Dansk reiseråd mot deler av Spania

Samtidig går norske UD ut og advarer mot tiltak fra andre land, som i verste fall betyr stengte grenser.

BØR UTSETTES: Hvis du vil oppleve fjerne himmelstrøk, kan det kanskje være smart å vente - råder forsikringsselskap. Foto: NTB / Scanpix
BØR UTSETTES: Hvis du vil oppleve fjerne himmelstrøk, kan det kanskje være smart å vente - råder forsikringsselskap. Foto: NTB / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OPPDATERT KL 15: I en pressemelding onsdag morgen, fraråder forsikringsselskapet Tryg alle utenlandsreiser. Nå advarer også norske UD mot innreisetiltak i andre land.

– Flytrafikken til og fra de mest smitteutsatte områdene er i ferd med å stoppe helt opp, og flyselskaper innstiller tusenvis av avganger over natten. Endringer skjer så fort at man risikerer å bli strandet dersom man reiser til utlandet nå. Vær hjemme til situasjonen blir mer stabil, sier kommunikasjonssjef Ole Irgens i Tryg Forsikring.

Utenriksdepartementet sier til Dinside at andre land raskt kan innføre tiltak som kan påvirke nordmenn på reise.

Kan bli sittende fast

Tryg viser til at stadig flere land tar raske beslutninger som får stor betydning for reisende.

- I verste fall kan man bli sittende fast ute i verden dersom landet man oppholder seg i stenger ned flyplasser eller andre transportmuligheter. I tillegg vet vi at der det er stor gjennomstrømming av folk er det også stor smittefare, fremholder Irgens.

Danske reiseråd mot Spania

Norske UD fraråder reiser til Østerrike, Italia, Sør-Korea og Kina grunnet coronaviruset. Dessuten fraråder Folkehelseinstituttet (FHI) reiser til områder med utbredt spredning, som dessuten inkluderer Iran og Tirol i Østerrike.

Danske UDs reiseråd gjelder derimot flere land, nå også Spania:

Tirsdag kveld gikk danskene ut og advarer mot alle ikke-nødvendige reiser til Madrid, Baskerland og regionen la Rioja. Andre land som også kommer inn under denne kategorien, er Israel og Palestina.

Danske UD har dessuten satt samtlige andre land i verden på gult farenivå i løpet av den siste uken, som betyr at de råder om å være ekstra forsiktig - uansett hvor i verden man reiser.

- Grenser kan bli stengt

Ifølge UD har Folkehelseinstituttet ansvaret for smittevernråd ved reiser, mens UDs offisielle reiseråd baseres på en helhetsvurdering av sikkerhetssituasjonen i landet.

Onsdag skriver de på sine nettsider at de gjør norske borgere oppmerksom på at enkelte land innfører tiltak og/eller restriksjoner ved innreise som har betydning for norske borgere eller de som kommer reisende fra Norge.

I en e-post skriver UDs kommunikasjonsavdeling til Dinside følgende:

«Situasjonen kan endre seg fort. Land kan raskt innføre innreiserestriksjoner, tvungen karantene ved innreise fra land med coronavirus, grenser kan bli stengt, flyavganger bli kansellert eller andre tiltak kan iverksettes. Ethvert land står fritt til å innføre tiltak og restriksjoner for å forsøke å hindre videre smitte».

Derfor oppfordrer UD norske borgere som er på reise, eller som vurderer å reise, til å sette seg godt inn i innreisebestemmelsene for det eller de landene de skal til, skriver de.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer