Coronasertifikat:

Datoen endres

Derfor varer coronasertifikatet ditt til denne datoen.

To sider av samme sak: Vaksinesertifikatet har to ulike sider. En grønn for Norge og en lilla for EU/EØS. QR-kodene er også ulike. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
To sider av samme sak: Vaksinesertifikatet har to ulike sider. En grønn for Norge og en lilla for EU/EØS. QR-kodene er også ulike. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Coronasertifikatet er gull verd for dem som vil reise utenlands i ferien. Det gir adgang til å krysse utvalgte grenser uten trøbbel, gir mulighet til servering på utesteder og adgang til konserter og gallerier.
Men hvorfor endres utløpsdatoen, og hva betyr de ulike fargene? Her får du svarene.

Her er sertifikatet ditt

Hva skal vi egentlig med coronasertifikatet?
Coronasertifikatet viser om du er vaksinert, om du er immun etter å ha hatt covid-19-sykdom og resultatet hvis du har negativ coronatest.
Dersom du har norsk personnummer eller D-nummer finner du coronasertifikatet ditt på Helsenorge. Du logger deg inn i sertifikatet med elektronisk ID. Du kan bruke BankID, BankID på mobil, Buypass ID på smartkort, Buypass ID i mobil eller Commfides e-ID.

Coronasertifikatet har to kontrollsider, en for Norge og en for EU/EØS. Og du må huske å bruke kontrollsiden for EU/EØS på reise, også når du skal inn til Norge.

Norsk side: På den norske siden får du se denne grønne fargen tre uker etter første vaksinasjonsdose. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Norsk side: På den norske siden får du se denne grønne fargen tre uker etter første vaksinasjonsdose. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Når er du fullvaksinert?

Det er forskjell på å være beskyttet og å være fullvaksinert.

- Etter første dose går det tre uker før du har grønt coronasertifikat, sier Simen Gald, kommunikasjonsrådgiver i Folkehelseinstituttet og forsetter:

- Etter at du har fått dose nummer to av to går det én uke til du har sertifikat som viser at du er fullvaksinert.

FARLIG: Naf undersøker i denne videoen hvor varmt det blir i bilen når den står parkert i solsteken. Etter fem minutter passerte de 34 grader. Video: Naf. Vis mer

Grønn og rød kontrollside i coronasertifikatet gjelder kun for innenlands bruk i Norge, og betyr ikke automatisk fri innreise til alle land.

Vær også klar over at et grønt sertifikat kan bli rødt igjen. Dette gjelder dersom du blir smittet av corona selv om du er vaksinert, eller dersom det går over 14 uker mellom dose 1 og dose 2.

Ved sykdom blir seritifikatet grønt igjen ti dager etter siste test, mens du må ta dose nr 2 dersom det er over 14 uker siden dose 1. Da blir det rødt etter én uke.

Hva kan det brukes til?

Coronasertifikatet kan brukes til flere ting, og bruksområdene er ventet å bli utvidet utover høsten og vinteren. Foreløpig er det dette som gjelder:

  • Dokumentere vaksinasjon, gjennomgått sykdom eller negativ test ved reiser til land som er koblet til EUs tekniske løsning for sertifikatet.
  • Unngå karantene, test før innreise, test på grensen og innreiseregistrering når du reiser inn i Norge. Kravet er at du må være fullvaksinert eller ha gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene.
  • Delta på kystcruise med krav om coronasertifikat. Kravet er at du må være beskyttet. Du er beskyttet når du er fullvaksinert, vaksinert med én dose for tre til 14 uker siden eller har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene.
  • Delta på større arrangementer med krav om coronasertifikat. Kravet er at du må ha status som beskyttet eller ha negativt og prøvesvaret må være nyere enn 24 timer.

Derfor endres utløpsdatoen

Coronasertifikatet har en begrenset varighet (teknisk gyldighet) på inntil 90 dager fram i tid.

Det betyr ikke det samme som at du som er beskyttet eller fullvaksinert i bare 90 dager etter sykdom eller vaksinasjon.

- Grunnen til at coronasertifikatet kun er gyldig 90 dager frem i tid er for å unngå misbruk, og sørge for at sertifikatene stemmer overens med kunnskapen vi til enhver tid har om viruset, immunitet og vaksiner, sier Simen Gald.

Det betyr at utløpsdatoen på coronasertifikatet alltid vil være 90 dager fra dagen i dag.

Du kan kontrollere dette ved å logge inn på helsenorge.no i dag - og ta en ny sjekk i morra, og se at gyldighetsdatoen har flyttet seg.

Du kan logge inn på coronasertifikatet ditt så mange ganger du ønsker.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer