Danmark

Danmark endrer turist-kravene

Åpner for flere boløsninger.

JA TIL PRIVAT OVERNATTING: Turist-kravet om bevis på booket feriehus, campingplass eller liknende er lettet på - og i nye presiseringer åpnes det nå for privat overnatting. Men du må likevel ha dokumentasjon på hvor du skal overnatte - og det må fremdeles være minst seks netter. Også båtfolk, teltere og fastliggere med campingvogn kan puste lettet ut med de nye reglene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
JA TIL PRIVAT OVERNATTING: Turist-kravet om bevis på booket feriehus, campingplass eller liknende er lettet på - og i nye presiseringer åpnes det nå for privat overnatting. Men du må likevel ha dokumentasjon på hvor du skal overnatte - og det må fremdeles være minst seks netter. Også båtfolk, teltere og fastliggere med campingvogn kan puste lettet ut med de nye reglene. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juni åpner Danmark grensene for norske turister - og Norge åpner grensene for danske turister.

Da åpningen mellom landene ble kjent, kom danskene med noen krav til de norske (og tyske og islandske) turistene:

Statsminister Mette Fredriksen uttalte at det settes betingelser om at turister som skal slippe inn i Danmark må ha booket minst seks netter med overnatting, før de ankommer grensen. Og at turistene må vise bestillingsbekreftelse på dette.

Du vil også kunne bli bedt om å avgi en corona-test, men dette vil ikke være påkrevet for at du skal slippe inn i landet.

12. juni kom det også endringer i regelen om at det ikke var tillatt å overnatte i København og Fredriksberg: Nå har danske myndigheter snudd - og det er likevel lov.

Nå har det kommet flere nye presiseringer som omhandler overnattingskravet.

Åpner for privat overnatting

De nye bestemmelsene er nettopp publisert på det danske politiets corona-sider, og der åpnes det for at man kan overnatte privat.

Dinside har fått mange henvendelser fra lesere som lurer på hvorvidt man kan overnatte hos venner eller familie som ikke er såpass nær at de går inn under unntakene for innreisebestemmelsene. Kan man for eksempel bo hos en gammel tante eller en niese? Eller en venn.

Med de nye presiseringene som nå er kommet, er det klart at du kan overnatte privat, uansett på hvilken måte du kjenner vedkommende du skal overnatte hos.

Men du må fremdeles ha minst seks netter i Danmark for å få reise inn i landet.

Og du må fremdeles vise en bekreftelse på at du har bestilt overnatting eller har et sted å bo.

Dette kreves av dokumentasjonen

- Man kan gjerne overnatte privat, bekrefter Sofie Sidor Christiansen, konsulent i dansk rikspoliti, overfor Dinside.

Dette er også presisert i et eget punkt på politiets coronasider:

«Du kan gjerne feriere i privat bolig eller i privatutleid sommerhus i minimum seks netter.»

Det stilles imidlertid også der krav til dokumentasjon, som beskrives slik:

«Det kreves dokumentasjon for lånet av boligen, avtalen om privat overnatting eller lejebevis. Dokumentene skal inneholde opplysninger om boligens beliggenhet samt kontaktopplysninger på de parter, som reiser inn og den eller de parter, som leier eller låner ut boligen.»

Vi har spurt dansk politi hva slags dokumentasjon som egentlig kreves, når det kommer til privat overnatting, og om en e-post med en bekreftelse fra vedkommende der du skal overnatte, er dokumentasjon god nok.

- En mail er godkjent dokumentasjon, så lenge den inneholder ovenstående opplysninger, sier Christiansen til Dinside.

Vi har bodd et døgn på Scandic The Reef Hotel i Frederikshavn og Skallerup Seaside Resort i Nord-Jylland. Hvilket hotell i Danmark med badeland bør man velge? Vårt råd er klart! Hele testen av Skallerup Seaside Resort: https://www.dinside.no/reise/vi-har-testet-skallerup-seaside-resort-i-nord-jylland/69935086 Hele testen av The Reef i Frederikshavn: https://www.dinside.no/reise/hotellet-for-deg-som-helst-bare-ville-blitt-vaerende-pa-danskebaten/69956465 Vis mer

Ja, du kan overnatte i din egen båt

Dinside har også fått en del henvendelser fra båtfolk, om det er mulig å seile til Danmark via Sverige og overnatte på sin egen båt i en dansk havn.

Også det vil være tillatt, ifølge de nye retningslinjene.

Nylig ble det klart at innreise tillates via alle reiseruter.

Om overnatting på egen båt, er det dette som er reglene:

  • Du kan feriere i Danmark og overnatte på din egen båt eller en leid båt, såframt du kan framvise dokumentasjon for opphold på minst seks netter i en lystbåthavn som ikke er i København eller Frederiksberg.
  • De seks nettene må ikke være i samme havn.

Ja til telt og fastligger-camping

Det åpnes også for at du kan overnatte i telt, shelter eller på fastplass med campingvogn.

Men for alle andre overnattingsformer, kreves det at du har bestilt plass i minst seks netter - eller at du kan vise til korrespondanse som kan bekrefte at du har fastplass på campingplass:

  • Skal du overnatte i enten shelter eller eget telt, må du ha dokumentasjon på at du har booket plass i minst seks overnattinger, og det må være utenfor København og Frederiksberg.
  • Er du fastligger på en dansk campingplass utenfor København og Frederiksberg, kan du reise inn for minimum seks netter. Du må kunne vise til korrespondanse med campingplassen, som må inneholde opplysninger om de personene som skal reise inn for å oppholde seg på fastliggerplassen i minimum seks netter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer