De beste fjellturene

Fjellene kryr av folk i år, og det er håp selv for nyutsprugne fjelljomfruer.

På vei til Galdhøpiggen. Foto: Tormod Engbu Foto: Tormod Engbu
På vei til Galdhøpiggen. Foto: Tormod Engbu Foto: Tormod Engbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Myr, multekart, tyttebær og reinlav. Men også sjøsprøyt, tare og fisk. Fjellvandring sommerstid er favorittvalg for tusenvis av nordmenn, men fotturisme i Norge er langt mer enn Jotunheimen og Rondane. Å vandre langs oppmerkede turistruter kan du gjøre både ved sjøen og i innlandet.

I juni økte belegget på DNTs hytter med 2,4 prosent fra året før, men det er først og fremst juli og august som er de store månedene der alle hytter er åpne. Jotunheimen, Hardangervidda og Rondane trekker til seg de lengste rekkene av fjellvandrere, men turistforeningen merker ruter over hele landet. 19.000 kilometer med røde T-er er merket for sommervandring, og langs rutene ligger hundrevis av hytter hvor du kan hvile støle fjellbein.

Skroll ned for mer.

De beste turene

Preikestolen i Ryfylke er den mest besøkte ruten i norske fjell. Foto: Harald Paulsen
Preikestolen i Ryfylke er den mest besøkte ruten i norske fjell. Foto: Harald Paulsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


Per Roger Lauritzen har sammen med Leif Ryvarden skrevet den populære bokserien FjellNorge (tre bind) om den norske fjellheimen, og har nå kommet ut med boken Fjellføreren (Gyldendal) som blant annet inneholder beskrivelser av fjellturer.

- Mest populært er det å gå i Jotunheimen, Hardangervidda og Rondane. De største enkeltrutene er imidlertid Preikestolen med 90.000 besøk, og Besseggen med 30.000 besøk en gjennomsnittsommer, forteller Lauritzen.

Dette er fine ruter som du gjør på noen timer, og begge er kjent for flott utsikt underveis.

Skal du ha med barn på tur, er det lurt å tenke på at rutene bør være kort. Her er flere tips for familier som skal til fjells.

Innsider-tipsene

Lauritzen har vandret i det meste av norske fjell, og har gode råd til deg som har lyst å bevege deg utenom de hardest tråkkede løypene.

- 200.000 turister besøker årlig Nordkapp, mange i den tro at det er Norges nordligste punkt. Men Finnmark har faktisk landejord lenger mot nord enn Nordkapp. Knivskjellodden får kun besøk av 4-500 vandrere i året, men er altså lengst nord i Finnmark, og dessuten en flott tur, tipser Lauritzen, som også fremhever Narvikfjellene som en perle i nord, og Sunnmørsalpene som et unikt område der trafikken ikke er så stor.

- Ålesund og Sunnmøre Turistforening har akkurat åpnet Runde Fyr som selvbetjent hytte med 20 sengeplasser. Et helt nytt sted du kan nå med turistforeningens standardnøkkel i lomma.

Fyret på den berømte fugleøya når du etter cirka halvannen times vandring fra Goksøyr på Runde.

Fanaråken er en opplevelse, i følge fjellmannen Lauritzen. Bilde fra Fanaråkens nettsider. Foto: Fanaråkens nettsider
Fanaråken er en opplevelse, i følge fjellmannen Lauritzen. Bilde fra Fanaråkens nettsider. Foto: Fanaråkens nettsider Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]


I boken Fjellføreren tipser kjentmannen om ti turfavoritter landet rundt. En av dem er Fanaråken som han har besøkt utallige ganger.

- Dette er et unikt sted å besøke. Her overnatter du på toppen, og kan våkne til spektakulær beliggenhet og fantastisk rundskue. Og dessuten få servert frokost. En opplevelse de fleste bør unne seg, mener Lauritzen.

- Er det fint vær og helg, er hytta stappfull. Er det midt i uka, er det romsligere, forteller Joar Handeland, styrer på Fanaråken til DinSide. Hytta holder åpent i juli og august.

I fjor overnattet i underkant av 1.600 gjester på Fanaråken. Hit kommer du ved å gå fra Sognefjellet, Turtagrø, Skogadalsbøen eller Krossbu. Tid opp mellom fire og fem timer. Trenger du breføring, må du melde deg til hytta innen klokken 22 dagen i forveien.

 • Mer på Fanaråkens egne sider.
 • Her kan du stå på ski i sommer

 • Se også vår pristest på fjellsportsutstyr
 • Verktøy for reiselyst


  Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted. Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv. Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.

  Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer