Ferie i Norge: De skjulte perlene

De alternative Norge-perlene

Norge har langt mer å by på enn Vestlandsfjorder, Lofoten og Nordkapp.

TIL FJELLS: Femundsmarka er ett av mange mulige reisemål i sommer, om du vil litt utenom de mest populære, norske reisemålene. Foto: NTB Scanpix
TIL FJELLS: Femundsmarka er ett av mange mulige reisemål i sommer, om du vil litt utenom de mest populære, norske reisemålene. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Som kjent skal man helst unngå unødvendige fritidsreiser i disse coronatider. Samtidig kan norgesferie bli et alternativ i sommer - med de begrensninger som eventuelt må tas hensyn til.

Er du i tankeboksen når det gjelder Norges-reiser til sommeren, og funderer over hvor man skulle dratt?

Vi har fått gode innspill på de alternative reisemålene som mange kanskje ikke kjenner til. I et langstrakt land som Norge er det etter alt å dømme mange ukjente perler, som du kan lese mer om her.

- Tenk alternativt

I sommer anbefaler reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge, som blant annet står bak satsningen Visit Norway, nordmenn om å tenke alternativt når de gjelder valg av reisemål.

- Utforsk landet med nye briller, vi har så mange perler her til lands, påpeker Bratland Holm.

Så hva er reiselivsdirektørens beste tips til nordmenn som vil oppleve noe nytt i eget hjemland?

Bratland Holm trekker frem både den gylne omvei i Trøndelag, Røros som sommerdestinasjon, og Nord-Norge generelt som gode alternativer.

- Du kan for eksempel spise deg gjennom Trøndelag – det er så mange gode, lokale matprodusenter der, med et fantastisk mattilbud, råder hun.

Når de gjelder perler hvor man kan være litt for seg selv, er Stokkøya i Trøndelag en mulighet som hun velger å trekke frem.

Anbefaler Haugesund-området

Mette Solberg Fjeldheim står bak bloggen Reiselykke, der norske reisemål er blant det FJeldheim skriver om.

Selv er hun bosatt i Oslo, men ønsker å trekke frem hjemtraktene sine, nemlig Haugesund-området.

- Området ligger omtrent midt mellom de større byene Stavanger og Bergen, og er et godt utgangspunkt for mange fine opplevelser - enten man liker byliv, strandliv, turer i fjell og mark eller gjerne vil ut til havs, sier reisebloggeren.

- Byen i seg selv har gode overnattingsmuligheter, restauranttilbud og andre typiske by-ting å tilby for store og små, påpeker Fjeldberg, samtidig som hun trekker frem følgende høydepunkter:

  • Vikingområdet med historiesenter, vikinggården og en middelalderkirke på Avaldsnes ved Haugesund.
  • Flotte sandstrender, blant annet den Blått Flagg-sertifiserte stranda Åkrasanden, på Karmøy
  • Koselige Gamle Skudeneshavn
Gamle Skudeneshavn. Foto: NTB Scanpix
Gamle Skudeneshavn. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Videre anbefaler hun flere øyer lenger ut i havgapet, som Utsira og Røvær , som også har overnattingsmuligheter, blant annet i fyrmesterboligen på Utsira.

- Eller du kan dra innover, til Nedstrand, der fjelltoppen Himakånå gir fantastisk utsikt. Turen opp dit er noe bratt, men ikke verre enn at den passer fint for hele familien. Like i nærheten finnes glamping-muligheter og en klatrepark også, legger hun til.

Dra til fjells?

Reiseblogger Mette Solberg Fjeldheim påpeker at selv om mange tenker i retning sjø og kyst om sommeren, er fjellet et fint sted å dra også sommerstid.

- Turer i fjellet og hytte-til-hytte-ferie er det jo en del som velger seg. Men flere typiske vintersteder, som Geilo, Hovden og Trysil, har også gode overnattingsmuligheter og tilbyr også sommeraktiviteter, som stisykling, rideturer og aktivitetsparker for barna, understreker hun.

Sykling i Trysil. Foto: Ola Matsson
Sykling i Trysil. Foto: Ola Matsson Vis mer

Dette kan Gro Kveldro Bruksås, PR- og markedsansvarlig i Destinasjon Trysil bekrefte.

- Vi tror at syklingen i Trysil kan være en super aktivitet for familier i sommer. Både for å få familien i aktivitet og ikke minst at det er mye plass her og man kan holde trygg avstand til hverandre, sier hun til Dinside, og legger til at de også tilbyr mange andre uteaktiviteter i området, som toppturer, klatrepark, familierafting, ridning og så videre.

Hytter og fjell

Naturlig nok kan også Turistforeningen anbefale mange flotte fjellturer når vi ber dem om å anbefale reisemål der pågangen normalt sett er mindre.

VI har fått hjelp av kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen til å trekke frem noen gode alternativer til sommerferien. På Ut.no kan du finne mer informasjon om flere av turene.

Her er deres liste over anbefalinger:

Ville Femundsmarka: Femundsmarkas endeløse høyfjellskog kan ta pusten fra deg når du nyter utsikten fra Stor-Svuku. Denne kjempen som ruver opp fra terrenget gir utsyn til langt inn i Sverige, og du føler deg som en liten prikk i landskapet når du tar inn panoramaet. Du kan bo fast på den flotte fjellgården Svukuriset, eller gå fra hytte til hytte.

Triangelet i Vest-Trollheimen: Denne turen starter fra den private hytta Bårdsgarden i Storlidalen, men turen kan starte fra samtlige av hyttene i triangelet. Bårdsgarden er fra tidlig 1600- tall og vel verdt et besøk. Her har turister overnattet siden 1800- tallet. Turen går ikke over rygger og topper, men omgivelsene er ikke mindre storslåtte av den grunn.

Over grensa i Indre Troms: Var du en av dem som fulgte Lars Monsens tur minutt for minutt i 2018, og skulle ønske du var med? Hva med å gå deler av turen sommeren 2020? Få steder finner man mer variert natur enn i Indre Troms. Her er storslagent høyfjell og brede skogkledte daler.

Indre Troms, i nærheten av grensa til Sverige og Finland. Foto: Den Norske Turistforening
Indre Troms, i nærheten av grensa til Sverige og Finland. Foto: Den Norske Turistforening Vis mer

Stølstur i Suldalsheiene: På en vakker stølsvoll mellom snaufjell og bjørkeskog finner du Stavanger Turistforenings eldste hytte, Bleskestadmoen. Turen inn er overkommelig for de fleste, og avhengig av hvor man går fra er det et par-tre timers vandretur inn.

Tre dager over Saltfjellet Dette området av Saltfjellet er et lettgått høyfjellsplatå med innslag av frodige daler som byr på bredden av den nordnorske fjellheimen.

Fra frodig dal til vidde på Dovrefjell: Dovrefjell er som skapt for gode langhelgturer, ifølge Turistforeningen. Denne turen over tre dager og tre netter i Dovrefjell med start fra Sunndal-sida går i lettgått terreng, fra frodig seterdal til vidde på over 1.300 meter over havet.

Brusende Breheimen: Sju av Norges største breer ligger i Breheimen, inkludert den største, Jostedalsbreen. Breen er den største på det europeiske fastland. Det er først og fremst variasjonene som gjør Breheimen så fengende. Du kan oppleve vinterforhold på breene og toppene, vår nede i lia og sommer i dalene. Spennvidden i rutenettet er også så stor at omtrent alle vil finne dagsetapper som passer. Stephansen anbefaler denne turen på fire dager, fra Viva i Jostedalen, via Sprongsdalshytta, Arenttzvu, Fast til Mørkrid.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer