mange andre u-land. Vis mer


Som i de aller fleste u-land i verden vil du også i Dakar treffe på både pågående selgere og tiggere. Dakars selgere er imidlertid ikke de mest slitsomme vi har vært borti - ser man rett frem og lar være å svare, vil de aller fleste gi seg ganske raskt.

Og hvis du skulle befinne deg i shoppingmodus, er det fullt mulig å gjøre gode kjøp i Dakars gater. Selgerne tilbyr alt fra falske Oakley-briller og Rolex-klokker, til sandkunst, trefigurer og t-skjorter. Startprisen ligger som regel fem til ti ganger over forventet pris, så ivrige prutere kan få seg mange morsomme stunder.

Stabil valuta

Valutaen i Senegal heter FCFA, uttales "sefa" og er garantert av Frankrike. Det betyr at sefaen er stabil og at du kan veksle både frem og tilbake uten fare for å bli sittende igjen med en masse sefa du ikke blir kvitt. I de større hotellene finner du også minibanker som aksepterer alle de internasjonale kredittkortene. I skrivende stund er 1.000 sefa verdt omlag 12,50 norske kroner.

Ikke spesielt billig

BARN: Et av kjennetegnende ved Dakar, er de mange og glade barna. Milevis med strender gir fine forhold for fotball-spill, noe som kanskje har medvirket til at Senegal nå har et av Afrikas beste landslag.
BARN: Et av kjennetegnende ved Dakar, er de mange og glade barna. Milevis med strender gir fine forhold for fotball-spill, noe som kanskje har medvirket til at Senegal nå har et av Afrikas beste landslag. Vis mer


Senegal er - i afrikanske sammenheng - et relativt rikt land. Man vil riktignok se mange fattige mennesker i Dakar, men sult er stort sett ikke forekommende. Dakar er også en relativt moderne by, i den forstand at du vil finne bensinstasjoner, supermarkeder og eksklusive klesbutikker. Dette reflekteres i prisnivået, som er relativt høyt. På bensinstasjonen kan du fort risikere at sjokolade og brus koster nesten like mye som i Norge. På gaten er imidlertid prisnivået langt hyggeligere.

Enorm vekst

Dakar har i likhet med mange andre afrikanske byer gjennomgått en eksplosiv vekst de siste 100 årene. Så sent som i 1960, da Frankrike ga Senegal sin selvstendighet, bodde kun 300.000 mennesker i Dakar. I dag antar man at mellom 2 og 3 millioner mennesker oppholder seg innenfor byens grenser.

Dakar og byens internasjonale flyplass hviler på en halvøy. Selve bysentrum er lokalisert på den sørlige delen av halvøya, ved Kapp Manuel, mens flyplassen og Vest-Afrikas største hotell, Le Meridien President, befinner seg ved Kapp Vert - Afrikas vestligste punkt.

Ekte Afrika

AFRIKA: Selv om Dakars befolkning er muslimer og selv om byen hviler på sand fra Sahara, minner Senegal mer om Øst- og Sør-Afrika enn om de arabiske nabolandene i nord.
AFRIKA: Selv om Dakars befolkning er muslimer og selv om byen hviler på sand fra Sahara, minner Senegal mer om Øst- og Sør-Afrika enn om de arabiske nabolandene i nord. Vis mer


Selv om 90 prosent av befolkningen er muslimer og selv om hele byen hviler på sand fra Sahara, har Dakar en mye mer afrikansk atmosfære enn de nord-afrikanske byene. Den vakre, svarte befolkningen, klesdraktene, fargene og lydene har resultert i at Dakar har fått tilnavnet "Porten til det svarte Afrika".

Befolkningen, som stort sett er fransktalende, har et avslappet forhold til sin religion, og det er sjeldent å se kvinner som dekker seg til med sjal. Moskeer og minareter er også langt mindre fremtredende enn det vi er vant til fra Midtøsten og Nord-Afrika.

Dakars største severdighet befinner seg faktisk utenfor byen - slaveøya Goree. Les mer om denne øyas tragiske og grusomme historie her.

 • Store bilder fra Dakar finner du her.
 • FAKTA: Senegal
  Befolkningca. 9 mill.
  SpråkFransk og wolof
  Religion90 % islam
  Snitt-temperatur25-32 grader Celcius
  RegntidJuli til september
  TidssoneGMT
  Strøm220 Volt, "norske" støpsler
  ValutaFCFA ("sefa")
  VisumkravJa
  VaksinerGulfeber (obligatorisk), evt. trippelvaksine
  Malaria-medisinAnbefales
  HovedstadDakar (2-3 mill.)


  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer