Danske aldersgrenser du må kunne

Aldersgrenser for alkohol og tobakk i Danmark er ikke som i Norge.

ALDERSGRENSER: Også i Danmark kreves legitimasjon for kjøp av blant annet alkohol, tobakk og medisiner, men aldersgrensene er ikke alltid de samme som i Norge. Foto: Kristin Sørdal
ALDERSGRENSER: Også i Danmark kreves legitimasjon for kjøp av blant annet alkohol, tobakk og medisiner, men aldersgrensene er ikke alltid de samme som i Norge. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Aldersgrensene for kjøp og salg av varer som tobakk, alkohol, medisiner og pengespill varierer fra land til land.

I tillegg er det store forskjeller på hva du faktisk kan få kjøpt i butikken:

Men i Danmark er det ingen alkoholgrenser i dagligvarebutikken: Der selges alt fra vodka til øl i skjønn forening med drops, bacon og dopapir.

Aldersgrenser for alkohol

I Norge har vi som kjent 18-års aldersgrense for kjøp av øl i butikken - og 18 eller 20-årsgrense for kjøp av alkoholvarer på Vinmonopolet.

I Sverige er det også 18-årsgrense for kjøp av alkohol i butikken - men der er det faktisk 20-årsgrense for kjøp av all alkohol på Systembolaget (altså svenskenes svar på Vinmonopolet).

Og ja: 20-årsgrensa i Sverige gjelder for alle typer alkohol, inkludert øl på over 3,5 prosent alkohol.

Men i Danmark er det helt andre regler for alkoholsalg:

  • I butikkene er det 16-årsgrense for kjøp av alkohol med minimum 1,2 prosent alkohol og opptil 16,5 prosent alkohol
  • Og 18-årsgrense for kjøp av varer med et alkoholinnhold på 16,5 prosent eller mer, i dagligvarebutikken
  • Skal du kjøpe alkohol på en restaurant eller utested, er det 18-årsgrense på alt

Og om du skulle lure: Danskene har ingen aldersgrense på energidrikk, som det heller ikke er per i dag i Norge.

HUSK LEGITIMASJON: Du vil bli bedt om å vise legitimasjon i butikken, dersom betjeningen er i tvil om du oppfyller aldersgrensene. Og nei, fullmakt fra far eller mor er ikke godt nok bevis for å få kjøpt varer du ikke er gammel nok til. Foto: Kristin Sørdal
HUSK LEGITIMASJON: Du vil bli bedt om å vise legitimasjon i butikken, dersom betjeningen er i tvil om du oppfyller aldersgrensene. Og nei, fullmakt fra far eller mor er ikke godt nok bevis for å få kjøpt varer du ikke er gammel nok til. Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Tobakk og snus i Danmark

I likhet med Norge, er det også i Danmark 18-årsgrense for kjøp av tobakk i butikken.

Dette gjelder også for kjøp av e-sigaretter og e-sigarettvæsker («vape juice»).

I motsetning til i Sverige og Norge, er det imidlertid ikke lov å selge snus i Danmark. De følger loven i øvrige EU, hvor det er ulovlig å selge snus.

At det er lov til å selge snus i Sverige og Norge, henger sammen med et unntak vedtatt av EU.

Når det gjelder tobakksprisene, tyder det på at de lave danske prisene kan stå for fall: Ifølge Berlingske.dk er det flertall blant de danske politiske partiene for å heve sigarettprisene - og man forventer at dette blir vedtatt etter Folketingsvalget 5. juni.

I dag koster en 20-pakning med sigaretter cirka 45 danske kroner i dagligvarebutikken. Politikerne mener det bør koste mellom 50 og 90 danske kroner.

Medisiner og spill

I likhet med i Norge, er det også aldersgrenser på både salg av medisiner og pengespill. I Norge må du være 18 år for å kjøpe legemidler i butikken.

Danskene har to aldersgrenser for medisiner:

Det er generelt 15-årsgrense for legemidler i butikk, men det er 18-årsgrense for smertestillende legemidler som inneholder for eksempel paracetamol eller ibuprofen.

Når det gjelder spill, er det det også to aldersgrenser: 16 og 18 år, avhengig av hva slags spill det er snakk om. Husk at det også er 18-årsgrense for adgang til «spillehaller» - som for eksempel på danskebåten eller på Tivoli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer