Danskene først med fremtidspass

Danskene blir de første til å få biometriske pass, og det er finner som skal lage dem.

Nye pass med biometriske data kommer, men det er ikke sikkert Norge har dem på plass før årsskiftet.
Nye pass med biometriske data kommer, men det er ikke sikkert Norge har dem på plass før årsskiftet. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det finske selskapet Setec blir de første som skal lage biometriske pass etter kravene fra International Civil Aviation Organization (ICAO). Det synes å være tilfellet etter at selskapet i en pressemelding sier de har inngått en avtale med danske myndigheter om produksjon av nær tre millioner biometriske pass til danske innbyggere over en femårsperiode. De første passene skal være klare til bruk mot slutten av året. Selskapet leverer også pass til Finland, Sverige, Norge og Litauen.

Biometriske data

Etter terroren via fly krasjlandet i USA 11. september 2001 har kravene om økt sikkerhet i luften ført til stadig nye begrensninger på de reisende. Det siste er altså at passene skal ineholde biometrisk informasjon om passholderen. Biometri refererer til bruk av teknologi som kan identifisere mennesker basert på biologiske trekk. Fingeravtrykk er en variant, mer moderne metoder er irisskanning og ansiktsgjennkjennelse. Stemmemønster, håndflateavtrykk og retinaskanning kan også hjelpe til å skille et individ fra et annet.

 • Mer om biometriske sikkerhetssystemer

 • Lagres på databrikke

  De biometriske dataene kan ikke leses og tolkes lett av mennesker slik som bilder og signaturer kan i dag. Dataene lagres på en databrikke som må plasseres i passet på en slik måte at den ikke kan ødelegges eller flyttes, men samtidig være mulig å lese av raskt i sikkerhetskontrollen.

  Krever apparat

  Det er imidlertid ikke bare å innføre biometriske data i et pass. Flyplassene må også ha apparater til å lese av disse dataene. Det holder ikke med manuell inspeksjon slik man gjør med bilder og navn i dag. I sikkerhetskontrollen må de riktige biometriske målene leses av passholderen, for eksempel ved at det blir tatt bilde av iris. Dette sendes til en datamaskin som kan sammenligne bildet med dataene som er lagret på databrikken i passet.

  Flere flyplasser eksperimenterer nå med systemer for å lese av biometriske data. Vi har blant annet sett systemet i praksis på Schiphol i Amsterdam.

  Amerikanske krav

  Amerikanske myndigheter krever at du har maskinlesbare pass med biometriske data fra 26. oktober i år om du vil slippe inn i landet uten å søke om visum. Dette gjelder 27 land som har avtale om visumfri innreise for sine innbyggere til USA, mellom andre Norge.

  Justisdepartementet har nedsatt en arbeidsgruppe som skal komme med forslag om innføring av biometriske data i norske pass. Dette medfører at det vil bli langt vanskeligere enn det er i dag å bruke et stjålet pass ved grensekontroller. De første passene i Norge med biometriske data vil kunne bli utstedt i løpet av 2004/2005 sier passinformasjonen fra politiet.  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer