Norgesferie og danmarksferie

Dansker velkommen på norgesferie via Sverige - men hva med andre veien?

15. juni åpner Danmark grensene for nordmenn. Fremdeles er det usikkert om de vil åpne for at nordmenn kan kjøre via Sverige.

KJØRE TIL DANMARK? Danmark har åpnet grensene for norske turister fra 15. juni - men hvordan kan du egentlig reise for å komme deg dit? Vil du få lov til å passere grensen dersom du kjører bil via Sverige? Reglene for dette er ennå ikke klare, ifølge dansk politi. Foto: Daniel Rasmussen/ Wonderful Copenhagen
KJØRE TIL DANMARK? Danmark har åpnet grensene for norske turister fra 15. juni - men hvordan kan du egentlig reise for å komme deg dit? Vil du få lov til å passere grensen dersom du kjører bil via Sverige? Reglene for dette er ennå ikke klare, ifølge dansk politi. Foto: Daniel Rasmussen/ Wonderful Copenhagen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

15. juni åpner Danmark grensene for norske turister - og Norge åpner grensene for danske turister.

Under pressekonferansen da Erna Solberg presenterte denne nyheten fredag 29. mai, sa hun at det vil være fullt mulig for nordmenn å kjøre gjennom Sverige på vei fra Danmark.

Samtidig understreket hun at for reiser fra Norge til Danmark, vil det være danske regler som gjelder - så der må man forholde seg til hva danske myndigheter kommer med om informasjon om dette.

Dette sier danskene

Men danske myndigheter har ennå ikke sagt noe om akkurat dette: Vil det være mulig for nordmenn å komme inn i Danmark dersom de kommer kjørende via Sverige?

Den danske statsministeren Mette Fredriksen har uttalt at det settes betingelser om at turister som skal slippe inn i Danmark må ha booket minst seks netter med overnatting, før de ankommer grensen.

Ved grensen vil dette bli kontrollert av politiet.

Du vil også kunne bli bedt om å avgi en corona-test, men dette vil ikke være påkrevet for at du skal slippe inn i landet.

Når det gjelder hvilken grense danskene vil tillate nordmenn å komme inn i landet via, er det foreløpig ikke sagt noe spesielt.

Ifølge informasjon om grensepasseringer av turister på nettsida til det danske politiet, er det heller ingen informasjon om akkurat dette.

- Reglene er under arbeid

Dinside har vært i kontakt med det danske utenriksdepartementet, justisdepartementet og politiet, for å få svar på hvorvidt nordmenn vil kunne passere grensa til Danmark dersom de kommer med bil fra Sverige og over Øresundsbroen.

Utenriksdepartementet henviser til Justisdepartementet, som henviser til politiet.

- Jeg kan ennå ikke svare på, hvordan det helt konkret kommer til å foregå etter den 15. juni 2020, da vi fremdeles holder på med å formulere retningslinjene, får vi til svar fra rikspolitiets presseavdeling.

Politiet henviser til en nettside for coronainformasjon, men der er det ingen informasjon om nettopp dette ennå. Ifølge presseenheten kan det komme informasjon om dette i løpet av uka.

Danskene kan reise via Sverige fra Norge

Når det gjelder danske statsborgere som har vært i Norge på ferie, er det imidlertid informasjon på plass, om reglene rundt transitt fra Norge via Sverige:

«Transit gjennom Sverige hvis man skal på ferie i Norge fra 15. juni? Hvis du som danske reiser gjennom Sverige for å komme til eller fra Norge fra den 15. juni, vil du ikke bli avvist ved den danske grensen.

Hvis du utelukkende reiser gjennom Sverige for at komme til eller fra Norge, er du ikke omfattet av Udenrigsministeriets reiseråd for Sverige, hvor alle ikke-nødvendige reiser til Sverige frarådes, og du er ikke omfattet av oppfordringen om å bli hjemme i 14 dager etter en privat reise i utlandet.

På samme måte som en enhver reisende som krysser grensen mellom Danmark og Sverige, må du forvente markant forlenget reisetid, så lenge grensekontrollen pågår.»

Det er store køproblemer på Øresundsbroen som følge av grensekontroller.

Vi har spurt rikspolitiet hvorvidt dette også vil gjelde for nordmenn og at nordmenn som reiser via Sverige, vil få komme inn i Danmark.

Til dette svarer rikspolitiet:

- Du kan ikke finne den forespurte informasjonen på coronasmitte.dk. Retningslinjene er under utarbeidelse for øyeblikket og vil bli publisert på nettsida så snart de er klare.

- Så uheldigvis må dere ha tålmodighet og vente til retningslinjene er klare, skriver presseavdelingen til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer