Danskefrie løyper

Disse 10 skiområder er verdt et besøk om du ser etter noe litt annerledes.

Man Downhill Skiing Chugach Mtns Southcentral Valdez AK Extreme Winter Foto: Tom Evans
Man Downhill Skiing Chugach Mtns Southcentral Valdez AK Extreme Winter Foto: Tom Evans Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jyllandsposten har alliert seg med to skieksperter, Nikolaj Vang og Jesper B. Ljungberg, som har plukket ut 10 skisteder i verden hvor du har muligheten til å komme deg litt unna folkemassene. Eller andre dansker, som de skriver.

En interessant liste for deg som vil prøve noe annet enn de stedene som står høyeste på reisebyråenes liste, men fortsatt har kjempeforhold. Eller for deg som vil unngå dansker i bakken...

Her er listen:

Østerrike


Maria Alm:
Maria Alm er en hyggelig liten østerriksk alpeby, som pent omkranset av store fjell. Stemningen er rolig og avslappende, mens 150 km løyper sørger for at man ikke kjeder seg på ski. Dessuten er stedet de siste årene blitt kjent for å ha mange aktiviteter for barna, samtidig som området har noen av Østerrikes mest begynnervennlige skibakker.

Helt alene blir du nok ikke på noen av disse stedene, men du kommer litt unna hovedstrømmen av skiturister fra Skandinavia.  Foto: colourbox.com
Helt alene blir du nok ikke på noen av disse stedene, men du kommer litt unna hovedstrømmen av skiturister fra Skandinavia. Foto: colourbox.com Vis mer


Kitzsteinhorn:
Fjellet Kitzsteinhorn ligger i Alpene ved byen Kaprun, like ved det populære område Zell Am See. Fjellet er på en isbre, som betyr at det er mulig at stå på ski her hele året rundt.

Her finner du også gode forhold for å gå på ski, samtidig som du kan se mange elitekjørere i bakkene på trening. Dessverre har Kitzsteinhorn for mange en ganske trist klang over seg, da stedet i 2000 ble offer for en tragedie. Mange mennesker omkom da et skitog som gikk gjennom fjellet på vei til toppen, tok fyr. Siden den gang har toget blitt erstattet av en gondolbane.

Her er Alpenes bratteste heng

Sveits


Laax:
Byene Laax, Falera og Flims i nærheten av Zürich, danner til sammen et av Alpenes største skiområder, Alpenarena. Her finner du i alt 220 km løyper, som er noenlunde likestilt i vanskelighetsgrad. For freestylere som Nikolaj Vang er stedet også interessant med sine forskjellige freestyle-parks med gode utfordringer. Området har dessuten en høy boligstandard.

Saas Fee:
Alpenes perle sies det. Det er i hvert fall det offisielle slagordet for Saas Fee, som ligger ved foten av noen av de høyeste fjellene i Sveits. Skiområdet ligger også tett ved breene Dom og Allalinhorn, noe som også gir muligheter til sommerskikjøring. Området har cirka 100 km løyper med et fall opp til 1800 meter. Høyeste punkt er omkring 3.550 meter, så snøsikkerheten er stor.

Frankrike


Châtel:
Châtel ligger i hjertet av det fransk-sveitsiske området Portes du Soleil, et av Europas største skiområder med over 640 km løyper betjent av 194 heiser. Châtel alene har 49 løyper fordelt på fem sorte, 16 røde, 17 blå og 11 grønne på i alt 83 km, så selv i det lokale området er der rikelig med oplevelser å hente, mener Jyllandsposten. De brede boulevardlignende løypene gjør destinasjonen til et fint sted å ta med familien.

Les Contamines:
Det er først des siste årene Les Contamines har blitt kjent som en liten skiperle. Og det på tross av at skistedet ligger bare 30 km fra Chamonix. Sett med franske øyne, er området relativt lite med sine 120 km bakker, til gjengjeld er snøsikkerheten høy takket være det nærliggende Mont Blanc.

Megève:
Skihistorien i Megève går tilbage til 1920-tallet, da baronesse Noémie de Rothschild åpnet byens første skisportshotel. I dag er byen en del av det enorme skiområdet omkring Mont Blanc, men det er har lykkes skibyen å bevare sin sjarm og eksklusivitet. Skikjøringen er allsidig, og transporten til området er enkel - Megève ligger bare 70 km fra flyplassen i Genève. Velger du å kjøre, så vær forberedt på at den også får ferie, for Megève er nemlig bilfritt.

Bli bedre i bakken

Skikjøringen i USA kan være fantastisk.  Foto: colourbox.com
Skikjøringen i USA kan være fantastisk. Foto: colourbox.com Vis mer


Mont Tremblant, Canada


Hvis skituren går til Canada, er fokus ofte rettet mod den vestlige delen av landet. Så reis i stedet til området rundt Montreal, hvor det også er særdeles gode – og knapt så kjente – skisportssteder å finne. Et av dem er Mont Tremblant i staten Quebec. Her er fjellene ikke så høye og bratte, men til gjengjeld kan det være bikkjekaldt med under minus 30 grader. Snøen er likevel så tørr, at både turen og kulden er verdt det.

Borovets, Bulgaria


Borovets er det eldste bulgarske skiområdet, med en historie som går helt tilbake til 1896. Området ligger 72 km fra hovedstaden Sofia og byr på 45 km løyper i varierende vanskelighetsgrad. Det minner litt om her hjemme i Norge, så ikke forvent alt for store fjell. Til gjengjeld er området preget av tundravekster, som er med på å gjøre opplevelsen helt spesiell. Selv om prisene ikke lengre er så lave som de har vært, er de absolutt overkommelige.

Mammoth Mountain, USA


Det er også verdt å overveie en skiferie til USA i stedet for Østerrike eller Frankrike. Reisen er en del lengre, men til gjengjeld strekker pengene langt med en kurs på under 7 kroner på dollaren. Servicen skal være god her. Dessuten er skikjøringen topp. Skiområdet ligger i det sentrale California, på østsiden av Sierra Nevada-fjellene, og en tur hit kan godt kombineres med besøk i Las Vegas eller Los Angeles.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer