Danse med hai?

NIFST: Lei ordinære sydenturer? Kos deg med tiger- elller hvithai. Vi viser deg hvor.

Svømme med denne i ferien?

Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen
Svømme med denne i ferien?

Foto: Britt Jensen Foto: Britt Jensen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Haien suggererer frem de grusomste fantasier hos de fleste av oss. Men ikke verre enn at mange har lyst til å oppleve den på nært holdt.

Haiens dårlige rykte er nokså ufortjent. For selv om haien blir opphisset av duften av blod, og merker blodspor i vann i forholdet 1:50.000.000, er det ytterst sjelden haien kverker folk. Ifølge den amerikanske organisasjonen Shark Friends, er det statistisk sett kun fem haiangrep per år. Til gjengjeld dør vel 850.000 mennesker årlig i trafikkulykker. Dette ifølge tall fra WHO.

Blir du likevel angrepet av hai gir nettstedet Shark Friends følgende råd, som nok i kampens hete kan være vanskelige å følge:

 • Ikke få panikk
 • Slå haien på nesa. Dette forvirrer haien.
 • Stikk fingrene inn i haiens øyne eller nesbor.
 • Søk hjelp. De største skadene haien forårsaker er stort blodtap.
 • 1. Cocos Island, Costa Rica

  Coco Island, eller Isla del Coco, som det heter på spansk, på Costa Ricas Stillehavskyst, er en av verdens mest berømte dykkesteder. Her lever hammerhai og Galapagos-hai, samt hval og delfiner. Du trenger gyldig dykkersertifikat.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.