Danske hotell angripes av veggedyr

Hvert tiende danske hotell har vært utsatt for den blodtørste gjesten.

AVFØRING SOM AVSLØRER: Det er tydeligvis deilig å være veggedyr i Danmark også. Merker av avføring på sengen er et av tegnene du bør se etter før du tar kvelden, som illustrert med dette bildet fra Folkehelseinstituttet. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI
AVFØRING SOM AVSLØRER: Det er tydeligvis deilig å være veggedyr i Danmark også. Merker av avføring på sengen er et av tegnene du bør se etter før du tar kvelden, som illustrert med dette bildet fra Folkehelseinstituttet. Foto: HÅVARD ØYREHAGEN / FHI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Veggedyr er ikke akkurat kjent for å være beskjedne eller kresne. Frekkasene dukker alltid uanmeldt opp, og er å finne på blant annet hoteller, moteller, butikker og i private hjem.

DinSide skrev i fjor høst at flere hoteller, butikker og skoler i New York slet veldig med å bli kvitt disse ekle små dyrene. Du kan si mye om veggedyret, men eksklusiv smak har det. Blant annet ble Bloomingdale's og undertøysgiganten Victoria's Secret på Manhattan invadert av krypene.

Nå viser nye tall at også danske hoteller og overnattingssteder er hardt rammet. I løpet av de fem siste årene har antall veggedyr-angrep blitt mer enn tyvedoblet, ifølge nettsiden til Fagligt Fælles Fordbund, 3F.

"Alle" elsker Paris: Nå har veggedyrene invadert byen Og før du bestiller overnatting, kan det være forsøket verdt å sjekke nettsidene som avslører hotell som har vært angrepet.

10 prosent rammet

Alt fra femstjerners hoteller til vandrerhjem skal ha blitt rammet av den uønskede gjesten. Veggedyrene er eventyrlystne og blir mer enn gjerne med i kofferten din. De trives best i varme strøk, men overlever gjerne en kald vinter i Norge ved å gjemme seg innendørs bak skap, bilder og lister.

Og når mørket senker seg, kryper de ut på jakt etter menneskeblod. Akkurat som en mygg stikker veggedyret et tynt sugerør eller sugesnabel inn i offerets hud for å suge blod, ifølge Wikipedia.

Veggedyr

Veggedyret er rundt 5 mm langt, ovalt, men ganske flatt (hvis det ikke akkurat har sugd blod). Fargen er lysebrun/rødbrun.

Ekskrementene ser ut som små svarte prikker. Eggene er rundt 1 mm store og gulhvite. Veggedyrhunnen kan legge 1-5 egg hver dag.

Veggedyr sprer ingen sykdommer, men bittene kan irritere og skape allergiske reaksjoner.

Les mer om veggedyr, hvordan du oppdager dem, hvordan du blir kvitt dem hos Folkehelseinstituttet.


– Det har ikke noe med rengjøringstandarden å gjøre. Veggelus rammer både liten og stor. De er likegyldig til farge, kjønn og alder. Så lenge du har blod, er du interessant, sier Claus Schultz, teknisk sjef i firmaet Rentokil, som er et av Danmarks største firmaer innen skadedyrbekjempelse, til 3F.

Les også om DinSides utsendte, som fikk smake veggedyr-plagen på billighotell i Berlin.

Vanskelig og kostbart

Veggedyrene er både vanskelige og kostbare å bli kvitt, ettersom de setter seg i alt fra senger og sofaer til gulvtepper. Dersom du er så uheldig å få slike inn hjemme, bør du være klar over at regningen fort kan komme opp i minst 15.000 kroner.

– For 10 år siden hadde vi en til to saker med veggedyr i året. I dag har vi fem til seks saker i uken, sier Tommy Hansen, eieren av firmaet Absolut Skadedyrsservice, til nettsiden.

Ifølge han er 10 prosent av danske hoteller rammet.

Slik unngår du uønsket bagasje: Se hva du bør gjøre hvis du mistenker at veggedyr er blindpassasjer

Måtte "sykemelde" jumbo jet

Men det er ikke bare hotell, butikker og skoler som er potensielle reir for veggedyrene. Ifølge smh.com.au har British Airways nylig måtte sette Boeing 747 på bakken, etter at en av passasjerene hevdet at hun ble bitt under flyturen.

Flyet skal nå ha blitt behandlet for skadedyr, melder en talsperson fra flyselskapet.

– British Airways har mer enn 250.000 flyturer i året, og det er veldig sjelden vi får rapporter om at det har vært veggedyr om bord, uttalte talspersonen til Telegraph.

Tips: La vinteren ta knekken på veggedyret

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer