Danmark innfører tiltak på kollektivtransport

Vil unngå at folk står for tett for å begrense corona-smitte. VIl Norge følge etter?

TILTAK: Den danske regjeringen innfører tiltak på kollektivtransporten for å forhindre coronasmitte. Her fra en av Metro-stasjonene i København. Foto: Berit B. Njarga
TILTAK: Den danske regjeringen innfører tiltak på kollektivtransporten for å forhindre coronasmitte. Her fra en av Metro-stasjonene i København. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tidlig forrige uke uttalte Helsedirektoratet at det kan det bli satt inn mer drastiske tiltak for å hindre spredning i et område.

Tiltakene som ble nevnt, var blant annet at skoler og barnehager kan bli stengt - noe vi har sett flere eksempler på allerede.

Som mulig tiltak ble det også nevnt mulighetet for å stenge offentlig transport, dersom myndighetene mister oversikten over smitteveiene.

Foreløpig er det ingen planer om dette, ifølge Helsedirektoratet. I Danmark, derimot, er situasjonen en annen.

Innfører tiltak i Danmark

Tirsdag i 11-tiden melder danske DR at regjeringen innfører nye retningslinjer for kollektivtrafikken på grunn av coronasmitten.

De skriver at transporttilbyderne skal sørge for at passasjerer ikke står for tett. Det kan bety at det blir behov for flere busser og tog i rushtiden.

Dette har statsminister Mette Frederiksen nettopp uttalt på en pressekonferanse.

Samtidig oppfordrer regjeringen de reisende om å overveie om de har mulighet til å reise utenom rushtiden.

Ifølge BBC vil smittefaren på offentlige transportmidler avhenge nettopp av hvor mange passasjerer som er om bord, noe som vil variere mellom transportmidler og fra sted til sted.

Drastisk virkemiddel

Dagbladet spurte Helsedirektoratet under mandagens pressekonferanse om hvor sannsynlig det er at man stanser offentlig transport i Norge.

- Det er ingen planer om det nå, var svaret fra fagdirektør Svein Lie.

- Har det blitt gitt noen instrukser til Vy, Ruter osv?

- Det er ikke blitt gjort det til nå. Det er et veldig drastisk virkemiddel å stanse så mye av samfunnet, og vi må vurdere det forholdsmessige i det - altså hva vi vinner smittemessig i forhold til tapet for samfunnet, og offentlige og private næringsbehov, lød svaret fra Lie.

Dinside har kontaktet Helsedirektoratets pressevakt tirsdag, som ikke kan si noe mer på nåværende tidspunkt om eventuelle, nye vurderinger. Helsedirektoratet holder ny presseoppdatering klokken 18 mandag.

Vi har også spurt Vy om de vurderer å innføre tiltak på sine avganger.

- Vy følger de rådene som gis av Folkehelseinstituttet og norske myndigheter. Det har ennå ikke kommet spesifikke råd angående kollektivtransport, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy til Dinside.

- Har Vy mulighet til å sette inn ekstra togsett i rushtiden dersom det skulle bli behov for dette, som i Danmark?

- I rushtiden har vi få muligheter til å sette opp flere tog, slik du beskriver, svarer Lundeby.

- Ikke stor smittefare

Førsteamanuensis ved Institutt for klinisk medisin ved Universitetet i Oslo, Susanne Dudman, sier til Dinside at det foreløpig ikke er stor smittefare for coronaviruset på offentlig transportmidler i Norge.

- Det er foreløpig lavgradig smittefare her i landet. Derimot i Italia er situasjonen en ganske annen, siden det er mange flere smittet og sannsynligvis mange som er uoppdaget, sier hun videre.

Hun forklarer videre at type transportmiddel ikke er det viktigste for smittefaren, men hvor nært man eventuelt skulle komme en som er smittet.

- Graden av nærkontakt er viktigere, for eksempel om man er mindre enn 1 meter i radius fra en smittet person, sier Dudman.

Ifølge det britiske helsenettstedet nhs.uk, bør man ikke være i nærkontakt med en som er smittet av corona, som innebærer å være under 2 meter fra personen i mer enn 15 minutter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer