Sydenjula:

Dårlig nytt

Dette er eneste redning for en varm julefeiring.

DRØMMEN SOM FORSVANT: Sydendrømmen blir bare en drøm for dem som ikke har bestilt ennå, men tusenvis av andre gleder seg til juletrepyntet palme og sandstrender. Foto: Odd Roar Lange
DRØMMEN SOM FORSVANT: Sydendrømmen blir bare en drøm for dem som ikke har bestilt ennå, men tusenvis av andre gleder seg til juletrepyntet palme og sandstrender. Foto: Odd Roar Lange Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Snø og kulde skaper begeistring hos noen, men ikke hos alle. Mange vil legge mørketida, glatte fortau og snøfonner bak seg. Syden lokker, men har du ikke bestilt ennå, er du ille ute.

Norske reisearrangører har hatt færre sydenturer til salgs enn tidligere år. Det er dårlig nytt for etternølerne.

TIPS: Dette er genialt om du vil se serie eller film på flyet! Video: Hanna Krogh-Reinsnes. Klipp: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Men det er et lite håp. Mer om det litt seinere.

Null stress

En ny undersøkelse gjennomført på vegne av reisearrangøren Apollo viser ulike begrunnelser for å reise sørover i jula.

24 prosent oppgir kvalitetstid med familien som hovedgrunn til å reise bort, mens 14 prosent vil unngå stress.

Stressfaktoren er høyest blant de yngre. En av fem i aldersgruppen 18–25 år oppgir at de reiser for å komme seg vekk fra den hektiske hverdagen.

Det er dobbelt så mange sammenliknet med aldersgruppen 36–45 år. De unge har også et langt høyere ønske om å unngå slektninger og svigerforeldre i jula, enn resten.

- At mange reiser bort for å få uavbrutt kvalitetstid med familien, synes vi er kjempefint.

- Samtidig vet vi at desember ofte blir en ekstra hektisk måned grunnet alt som må fikses og ferdigstilles – og at det for enkelte derfor fort kan bli litt for mye, sier Beatriz Rivera, Kommunikasjonssjef i Apollo.

Hit reiser vi

Hvis nordmenn får velge fritt, er det en solsikker ferie som gjelder i jula. Selv om nordmenn skryter av å være født med ski på beina er det sol og varme som frister – også om vinteren.

Hele 42 prosent oppgir at de foretrekker sol og badeferie i vinterhalvåret.

- Hos Apollo er hele 9 av 10 av juleukas reiser er solgt, og Kanariøyene er de ultimate storfavorittene, sier Rivera.

Hele 25 prosent oppgir at opphold på en takterrasse i en storby er drømmested for å feire nyttårsaften.

Vinneren

- Vi har cirka 6000 gjester på ferie med oss i jula, fordelt på mange ulike reisemål, men først og fremst på Kanariøyene. Her sikret de første gjestene drømmejuleferien sin allerede for over ett år siden, sier landsjef Marie-Anne Zachrisson i Ving til DinSide.

- Dersom man vil være borte ei uke over jul med utreise fra Gardermoen så er man dessverre seint ute, vi har i stort sett helt fulle fly. Det samme gjelder 14-dagers ferier, helt fullt fram til nyttår, sier Zachrisson.

Restplasser

Skal du komme deg av gårde til Syden så i jula må du være både fleksibel og rask. For reisearrangørene har bare en håndfull reiser til salgs.

Du bør også sjekke muligheten for å kjøpe pakkereiser basert på rutefly. Her kan det finnes restplasser og du kan du få turen billigere samt litt større fleksibilitet når det gjelder standard på hotell.

Dersom du kjøper flyreise og hotell hver for seg må du være klar over at du færre rettigheter enn om du kjøper pakkereiser. Ved pakkereise får du hele beløpet tilbake dersom flyet ikke går.

Ved kjøp av fly og hotell hver for seg kan et urefunderbart hotellopphold gå tapt dersom flyreisen blir kansellert, for eksempel grunnet dårlig vær.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer